9x
4x
1x
1x

12 seconds away

Wout van der Hoef
15 oktober 2016
Nijmegen - Heerenveen 14-10-2016

Maarten Naeff

Op het moment dat het BNL-team van de AHOUD Devils de eindstand in Tilburg op 1-5 bracht, moest in het Triavium de uitblinkende goalie van het AHOUD Devils Eerste divisieteam Maarten Naeff zijn hoofd voor de tweede maal buigen. Op 59:48 scoorde het bezoekende Heerenveen Flyers de 2-2 en was de overtime een feit.

Zelden was een wedstrijd zo spannend als vrijdagavond. Het was de meest eerlijke strijd in zijn soort omdat niet alleen de AHOUD Devils het zonder inbreng moest doen van enkele BNL spelers, ook het Flyers Toekomstteam zat zonder versterking omdat het grote Flyers in Den Haag tegen Hijs speelde (0-2 winst).

Zonder twee geschorste spelers, assist-captain Youri de Winkel en goalie Patrick Vermeulen, trad de Devils aan met vier krachten uit de U17. De aanvallers Cain Stojanovic, Max Fondse en Pepijn Reuderink hadden de avond van hun leven en deden een schat aan ervaring op. Backup goalie Emma Fondse liet prachtige saves in de warming up zien.

Nijmegen - Heerenveen 14-10-2016

Alex de Rooij

In de defensie had coach Ron Pilgrim vier man. De echte leider van de verdediging is zijn zoon Jamie Pilgrim. Wouter van den Boer liet zijn duidelijk aanwezige aanvallende als verdedigende kwaliteiten zien en Lars van Laanen en Pieter Hendriks speelden een geweldige pot. Matthijs Ruijsch heb ik na de warming up niet meer teruggezien in de bench.

In de aanval had Ron Pilgrim een zeer diverse groep. Frank Janssen blijft de onbetwiste nummer één die vooral in penalty killings liet zien dat je rustig in puckbezit moet blijven of rustig terug passen en zo 30-40 seconden kan pakken. Captain Jeffrey Knoop blijft in voor- en tegenspoed de stylist, maar had de pech om minimaal twee keer de paal te raken.

Alex de Rooij, alle fysieke problemen ten spijt, is op dit niveau als een vis in het water en bracht naast de noodzakelijke fysiek inzet ook bovenmodaal gevaar voor de goal. Giovanni Badal is een jongen die zich vooral in de eerste twee periodes kapot moet werken in pucks afpakken en penalty killings volbrengen. Hij deed dat vol overgave.

Nijmegen - Heerenveen 14-10-2016

Yoni Cornelissen wordt na de 2-0 gefeliciteert door Jamie Pilgrim

Brengt ons tenslotte bij de wedergeboorte van Yoni Cornelissen. Ik zag Yoni Cornelissen voor het laatst op 26 februari 2006 toen hij in Tilburg samen met zijn ijshockeymaatjes Christiaan Holewijn en Tom van Apeldoorn veel ijstijd kreeg in het kampioensteam van de Nijmegen Emperors van TJ Caig en Jake Brenk. In 2012 was Yoni actief in het Red Bull Crashed Ice circus. Vorige week in Leeuwarden was hij nog goed voor 22 van de 98 Nijmeegse strafminuten én een doelpunt. Vrijdag revancheerde hij zich fantastisch. Hij scoorde de 1-0 en 2-0, had slechts één strafje van 2 minuten. Bovenal etaleerde hij zich als een voorbeeldige teamspeler.

Het was een fantastische ijshockeyavond met drie periodes lang een heerlijke strijd, een knotsgekke overtime met alle nieuwe spelregels in praktijk en helaas slecht aflopende penalty shots. Een eerste periode die met een 1-0 voorsprong werd afgesloten door de goal van Cornelissen en een assist van Pilgrim (24 van de 98 strafminuten in Leeuwarden). Als het BNL-team nog eens verdedigers te kort komt, dan verdient hij zeker een kans. Boris van Bergen, die gisteren in Tilburg zat, haalde vorige week overigens 32 strafminuten.

De tweede periode leek enorm op de eerste periode. De Flyers leek de betere ploeg maar kon niet op tegen de sublieme reddingen van goalie Naeff. De Devils moest het hebben van gevaarlijke uitvallen, en die waren er heel veel. Cornelissen scoorde via het ijzerwerk zijn tweede treffer, opnieuw op aangeven van Pilgrim. Cornelissen scoort niet alleen gemakkelijk, hij heeft ook een uitstekende schaatstechniek en is razendsnel. Cornelissen had een paar keer zelfs de 3-0 op de stick, maar leek er aan het einde van de tweede periode even conditioneel doorheen te zitten.

Nijmegen - Heerenveen 14-10-2016

Jamie Pilgrim’s penalty shot

In de derde periode ging het op 41:18 eigenlijk te vroeg mis. Naeff stopte de eerste inzet, maar de puck die omhoog vloog, kwam precies voor de inkomende Sybren Wijnia die beheerst de 2-1 binnenschoot. Daardoor kreeg Heerenveen nog meer moed en zou het de gehele derde periode druk zetten op Nijmegen. Neutraal gezien was een gelijke stand niet onterecht, maar winst voor Nijmegen zou o zo prettig zijn.

Ondanks het overwicht van Heerenveen bleef goalie Naeff overeind en kreeg Nijmegen, met name Janssen, twee keer Knoop en Reuderink, de kans op 3-1. Tot het moment op 59:48. Naeff dacht de laatste redding van de wedstrijd te hebben gedaan, maar een spaarzame rebound, de rest had hij bijna allemaal vast, werd door Kian Dreesens afgerond en was de stand na 60 minuten plotseling 2-2.

De noodzakelijke overtime begon met drie tegen drie. Maar na twee straffen voor Heerenveen was het zomaar vijf tegen drie. Janssen had toen de beslissende 3-2 moeten maken, maar via de lat ging de puck over de goal. In de slotminuut moest Nijmegen zelf een drie tegen vier overleven.

Penalty shots moesten tegen 22.45 uur dan toch de beslissing brengen. Alleen Jamie Pilgrim scoorde voor Nijmegen. Heerenveen scoorde twee keer door Rick Neef en Jeremy Posthumus en ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

Lang heeft het team van Ron Pilgrim niet om te treuren na deze jammerlijke nederlaag, want zondagmiddag speelt het team in Den Haag tegen Hijs Hokij.

door Wout van der Hoef

Hoofdsponsoren