9x
4x
1x
1x

1DIV: Battle der giganten

Bestuur
5 februari 2018

Weer bij elkaar Harrie Verdonschot en Rene Vugts

door Jeroen van Bergen

Een ouderwetse topper was er afgelopen vrijdag 3 februari te zien in het Triavium. Nijmegen tegen Heerenveen. Nummer 2 van de eerste divisie en nu nog nummer 5 Nijmegen. Heerenveen is een hele jonge ploeg met vooral producten (ik bedoel spelers) uit de eigen RTC-opleiding. Jongens van buiten Heerenveen wonen in gastgezinnen en trainen 4 dagen in de week in de ochtend en ook in de avond.

René Vugts

Waar is de tijd gebleven dat Nijmegen ook via deze weg toptalenten aan de lopende band opleverde? Uiteindelijk is zelf opleiden leuker, goedkoper en vergroot de clubliefde. Ik sprak in café Pierre nog een ouder van een tweeling. Hij komt uit Amsterdam en de ene zoon van de tweeling speelt in Den Haag en de ander in Heerenveen. Rijdt uit liefde voor de sport en zijn zoons 1300 km per weekend.

Eén ding is duidelijk Heerenveen hoeft zich geen zorgen te maken voor aanwas in de toekomst. Wat een mooi, verzorgd en zelfbewust spel legden de “rekjes” (spelers onder de 18 moeten met een vizier spelen) op het ijs. Je ziet aan alles dat ze meters maken. Veel meters. Onder leiding van oud eerste speler en generatiegenoot van Eric Mater “Evert Jan van de Werf” laten ze zich niet gek maken door de tegenstander. Mentaal dus ook al het nodige opgestoken bij het RTC. Met speels gemak wordt een powerplay opgezet. Meteen ook het gevaarlijkste in het spel van Heerenveen, levensgevaarlijk.

Peter Vissers

Nijmegen stelt daar tegenover de toplijn uit de eredivisie van twee jaar geleden met Vugts, Vissers (wat was ie ongelofelijk goed) en Verdonschot met daarachter Yordie Mater met Nicky van de Geld. Tsja daar kan je weinig meer van zeggen dan: wat een mooi combinatie ijshockey. Ik doe de andere lijnen te kort met spelers als T.J. van Apeldoorn als rots in de branding, de kapot gestreden Mitchel Knoop, Tom Kokke, Mike Vedder, Mitchel van Holten en ga zo maar door. Coach Eric Mater beschikt over 4 volwaardige lijnen en dat was te zien.

Verdedigend is de bezetting na het wegvallen van Boris iets minder ruim, maar Stijn IJkhout (helemaal terecht gekozen als MOTM), good old Richard van de Berg en Jamie Pilgrim zijn onverwoestbaar.

Stijn IJkhout

Er ontspon zich een duel waarbij de in redelijk ruime aantallen opgekomen publiek (een man of 120) waarin de mix van ervaring en jeugd (Nijmegen) mocht aantreden tegen het jeugdig fanatisme. Een duel dat zeer vermakelijk was met heel goed ijshockey. Geen vervelende checks, geen intimidatie, gewoon lekker hockeyen. Een lust voor het oog van de liefhebber, echt een topduel in de eerste divisie.

Nijmegen liep heel eenvoudig weg naar 3-1 in de eerste periode. Heel eenvoudig. Tussen de eerste en de tweede goal zat 20 seconden. Heerenveen was even volledig de weg kwijt en werd in haar eigen vak opgesloten. Het leek een walk over te worden.

Richard van den Berg

Een mooie powerplay goal van Heerenveen na een knullige straf van Nijmegen liet de wedstrijd kantelen. Heerenveen kwam als herboren uit de startblokken in de tweede periode en liet Nijmegen achter de feiten aanlopen. Er ontspon zich een heroïsch duel dat heen en weer golfde met mooie aanvallen en echte een op een duels. Heerenveen kwam op 3-2…. Nijmegen hervond haar kracht en met een pracht goal met assist van Dave Stappershoef scoorde Richard de 4-2. Heerenveen leek het koppie erbij neer te leggen. Bij een ongelukkige situatie en daaruit volgende wanorde liet Heerenveen een kans op 4-3 zich niet ontglippen.

Gelukkig wist Nijmegen professioneel de 4-3 binnen te slepen. Nicky brak nog zijn stick (auw in de portefeuille). Allemaal moegestreden maar 3 zeer belangrijke punten binnengehaald,

Mitchel van Holten

Helaas werd op zaterdag met 3-2 in overtime verloren van Zoetermeer. Heel jammer, de derde plaats is niet meer bereikbaar waardoor Nijmegen een zware loting heeft in de play-off boom. We hebben het al vaker gezegd: in de play-offs is alles mogelijk. Dus waarom nu niet?

Dit team verdient volle tribunes en kunnen de steun gebruiken. Echt leuk ijshockey kijken van 100% Nijmeegse jongens: Watch de Eerste Divisie!

Tom van Apeldoorn met de felicitatie voor Dave Stappershoef

Hoofdsponsoren