9x
4x
1x
1x

20 seizoenen ijshockey met Jos, Rob en Casper Lepoutre

Wout van der Hoef
27 juni 2017

In 2014 en 2015 maakten we op de jeugdafdeling van de VIJN kennis met de broertjes Casper (20-4-2003) en Rob (19-9-2000) Lepoutre. Twee jongens die op 12 en 15 jarige leeftijd hun debuut maakten in het Triavium. Lepoutre, die naam was jaren geleden een bekende in de Nijmeegse ijshockeywereld.

Inderdaad, vader Jos Lepoutre (9-10-1962) deed in 1998 als directeur van uitzendbureau Kronenburg zijn intrede als subsponsor van de Agio Huys Tigers in een van de meest succesvolle periode van de Nijmeegse ijshockey geschiedenis.

Dit voorjaar maakte ik persoonlijk kennis met Casper (14) en Rob (16) tijdens de ijshockey scheidsrechtercursus die door Debby Hengst aan een bonte mix van leden van de diverse Nijmeegse ijshockey verenigingen wordt gegeven. Ook kwam ik Jos geregeld tegen in de catacomben van het Triavium en dus werd het tijd voor een groepsinterview.

Casper is als dispensatiespeler bij de Devils U12 begonnen en heeft de afgelopen drie seizoenen grote stappen voorwaarts gemaakt. Door zijn start op latere leeftijd had hij een achterstand met zijn schaats- en sticktechniek. Door heel veel te trainen en soms wel drie wedstrijden per weekend te spelen, heeft hij zich goed ontwikkeld.

Casper trainde het afgelopen jaar ook in Eindhoven onder Marc Visschers en toonde daar zo goed zijn kwaliteiten dat hij een uitnodiging kreeg om met de nationale selectie te trainen. Daar had de jonge Casper even geen trek in en liet de kans aan zich voorbijgaan.

Rob Lepoutre

Rob is een heel ander type en hij heeft het een aantal jaren als training lid geprobeerd bij de Devils. Hij heeft het nu wel gezien en keert niet meer als ijshockeyspeler terug. Maar Rob is niet verloren voor onze ijshockeysport, integendeel, hij is scheidsrechter geworden in het twee-man systeem. Rob heeft wedstrijden gefloten bij de U12, de U14 en samen met Matthijs Ruijsch bij de U17.

Jos plaatste nog wel een kanttekening bij de instroom van ‘oudere’ jeugd in de trainingen van de Devils. Jongens die minder goed kunnen schaatsen, laten trainingsvormen begrijpelijk mislukken. Daar wordt niemand beter van. Hij had graag gezien dat een Pim Mater met zulke jongens een deel van de training apart op schaatstechnieken had kunnen trainen.

Het afgelopen seizoen was Rob, onder begeleiding van Paul Fondse, ook een vaste Bench official bij de U14. Ook floten hij en Casper samen al een keer een wedstrijd. Waar Rob nog aangaf dat hij het scheidsrechter zijn heel erg leuk vond, gaf Casper lachend aan dat hij door het fluiten een leuke bijverdienste had. Ook met die motivatie is helemaal niks mis mee.

De jongens hebben met hun scheidsrechter cursussen helaas nog niet zo heel veel geluk. De eerste cursus ging door het wegvallen van Marcel Schuurkes de mist in en ook van de huidige training door Debby Hengst is pas een van de vier avonden gepland en doorgegaan. Die laatste training is wel super, want ze leren naast heel veel spelregels ook hoe je als scheidsrechter tactisch moet schaatsen en postities moet innemen. Daarnaast heeft Debby veel leuke en leerzame voorbeelden.

Rob heeft als ijshockeyer wel goede herinneringen aan een zomer hockey camp in Duinkerken dat door ML Skills van Marco Postma en Levi Houkes jaarlijks wordt georganiseerd, net als zijn broer Casper overigens. Vader Jos is sinds de negentiger jaren nog steeds goed bevriend met Charles Houkes.

Waar Rob echt zijn toekomst ziet als scheidsrechter bij de jeugd en recreanten, ziet Casper het fluiten veel meer als bijzaak. Hij wil geen hoger niveau dan tweede divisie fluiten, want zo zegt hij in de Eerste divisie en BeNe-League levert het fluiten alleen maar ‘gezeik aan je kop’ op en daar heeft hij helemaal geen zin in.

Casper Lepoutre met zijn favoriete speler Mike Vedder.

Casper wil met ijshockey het hoogste halen. Dit jaar speelt hij in de Devils U16 en hoopt hij ook op speeltijd in het Eerste divisie team van de AHOUD Devils. Op de opmerking dat er nog een hoger niveau is, haalt hij bescheiden zijn schouders op. In de U12 startte hij als aanvaller maar in de U14 en nu in de U16 is hij verdediger.

Casper heeft nog een bijzonder goede eigenschap, hij is leergierig en betrokken bij zijn club. Hij bezoekt de ledenvergaderingen omdat hij geïnteresseerd is in de plannen die de club heeft voor het nieuwe seizoen en ook hoe ze het geld verdelen.

Vader Jos is wat stelliger over de kansen en talenten van zijn jongste zoon en denkt als ondernemer veel meer in kansen. Samen met Paul Fondse broedt hij op een uitgebalanceerd begeleidingsteam voor de U16. Zonder hier nu met namen te gooien, gaat het om een oud-speler, een oud-teammanager en een oud-trainer/organisator van het fameuze Jan van Beek toernooi. Als die namen lukken dan ziet het er goed uit voor de U16.

Hoewel Jos zich inzet voor het wel en wee van de jeugd, ambieert hij zeker geen officiële functie. Hij heeft in het verleden gezien hoe moeilijk jeugdbestuurders het kunnen krijgen met druk vanuit ouders. Hij doelt daarmee op ervaringen destijds van de penningmeester van de jeugd.

De Geschiedenis

Jos Lepoutre kwam in 1998 via Jason McKechnie, oud-speler van Nijmegen en oud-werknemer van Kronenburg, in contact met Ruud van Heeringen, destijds directeur van “het AGIO huys” Hypotheken en Verzekeringen en hoofdsponsor van de Tigers en werd subsponsor en later bestuurslid. Een bestuur dat louter uit bekende namen bestond; Robert Herckenrath, Charles Houkes, Danny Cuomo, Guido Walenciak en Bob Homburg. De zevende naam is hij even kwijt.

De periode 1995-2000 telde vijf topseizoenen; in 1995-1996 werd Fulda Tigers tweede en won het de beker, in 1996-1997 werd Fulda Tigers landskampioen, in 1997-1998 werd van Heumen Tigers landskampioen, in 1998-1999 werd Agio Huys Tigers landskampioen en won het de beker en tenslotte in 1999-2000 won Agio Huys Tigers het vierde landskampioenschap op rij.

Een seizoen later ging het goed mis. TOTALe, een IT-bedrijf, had het budget niet onder controle en de club werd halverwege het seizoen gered door Australian Homemade van Bakker Bart’s Bart van Elsland. Het was niet het eerste financiële debacle maar voorlopig wel het laatste.

De Toekomst

We zijn nu ruim 17 jaar verder, maar de favoriete spelers van Jos zijn nog steeds de mannen uit de Nederlandse top-aanvalslijn van die periode; Theo Krüger, Tommy Speel en Frank Janssen. Rob en Casper hebben zonder twijfel Levi Houkes boven aan hun lijstje staan. Casper speelt overigens met het nummer 5 van Robert Herckenrath op advies van zijn vader.

De nabije toekomst is voor Rob heel duidelijk. Hij heeft net het VMBOt succesvol afgerond en start na de zomer op het ROC naast het station in de richting HRM. Casper is bezig om in de laatste twee weken van het tweede jaar VMBOt-HAVO zijn overgang naar het derde jaar VMBOt veilig te stellen.

Jos heeft een nieuw uitzendbureau Novioflex opgericht samen met Maurice Gubbels, voormalig profvoetballer en businessclubmanager van NEC.

De toekomst van de Devils ziet er ook goed uit, een aanstormend talent, een enthousiaste scheidsrechter en een betrokken ouder met goede ideeën. We gaan er nog 20 jaar aan vastplakken! Casper, Rob en Jos bedankt!

Hoofdsponsoren