9x
4x
1x
1x

2017 Terugblik en vooruitblik

Wilco Veldhorst
26 december 2017

Op de rand van het nieuwe jaar blikken we terug en vooruit. Het jaar 2017 eindigde heel anders dan het begon. Geplaagd door langdurige blessures en een team dat misschien nét de benodigde ervaring ontbeerde, eindigde de AHOUD Devils aan het eind van het vorige seizoen met één overwinning roemloos onderaan. Ook in de beker was er geen succes. We kunnen dus kort zijn, het jaar begon buitengewoon slecht. De verwachtingen voor het nieuwe seizoen waren dan ook niet bijster hooggespannen.

Daarbij kwam dat de BeNe-Liga opgeblazen dreigde te worden door de eigen bond notabene. Maar zoals vaker in het ijshockey werd de soep niet zo heet gegeten als ze werd opgediend. Wel veranderde er wat anders. Van anderhalve competitie gingen we terug naar een enkele en we namen afscheid van GIJS dat vrijwillig terugtrad naar de 1e divisie. Een verlies, want Groningen is eigenlijk veel te goed voor de Eerste divisie en Groningen zou absoluut als ijshockeybolwerk niet misstaan in de BeNe-Liga.

We zaten ineens met een competitie met 13 in plaats van 14 of zelfs de 17 waar we twee jaar terug mee begonnen. Echter het zou niet verwonderen als we volgend jaar weer op 16 of 17 teams zitten, want in Mechelen staat een prachtige nieuwe hal en in Turnhout komt er één én beide clubs hebben dit jaar geoefend in de Belgische beker waarbij voor Mechelen zich van een uitstekende kant liet zien en zelfs Leuven wist te verrassen. Met Turnhout, Mechelen en Groningen terug zou de BeNe-Liga ook een betere spreiding krijgen.

Helemaal mooi zou het zijn als bijvoorbeeld Luxemburg en/of 1 of 2 Duitse clubs aan de grensstreek nog mee zouden doen. Dan kán de BeNe-Liga absoluut uitgroeien tot een mooie grote competitie. Nu spreek ik op persoonlijke titel, maar naar mijn mening is de BeNe-Liga de redding van het Nederlandse en Belgische ijshockey. Alleen zijn we beiden te klein voor een fatsoenlijke competitie, maar nu is er eindelijk een mooie gelijkwaardige competitie met meer dan 10 ploegen. Vergelijk dat eens met de eredivisie die bestond uit 4 of 5 teams die we 10x tegen elkaar zagen spelen per jaar en er zit groei in. De toeschouwersaantallen en ook de uitslagen doen niet onder voor die in de Duitse Oberliga waar ook weleens uitschieters boven de 10 voorkomen en toeschouwersaantallen onder de 200. En het niveau? Daar werken we aan.

We namen afscheid van Theo Lemmen, langjarig voorzitter van de Devils, onder wiens leiding Nijmegen mede tot een stabiele club kon uitgroeien. We namen ook afscheid van trainer Josh Mizerek en ervoor in de plaats kwam met Jeffrey van Iersel, een jongen die het Nederlandse ijshockey uitstekend kent en ook binnen de top van het Nederlandse ijshockey heeft rondgekeken. Ook het team werd stevig verbouwd, er kwamen naast enkele jeugdinternational ook spelers die zich bewezen hadden, zoals de Litouwse international Aivaras Bendzius én de Slowaakse verdediger Marek Pitka en met Nick de Jong, Wesley Hendriks, Kay Gielen en Levi Houkes kreeg Nijmegen een broodnodige kwaliteits- en ervaringsinjectie.

De verwachtingen waren dan wel niet heel hooggespannen, maar het wonderbaarlijke gebeurde. We zagen de wederopstanding van het ijshockeybolwerk Nijmegen, na 7 jaar in min-of-meer gerommel in de marge, doen we dit jaar weer ‘gewoon’ en ‘ouderwets’ mee in de top van het Nederlandse ijshockey. Na een paar verloren wedstrijden in de voorbereiding en een traditioneel matig begin waarmee Nijmegen eigenlijk zijn kansen op de beker al direct vergooide staat Nijmegen op de rand van 2018 op een keurige 3e plek met een voortreffelijk doelsaldo van +27.

Met maar liefst 74 gescoorde doelpunten vóór hoort Nijmegen “gewoon” ouderwets bij de beste teams van het hoogste niveau en ook weten de toeschouwers de weg naar Triavium weer steeds beter te vinden. Een Triavium dat ook steeds meer tot ‘Home of the Devils’ wordt omgetoverd. Achter het doel aan de Wijchense kant is een prachtige rij banners verschenen met natuurlijk het eerbetoon aan de misschien wel beste ijshockeyspeler die ‘we’ ooit gehad hebben in Nijmegen, Bennie Tijnagel en banners met alle titels en bekers van de afgelopen 50 jaar erop.

Een prachtige spelersbus hadden we al, maar er is nu ook een team dat zich richt op het vermaak rond de wedstrijden, het sponsorbestand groeit en elk jaar groeit de organisatie weer een beetje verder. We zijn van heel ver gekomen, maar de mensen achter de huidige Devils mogen trots zijn op wat er is neergezet de afgelopen jaren, waarin de middelen beperkt, maar het enthousiasme groter was dan ooit. Er is een club zeer enthousiaste vrijwilligers van rond de 50 mensen en ‘we’ krijgen weer geregeld aandacht in de regionale media.

Het heeft best lang geduurd, maar stiekem overvalt me een gevoel van trots als ik op een regenachtige dag op de Oranje-singel rijdt áchter de spelersbus van de Devils. Wat is er veel bereikt in de afgelopen jaren. Heel soms moet ik nog weleens terugdenken aan die avonden in 2010 dat een paar mensen bij elkaar zaten om een beleidsplan te schrijven voor een ijshockeyclub die volledig op zijn gat lag en stiekem hoop ik dat we als fans nog lang plezier mogen hebben van mensen als Hans Cleijne en Harry Roelofs. Het is dat zij geen rugnummer hebben dat we kunnen ‘retiren’…..

Eigenlijk zijn er nog maar twee minpuntjes. En dat is dat dit jaar NEC nog in de Jupiler League speelt en bijna altijd met de thuiswedstrijden van Nijmegen óók gelijktijdig thuis speelt en hoe je het ook went of keert, het kost publiek. Laten we hopen dat NEC gewoon kampioen wordt dit jaar en volgend jaar weer gewoon op zaterdagavond of zondagmiddag zijn thuiswedstrijden in De Goffert speelt. En het tweede minpuntje, de Devils is nog voorzitterloos, maar dat zal ongetwijfeld op termijn ook veranderen.

Concluderend, het ziet er beter uit dan ooit. De Nijmeegse ijshockeyfans hoeven zich niet meer af te vragen of er volgend jaar of in de tweede seizoenshelft nog ijshockey is en dat is weleens anders geweest. De competitie zit in de lift en wordt elk jaar gelijkmatiger en beter, het sponsorbestand groeit en de organisatie groeit. Het was sportief een beroerd eerste half jaar, maar dat hebben we in het tweede halve jaar ruimschoots ingehaald. We gaan voor de play-offs en in die play-offs kun je ook maar zomaar kampioen worden. En nu we zo goed gaan, kunnen we alleen maar zeggen dat dit naar meer smaakt natuurlijk!

We wensen u allen een goed uiteinde en een geweldig en sportief nieuwjaar! Ook in 2018 hopen we u uiteraard weer te mogen begroeten in het Triavium!

Tekst Wilco Veldhorst
Foto’s ijshockeyfoto.nl

Hoofdsponsoren