9x
4x
1x
1x

90 procent

Wout van der Hoef
1 februari 2015

IMG_0676

Wie houdt er niet van een dagje Amsterdam? Waarschijnlijk niet de man van net in de 60 die in Den Bosch het einde van de wedstrijd niet meer haalde. Maar wel al die andere supporters uit Nijmegen en Amsterdam zelf, die in groten getale waren afgekomen op de wedstrijd Amstel Tijgers versus de AHOUD Devils.

De stadion speaker kondigde de wedstrijd uitstekend aan en noemde het een topwedstrijd met als inzet de derde plaats in de competitie. Voor de Amsterdammers tevens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, met uitzondering van de nog te volgen play-off wedstrijd(en).

Met Tomislav Hrelja in de goal bij Nijmegen en Jacob van Duin bij Amsterdam, startte scheidsrechter Jeroen Hesselberth om kwart voor zes met zijn eerste face-off de wedstrijd. Een wedstrijd die enigszins onverwacht al heel snel in het voordeel verliep voor Nijmegen. Coach Ronnie Plamont had niet de beschikking over Pim Vinke, Harrie Verdonschot en Youri de Winkel, maar loste dat op door captain Wesley Hendriks als aanvaller op te stellen.

IMG_0657

Mike Vedder opende al in de derde minuut de score door na een goede pressing de puck vlak voor Van Duin te veroveren en hem vervolgens kansloos te laten. Natuurlijk pakte Amsterdam dat sportief op en in zijn tweede doelpoging stelde captain John Versteeg in de achtste minuut orde op zaken en tekende met een bekeken schot voor de 1-1.

De snelle openingsgoals werden spoedig gevolgd door een lekker ijshockeymomentje. Daniel Lam werd bestraft met een kneeing ten opzichte van Dave Stappershoef, die zich snel oprichtte en het gevecht letterlijk aan ging met Lam. Hesselberth loste het goed op door beide kemphanen twee minuten te geven wegens roughing, hoewel de handschoenen op het ijs lagen.

De meest gevaarlijke man van Amsterdam, Calvin Pohlman testte Hrelja nog eens goed, maar de Nijmeegse goalie speelde opnieuw een hele goede wedstrijd. Daarna nam Nijmegen de regie in handen. Wesley Hendriks kon eigenlijk ongehinderd diagonaal vanaf rechts opkomen en mocht zo maar schieten. 1-2 na 14.48 was geheel volgens het spelbeeld.

Met Michael Mackie Kwist op de strafbank, een Amerikaan uit Cleveland die in het seizoen 2012-2013 al eens speelde voor de Amsterdam G’s, zette Nijmegen een powerplay aanval op. De voor de goalie storende Wesley Hendriks werd via Peter Vissers door Jake Hendriks voorzien van de puck en tipte hem in, 1-3. Precies zoals ze de hele week hadden geoefend op de training.

IMG_0693

In Amsterdam doen ze niet aan loopbaan ontwikkelingen. Met Dylan Kost op de strafbank, speelden slechts het trio Versteeg, Pohlman en Kwist de powerplays. Met overal lachende gezichten op de Nijmeegse bank en tribune bereikten de Devils ongeschonden de zoemer van de eerste dweilpauze.

Nadat het waterpolo bad was omgebouwd tot een ijshockeybaan, kon de tweede periode beginnen. De Amsterdammers gingen in de aanval en eigenlijk duurde die de gehele periode. De wedstrijd werd sneller, harder en Nijmegen kreeg het steeds lastiger. Spijtig genoeg viel de 2-3 in een man-meer situatie voor Nijmegen. Julian Berteling ontsnapte op rechts en rondde keurig af op 30.47.

Nijmegen kreeg op 37.46 een onomkeerbare genade klap, van Hesselberth. Hij stuurde Willem Gloudemans voor een boarding naar de strafbank. Assistent-captain Eric Hoogvliets spreidde zijn armen en riep naar Hesselberth dat het een belachelijke call was. Hoogvliets kreeg een misconduct en kon met 10+20 douchen. Alsof dat het ergste is wat er in een ijshockeywedstrijd gebeurt.

Nog geen twee minuten later kreeg Jesse Hendriks twee minuten wegens illegal equipment. Hij brak zijn stick vlak voor de Nijmeegse bench. Het spel ging met vijf Amsterdammers tegen drie Nijmeegse verdedigers 20 meter verderop verder. Hendriks pakte zijn stick even op, gooide hem weer weg en werd vervolgens bestraft. Waarschijnlijk volgens het boekje, maar echt héél ver gezocht.

IMG_0661

De derde periode zou een periode van overleven moeten worden, maar al snel bleek dat een onmogelijke opgave te worden. Weer Berteling en wéér shorthanded was de Man of the Match slechts drie seconde na het ingaan van de straf de gevierde man met een prachtig doelpunt. Na de 3-3 ging alles mis.

Met Peter Vissers op de strafbank, ging Amsterdam op jacht naar een vierde doelpunt. Een zware, maar niet onbestrafte Amsterdams interference vlak voor de Nijmeegse bank zorgde voor veel commotie. Tom Kokke kon vervolgens wel vertrekken met vier minuten wegens high sticking. Waarom vier meneer Hesselberth en waarom zie je niet wat daar aan vooraf ging? De frustraties dropen van de Nijmeegse bank af.

Het vervolg van de derde periode laat zich raden. Amsterdam liep uit van 3-3 naar 6-3 en bij Nijmegen liepen de strafminuten in hoog tempo op. 20 voor coach Plamont, 2 voor poortwachter Henny van Gennip en 2+10 voor Jake Hendriks. Nijmegen kreeg totaal 82 minuten waarvan 62 wegens abuse of officials. Daar win je uiteraard geen wedstrijden mee.

IMG_0663

Op de terugreis was dit keer niet één, maar waren twee mannen van ruim in de zestig, de bron voor de titel. Op de opmerking van de één, dat het 90 procent de schuld van de scheidsrechter was en 10 procent van onszelf, kon de ander dat niet anders dan dat beamen. De waarheid zal er wel ergens tussen in liggen.

Volgende week speelt de AHOUD Devils Nijmegen thuis tegen Zoetermeer en de scheidsrechter van dienst is opnieuw Jeroen Hesselberth. Ook hij kan zich revancheren door, na Den Bosch uit en Amsterdam uit, nu wel een neutrale houding aan te nemen en zijn lange tenen thuis te laten. Kan het vrijdag toch nog weer een hele leuke topper tegen de Hotwings worden!

Door Wout van der Hoef

Hoofdsponsoren