9x
4x
1x
1x

A-WK en meer zomers nieuws

Wilco Veldhorst
13 mei 2017

Terwijl de zomer aanstaande is, het ‘grote’ WK voor A-landen in Keulen en Parijs gehouden wordt en iedereen bezig is met vooral zijn of haar zomervakantie, is het bestuur van de AHOUD Devils drukdoende met het komende seizoen.

Terwijl het bestuur van de Devils met Jeffrey van Ierssel een nieuwe trainer en met Justin Evers en Rick van Haren twee nieuwe spelers bekend maakte, zit de schrijver van dit artikel te genieten van topijshockey in Keulen. De schotelantenne is voor de ijshockeyliefhebber een ware must-have in WK tijden, waar het Duitse Sport1 vrijwel alle wedstrijden live uitzend en een prima nabeschouwing programma heeft in de late uurtjes.

Maar ik mocht ook live een wedstrijd zien. De Lanxess Arena in Keulen was niet helemaal uitverkocht, maar toch waren er bijna 14.000 mensen afgekomen om Slowakije tegen Italië te zien spelen. Grootmacht Slowakije, bezig aan een ongelukkig WK, had het moeilijk tegen degradatiekandidaat Italië. Zou Italië nog een verrassende overwinning boeken, dan kan Slowakije zelfs maar zo degraderen.

Een drama voor een land waarin ijshockey de status heeft van voetbal hier. Tien minuten voor tijd hing zelfs nog een regelrechte verrassing in de lucht, want Italië stond vóór tegen Slowakije en daar zag het in de eerste periode niet naar uit. Slowakije kwam comfortabel op voorsprong en er leek geen vuiltje aan de lucht, want Slowakije was heel veel sterker. Na de 1-1 volgde echter een volkomen verrassende 1-2. Tot vlak voor tijd leken de Italianen er met een gestolen winst vandoor te gaan, tot op de valreep de Slowaken gelijk maakten en in overtime alsnog er met de winst vandoor gingen. Er zat een Nederlands tintje aan de wedstrijd, want de wedstrijd stond mede onder leiding van een Nederlandse linesman.

Er waren al meer mooie wedstrijden op dit WK, Frankrijk won met 1-5 van Finland en verloor maar nipt met 2-3 van het Frankrijk waar Nederland 25 jaar terug nog “gewoon” van won…. Of neem Noorwegen, nóg zo’n land waar Nederland nog ‘gewoon’ van won een jaar of veertien geleden. Noorwegen verloor slechts met een doelpunt verschil van topnaties Finland en Tsjechië. De Letten kwamen op 2-0 voor tegen de Verenigde Staten die er uiteindelijk dan toch met de winst vandoor gingen.

Letland, Noorwegen, Slowakije, stuk voor stuk grote ijshockeylanden, hebben nauwelijks meer spelers dan Nederland, België en Luxemburg samen. Ergo, wat dáár kan, moet in Nederland, België en Luxemburg ook best kunnen. “We” hebben met de Belgen samen al een betere competitie dan Letland, waar het ijshockey het vooral moet hebben van het in de Russische KHL spelende Dynamo Riga.

De BeNe-Liga heeft ook meer clubs dan de Slowaakse Extraliga, maar ook een land als Slovenië, net als Italië en Oostenrijk en Kazachstan heen-en-weer pendelend tussen A en B WK heeft amper een normale competitie. Letland heeft ongeveer evenveel spelers als Nederland, België en Luxemburg hebben samen nog iets voor, ‘we’ behoren tot de rijkste landen en sterkste economieën op de wereld, voor een dure sport als ijshockey zou er interesse van publiek en sponsors voldoende moeten zijn, zeker als ‘we’ in staat zijn de BeNe-Liga op termijn op te waarderen.

Dat dat geen onzin en wishfull thinking is, bewijzen de Tilburgers wekelijks, nu daar wekelijks op hoog niveau ijshockey gespeeld wordt, staan sponsors en publiek in de rij en men praat zelfs over uitbreiding van Stappegoor. Het is in Tilburg bijna wekelijks uitverkocht. Zo bezien kun je je afvragen waarom grote sponsors veel geld in een voetbalclub steken waar ze voor minder geld de complete BeNe-Liga zouden kunnen sponsoren…..

Verrassend feitje, aan het laatste WK IJshockey in Parijs (1951) deden 13 teams mee, waaronder nog niet de Sovjet-Unie, die pas vanaf 1954 meedoet en sindsdien maar liefst 27x wereldkampioen werd, met een neuslengte voorsprong op Canada, dat voor zijn 26 titels 70 WK deelnames nodig had. Ook nu zijn de Russen weer huizenhoog favoriet en de schrijver heeft ze één keer live mogen aanschouwen in Keulen, bij het WK in 2010, tegen Slowakije, met grote sterren als Ovechkin en Yevgeni Malkin. Het is ook écht een fantastisch team. Alles klopt gewoon. Watertanden voor de ware ijshockeyliefhebber.

Maar goed, als dit WK voorbij is gaan we ons weer richten op de AHOUD Devils en het ziet er veelbelovend uit. Met Justin Evers is in elk geval een ‘angstgegner’ van de Devils voor ons eigen team binnengehaald. Met Jeffrey van Ierssel is een trainer binnengehaald die veel heeft gezien van de organisatie in Geleen en met name Tilburg en daar kunnen we van leren. Langzamerhand maakt een club die van ver moest komen, die organisatorisch steeds beter in de steigers komt te staan, zich op weer naar boven te kunnen kijken. De Nijmeegse “sleeping giant” wordt wakker, you ain’t see nothing yet…..

Door Wilco Veldhorst

Hoofdsponsoren