9x
4x
1x
1x

Afgeslankt strijdlustig

Wout van der Hoef
14 november 2015

1614 web-0003

De westerse wereld is geschokt na de bloedige aanslagen in Parijs. De dag na die verschrikkelijke avond stromen hartverscheurende beelden je huiskamer binnen. Vrijdagavond hadden we er eigenlijk niets van meegekregen. De AHOUD Devils speelde in het Triavium een bekerwedstrijd tegen Eaters Geleen. Een sportief potje met slechts één flinke aanslag door Akim Ramoul en een forse corrigerende tik van Tom Kokke. Op weg naar huis werd een en ander pijnlijk duidelijk.

Belangrijk
De Eredivisie kent dit seizoen twee competities. De BeNe-league met twee poules van acht teams, waarvan de bovenste vier teams van elke poule zich in principe ook volgende seizoen weer in de Eredivisie terug vinden. Belangrijk dus voor de sportieve ontwikkeling van de AHOUD Devils.

De tweede competitie gaat om de Beker van Nederland. Slechts vijf teams strijden om die Cup, op zich een prachtige prijs om te winnen. Laat ik gek doen en zeggen dat die gaat naar of Geleen of Heerenveen. Deelnemen was echter wel van belang om een voldoende aantal wedstrijden te spelen. Op zich ook weer een doel om gewoon beter te worden.

1614 web-0015

Afgeslankt
Het AHOUD Devils team dat het vrijdagavond moest opnemen tegen de ervaren Limburgse ploeg, was wel erg afgeslankt door een uitgebreide blessurelijst. Bij Nijmegen ontbraken Dylan Kost, Nick de Jong en Jake, Wesley, Jesse en Calvin Hendriks. Daarbij speelde ook nog Willy Schut slechts enkele shifts.

Dat deze forse aderlating gevolgen had, kon niet uitblijven. Zo speelde Eric Hoogvliets als verdediger en speelde Nicky van der Geld zeer verdienstelijk een gehele wedstrijd mee in de lijn met Tom Kokke en Wessel Copier als assistent captain. Overuren waren er ook voor de lijn Vugts, Verdonschot en Visser. De derde complete lijn bestond uit Vinke, Vedder en Plamont. Ander bijkomend voordeel voor deze jongens was dat ze allemaal de powerplays speelden.

Klasse verschil
In de eerste periode was er maar één team dat recht had op een voorsprong. De Eaters met grote sterke mannen, speelde echt een klasse beter dan de Devils. De 0-1 van Akim Ramoul viel al na 3:06 in een prachtig uitgespeelde powerplay. De 0-2 door Don Geerts was een lust voor het oog. De Belg schaatste in puckbezit voor de Nijmeegse doelman Hrelja langs om hem alsnog te passeren door de puck met een soort backhand hoog in het doel te schieten.

In powerplay kreeg Hoogvliets wel een mooie kans om de 1-2 binnen te schieten, maar hij strandde op doelman Delil na een keurige Nijmeegse aanval. Ook Willy Schut schoot in deze powerplay nog een keer hard op de Geleense goalie.

De 0-3 was niet onverwacht, maar wel de manier waarop. Wessel Copier was in de aanval, maar puckverlies leidde een zeer snelle tegenaanval in en luttele seconden later schoot Jord Smit de puck hard in de goal. Geleen toonde in de eerste twintig minuten snel, krachtig en goed combinerend ijshockey.

1614 web-0016

Evenwicht
In de tweede periode werd er harder gespeeld, meer fysieke inzet. De thuisploeg bleek zich niet zomaar neer te leggen bij de Geleense speelwijze. De eerste acht minuten vlogen voorbij en de Devils beten flink van zich af. Dat desondanks de 0-4 door Brad Westerman viel, was jammer maar niet desastreus. Nijmegen putte moed uit de geleverde inzet waarin vooral captain Rick Wijnen het voortouw nam.

Opnieuw was Schut zeer dicht bij een treffer, maar in plaats van zelf in vrije positie te schieten, legde hij af op Peter Visser. De collectieve inzet leidde op 36:36 toch tot een verdiend doelpunt. Verdonschot passte op Wijnen, die achter de goal goed doorzette en de puck voor de goal klaar legde voor de inkomende Copier. Met 1-1 was de tweede periode mooi in evenwicht.

1614 web-0007

Strijdlust
Gelukkig bestaat een ijshockeywedstrijd uit drie periodes en bewaarde de AHOUD Devils het beste voor het laatst. Het team kon nog niet voorkomen dat David Arvay snoeihard uithaalde halverwege het aanvalsvak en Geleen op 1-5 bracht, maar daarna won de strijdlust het van de hoogmoed.

Kortsluiting
Akim Ramoul zorgde in de 45-ste minuut voor een fikse rel. Ramoul, een uitstekende forward, doet wel eens vaker wat doms. Hij plaatste een volkomen misplaatste en geheel in strijd met het beeld van de wedstrijd elbowing in het gezicht van Wessel Copier. Het was geen actie in een duel om de puck, maar een vliegende, onbezonnen actie voor de Nijmeegse spelersbank. Tom Kokke bedacht zich geen moment en kwam met een vergelijkbare vliegende aanval aan om Ramoul een corrigerende tik uit te delen.

Uiteraard sprongen links en rechts de steunbetuigingen over het ijs en was het grootste slachtoffer de Nijmeegse materiaalman Iwan Grevelink, die geraakt door een stick een flinke hoofdwond opliep.

De straffen van de zwakke scheidsrechter Ramon Sterkens verbaasde me. 2 minuten voor Glenn Bakx voor roughing, ok. 4 + 10 minuten voor Tom Kokke voor spearing, ok. Maar slechts 2 minuten voor Ramoul voor deze elbowing was schandalig weinig. In de aansluitende powerplay 4 tegen 3 scoorde Harrie Verdonschot de 2-5 en daarmee was weer een beetje leed vergoed.

Lang mochten we niet genieten van de goal want Kay Gielen schoot de stand naar 2-6, na een geweldige uithaal vanaf de blauwe lijn.

1614 web-0023

Blind
Scheidsrechter Sterkens bleef blind voor de aanvallende fouten van Geleen. Dat de gasten minstens vijf keer op de paal schoten, daar kon hij niets aan doen. Maar dat zij te vaak tegen onze goalie aanreden, daar moest hij tegen optreden, maar dat deed hij dus niet. Rick Wijnen deed wat Sterkens naliet en nam het op voor Hrelja na de zoveelste botsing. De goalie van de tegenstander aanvallen mocht wel, maar je eigen goalie beschermen mocht niet.

Nijmegen overleefde de tweede 3 tegen 5 powerplay van de avond en voelde zich moreel de winnaar. De beloning kwam er ook doordat een mooie aanval van Plamont over links netjes werd afgerond door Willy Schut, die daarna tot Man of the Match werd uitgeroepen.

Een 3-6 nederlaag tegen een betere ploeg was toch een prima resultaat voor een afgeslankt team dat bleef strijden tot het laatste fluitsignaal. Zondagavond volgt de return in Geleen en de enige opdracht is, lijkt me, de schade beperkt houden.

Hoofdsponsoren