9x
4x
1x
1x

AHOUD Devils bereikt halve finale play-offs

Wout van der Hoef
1 maart 2015

1548-0260

De AHOUD Devils Nijmegen heeft zondagmiddag op indrukwekkende wijze de halve finale van de play-offs bereikt. Na de 2-3 winst van zaterdag in Groningen, won het team van Ronnie Plamont zondag thuis in het Triavium met 8-5. De grote uitblinker met drie doelpunten en twee assists was, net als zaterdag, aanvaller Jake Hendriks.

Elk seizoen weer moet je als sportman pieken op de momenten die er toe doen. In de best-of-two tegen GIJS Groningen bleef de lijn René Vugts, Peter Vissers en Harrie Verdonschot tot ieders verbazing helemaal droog staan. Zelfs geen puntje van een assist viel te noteren voor de doorgaans meest succesvolle lijn. Dat Nijmegen echter beschikt over een brede selectie met heel veel talent, is dit weekend nog maar eens duidelijk bewezen.

De doelpunten van zondag vielen allemaal met de lijnen Eric Hoogvliets, Wessel Copier, Jesse Hendriks en Jake Hendriks, Mike Vedder en Jay Plamont op het ijs. Hoe fijn moet dat zijn als coach als er plotseling zoveel en zo makkelijk wordt gescoord in de belangrijkste fase van het seizoen.

1548-0651

Het zag er in de eerste periode overigens niet zo heel goed uit. De Groningers liepen door een hele snelle goal van David Bartos al vroeg uit naar een 0-1 voorsprong. Daarmee was de stand over twee wedstrijden alweer in evenwicht. In een powerplay voor Nijmegen raakte Hoogvliets de paal en Groningen schoot in powerplay voorlangs, Opmerkelijk was de fout van een linesman die de hybride icing regel aan het einde van het seizoen nog niet goed toepaste. Jesse Hendriks werd onterecht terug gefloten.

Het werd al wel vlug duidelijk dat Jake Hendriks opnieuw de hoofdrol wilde opeisen. Een prachtige sleepbeweging trof helaas nog geen doel. Zijn teamgenoten Vedder, Plamont en Wesley Hendriks hadden ook hun momentjes, maar konden doelman Jeff Honebeeke niet verslaan. Een jammerlijke misser van Willem Gloudemans leidde de 0-2 in door Klaver Jan Middelweerd.

Bij de stand van 0-2 was Groningen door naar de halve finale en ging de tactische beslissing van GIJS coach Henk Keizer een rol spelen. Hij verkoos zaterdag bij een 2-3 achterstand en een powerplay in de laatste 28 seconden van de wedstrijd, niet zonder zijn doelman te gaan spelen met het risico een vierde tegentreffer te incasseren. Hij verkoos de 2-3 nederlaag met één doelpunt verschil.

Natuurlijk was het na 11.10 nog veel te vroeg om je daar al zorgen om te maken, maar er waren momenten dat de 0-3 in de lucht hing. Vooral met Jake op de strafbank was het bijzonder hectisch voor de goal van doelman Tomislav Hrelja. Het derde doelpunt bleef met enig fortuin uit en plotseling was daar Eric Hoogvliets die zonder assistentie een gaatje van een millimeter tussen de paal en Honebeeke vond en daar de puck doorheen schoot.

Nijmegen kreeg nog een flink aantal kansen op de gelijkmaker. Verdonschot leek een solo te verzilveren, het antwoord van Groningen ging maar net voorlangs. Aansluitend kreeg Jesse Hendriks een mooie kans na goede forechecking. Plamont kwam ook nog vrij voor de goal, maar kreeg de puck niet lekker mee. Met 1-2 werd de eerste periode afgesloten en stonden de ploegen keurig in evenwicht.

1548-0268

De tweede periode werd er een om niet snel te vergeten. De kansen uit de eerste periode deden vermoeden dat het allemaal wel goed kwam in de tweede periode. Het was een moment-of-fame voor Jay Plamont, die via de verdedigers Stijn IJkhout en Rick Wijnen op avontuur werd gestuurd. Jay doorkruiste het aanvalsvak van rechts naar links en sloeg zeer verrassend, maar doeltreffend toe. Een fantastische actie van Jay die leidde tot de 2-2 en daarmee ook de wedstrijd volledig naar de hand van de thuisploeg deed zetten.

Nog geen drie minuten later schoot Wesley Hendriks de 2-3 binnen, net zoals zaterdag. Slechts 28 seconden later schoot Jake de stand naar 4-2 en was de strijd beslist. In een delayed penalty kwamen de Groningers nog wel op 4-3 door een goal van Rodney Kuiper. Er was nog geen halve wedstrijd gespeeld, maar de goals vlogen je om de oren. De grote winnaar was het thuispubliek, want de ene na de andere schitterende aanval werd ten toon gespreid.

De 5-3 was een juweeltje van een doelpunt in een fase waarin de fysieke strijd niet meer geschuwd werd. Vedder drong op volle snelheid het aanvalsvak binnen. Hij passte op de vrije Plamont, die het overzicht behield. Hij legde de puck op een presenteerblaadje klaar voor Jake, die fantastisch afrondde. De successtory van zaterdag kreeg een hartverwarmend vervolg voor eigen publiek. Het was een onvoorstelbare periode met alleen maar Nijmeegse winnaars.

1548-0760

Natuurlijk was de wedstrijd met 5-3 gespeeld en natuurlijk zou de halve finale niet meer in gevaar komen in de derde periode. Het werd steeds doller, want al snel schoot Jesse Hendriks in twee pogingen de stand naar 6-3. De ‘Hendriks en Co. Show’ ging verder en Wessel Copier tekende voor de 7-3. Nijmegen speelde Groningen helemaal zoek en het zelfvertrouwen van de spelers steeg naar ongekende hoogtes.

Alles lukte en niets was te dol. Man of the Match Jake flikte het nog maar een keer. Het leek allemaal niet uit te maken waar hij de puck in bezit kreeg of wie er allemaal voor zijn neus stond. Hij schoot op het doel en de 8-3 was een feit. De wedstrijd was een ware zegetocht voor de Devils geworden en het heelhuids halen van de laatste vier was vanaf nu het enige doel.

De verslagen Groningers kregen door de geboden ruimte nog een paar minuten alle vrijheid en scoorden in verloren positie nog wel de 8-4 en 8-5. Het deed er niet meer toe, de halve finale van de play-offs was bereikt. Een prachtige prestatie van de AHOUD Devils.

Door Wout van der Hoef
Foto’s door IJshockeyfoto.nl

 

Hoofdsponsoren