9x
4x
1x
1x

AHOUD Devils haalt Finse aanvaller

Wout van der Hoef
5 oktober 2016

20150925-kim-wikstroem

De AHOUD Devils heeft deze week de Finse aanvaller Kim Wikström gecontracteerd. De bijna 34-jarige center is een zeer ervaren Oberliga speler die het komende seizoen extra glans moet geven aan het talentvolle Nijmeegse ijshockeyteam van de Amerikaans coach Josh Mizerek.

Het BeNe-League team van de Devils zag in vergelijking met het afgelopen seizoen dit jaar vijf spelers om diverse redenen wegvallen. Naast het vertrek van René Vugts, Harrie Verdonschot, Pim Vinke en Stijn IJkhout, was het vertrek van voormalig international Nick de Jong de grootste aderlating. De 35-jarige verdediger heeft afscheid genomen van zijn actieve carrière als speler en is bij Tilburg Trappers als assistent-coach aan de technische staf toegevoegd. Trappers komt uit in de hoog aangeslagen Duitse Oberliga.

Waar spelers vertrekken, krijgen andere spelers nieuwe kansen. Uit Utrecht werd de ijzersterke verdediger Dylan Collard aangetrokken. Uit het Eerste divisieteam werden Mitchel van Holten, een zeer bekwame en trefzekere aanvaller en Harley Verkroost, een echte power forward, overgeheveld. Uit de Devils U17 maakt het talent Wouter van den Boer zijn opwachting in de BeNe-League.

Ondanks een uitstekende voorbereiding is er voor het eerst sinds drie seizoenen weer een echte ‘import’, zoals dat in ijshockey heet, gehaald. De Fin Kim Wikström wordt op 9 oktober 34 jaar en zal het Nijmeegse team alleen maar sterker maken. Wikström heeft zes jaar in Frankrijk gespeelt en ruim drie jaar in de Oberliga in Duitsland. Zo komt het team, dat in 2011 nog twee stappen terug deed, weer op het niveau van een stabiele subtopper.

nach-krankheit-zurueck-im-kader-der-ritter-der-starke-finne-70500m

Kim Wikström is op 9 oktober 1982 geboren in Vihti, ten noordoosten van de Finse hoofdstad Helsinki. In de jaren 1998 tot 2003 doorloopt hij diverse Finse jeugdteams. In 2004 vertrekt hij naar Italië voor zijn eerste avontuur in de Liga 2. Daarna speelt hij zes jaar in de tweede en derde Franse competitie bij teams als Lyon, Montpellier en Duinkerken. In 2012 vertrekt hij naar Duitsland en speelt 3,5 seizoenen in de Oberliga voor Adendorfer EC, GEC Ritter Nordhorn en de Hannover Scorpions. De Oberliga is het ijzersterke niveau waarop momenteel de Tilburg Trappers speelt.

Met 34 jaar mag je een stapje terug doen, maar Kim gaf aan heel veel zin te hebben in zijn nieuwe rol. Een import(ant) speler is in Nederland al snel de toonaangevende speler van het team. Juist die rol ambieert Kim, belangrijk zijn voor het team. Hij moet het komende seizoen ook het boegbeeld worden van de AHOUD Devils. Daarnaast heeft hij nog steeds veel zin om nieuwe landen en mensen te ontmoeten. Wikström is een scorende center, maar kan desgevraagd ook als winger spelen.

image2

Achter de schermen is er de afgelopen weken hard gewerkt om de komst van Wikström, een wens van coach Mizerek zelf, mogelijk te maken. Naar verwachting arriveert Wikström rond maandag 10 oktober in Nijmegen. De precieze datum staat nog niet vast. Alle contracten, licenties en zijn eigen voorbereidingen zijn nagenoeg afgerond, maar de overkomst is nog wel een hele toer. Zo zal hij met de auto op een veerboot vanuit Helsinki naar Lübeck in Noord Duitsland varen, een oversteek van ruim 28 uur. Daarna volgt er nog een autorit van 5 à 6 uur naar Nijmegen.

Dit dubbele weekend tegen Den Bosch en Eindhoven zal hij helaas niet kunnen halen. Vrijdag 14 oktober moet mogelijk zijn, zodat Wikström zijn eerste wedstrijd voor de AHOUD Devils kan spelen in Tilburg tegen de Trappers.

Vrijdag 7 oktober speelt Nijmegen thuis tegen de Red Eagles uit Den Bosch. Samen met favoriet Geleen en Tilburg spelen de Nijmegenaren zes wedstrijden in het bekertoernooi. Afgelopen zondag werd in overtime met 2-1 in Geleen verloren. Alles is nog mogelijk in deze bekercompetitie.

Door Wout van der Hoef

Hoofdsponsoren