9x
4x
1x
1x

AHOUD Devils ontvangt Geleen

Wilco Veldhorst
21 januari 2016

1614 web-0007

Komende vrijdag staat de thuiswedstrijd tegen Geleen op het programma. Wat valt er over Geleen te zeggen? Tot nu toe leverden de wedstrijden tegen de Limburgers louter nederlagen op dit seizoen, waarbij we thuis nog met dragelijke cijfers verloren, maar de uitwedstrijd voor de competitie op een dramatische 12-1 nederlaag uitliep.

Dit terwijl we nog wel zo goed begonnen en het na de eerste periode nog steeds 0-0 stond. In tweede periode werd het volledig weggegeven en het feit dat we op 59 strafminuten stonden is veelzeggend. Met bijna de hele wedstrijd één of twee man minder op het ijs kun je nou eenmaal moeilijk op een mooi resultaat hopen.

Toch is Geleen een raar team dit seizoen. Tegen Nijmegen wisten ze dan veelvuldig het net te vinden, Geleen verloor thuis van Zoetermeer met 4-7, verloor ook van Den Haag met ongeveer dezelfde cijfers als Nijmegen. Het verloor van Amsterdam thuis met 4-7 en van Herentals uit werd ook flink verloren. Dat is op zich geen schande overigens.

Tegen clubs van het niveau Nijmegen had Geleen het soms moeilijk. De derby tegen Luik werd ternauwernood gewonnen en thuis tegen Den Bosch werd het een magere 6-5. Uit werd met 5-4 verloren van Leuven en met twee-derde van de competitie gespeeld moet je toch zeggen dat de bekerfinalist en de geheime favoriet voor de titel van velen het moeilijk heeft.

Van de Zweedse trainer, die voor een langjarige periode van een jaar of 4 à 5 was aangetrokken met de bedoeling jeugd te integreren in het eerste, is inmiddels afscheid genomen. Gezien de moeite die Geleen had met Tilburg 2 in de beker kun je nog niet van een “schokeffect” spreken. Geleen speelt met drie imports, waarvan de Belg Don Geerts in tegenstelling tot de Slowaak David Arvay en de Canadees Brad Westerman in ieder geval niet als import telt.

1614 web-0016

Oude bekenden voor Nijmegen zijn Akim Ramoul en Erik Tummers, waarvan vooral de laatste warme herinneringen zal hebben aan Nijmegen vanwege de met Nijmegen gewonnen titel in 2006. We herinneren het ons allemaal nog, Triavium puilde uit, met meer mensen dan er eigenlijk in Triavium mogen. De foto van het bomvolle, met 2.500 toeschouwers gevulde Triavium, haalde niet alleen De Gelderlander, maar ook de Stentor in Apeldoorn en Deventer. Reclame voor het Gelderse ijshockey pur sang. Ik kan me nog goed herinneren dat ik in de file stond voor de Waalbrug en de voorbeschouwing op de radio hoorde met een geweldige sfeer op de achtergrond.

Van de topteams is Geleen dan welleswaar kwalitatief de minste, voor Nijmegen absoluut geen reden het gemakkelijk op te nemen. Dat bewijzen de twee hele dikke nederlagen uit wel. Waar staan we zelf dan? Gezien de resultaten kun je zeggen dat het magertjes is, maar niets is wat het lijkt. De halve finale tegen het zeer sterke Heerenveen Flyers voor de beker ging jammer genoeg thuis in overtime verloren.

Als we zo geconcentreerd weten te spelen maken, we tegen Geleen absoluut een kans. Tegen Antwerp Phantoms kon je in de eerste periode ook een glimp van een gewoon ouderwets goed spelend Nijmegen zien. Dit seizoen zitten we qua score misschien te vaak aan de verkeerde kant van de score, maar het spel is vaak toch niet slecht.

Het is natuurlijk allang mooi dat we er weer bij zijn en dat we weer ouderwets tegen Geleen en Heerenveen kunnen spelen. De BeNe-Liga kun je onderhand toch wel geslaagd noemen. Bijna elke week is er wel een wedstrijd waar meer dan 1.000 toeschouwers naar het ijshockey komen. Grootste trekkers zijn natuurlijk Den Haag en Heerenveen, maar ook Amsterdam en Zoetermeer kruipen geregeld richting de 1.000-1.500 toeschouwers en ook in België zijn er met teams als Herentals en Luik clubs die het qua toeschouwers gewoon goed doen. Het wordt nog spannend of we ons plaatsen voor de play-offs en dat is voor de Nijmegen-supporter natuurlijk best wennen.

Hoofdsponsoren