9x
4x
1x
1x

AHOUD Devils ontvangt IHCL Leuven

Wilco Veldhorst
30 september 2015

_DEV8334-L

Komende vrijdag staat er één wedstrijd op de rol. We ontvangen vrijdag in ons eigen Triavium om 20.15 uur de Leuven Chiefs uit België. Leuven, de stad van de “Koeienschieters”. Die bijnaam verwijst naar een gebeurtenis van 1691 toen de inwoners van Leuven op een zekere nacht het vuur op verdachte gestalten openden. De Leuvenaars werden op dat moment belegerd door de Fransen en waren in de waan dat ze op vijandige soldaten schoten. De volgende morgen bleek echter dat ze een kudde koeien hadden beschoten.

Leuven, de stad van het grootste bierconcern op de wereld en een stad met de grootste universiteit van België, maar ook een stad waar geijshockeyd wordt, een ijshockeyclub die voor Nijmegen trouwens ook niet helemaal onbekend is. Nijmegen heeft er in het verleden al meerdere malen tegen gespeeld. De laatste keer dat Nijmegen er tegen speelde waren er echter amper spelers uit het huidige team bij.

Het hele team is compleet aanstaande vrijdag, inclusief de vier die we vorig weekeinde helaas nog moesten missen. Als we uit de strafbank kunnen blijven en we de powerplay beter kunnen benutten dan afgelopen zondag, mag er vertrouwen zijn op een mooi resultaat. Met Leuven, de Belgisch kampioen van 2005, 2010 en 2013, en winnaar van de Beker van België in 2006, staat de volgende niet te onderschatten Belgische tegenstander op de rol. We kunnen echter moed putten uit het gegeven dat Nijmegen traditioneel zwak start. Mensen die de club al een paar decennia volgen weten dat.

De insiders in het kleine Nederlands ijshockeywereldje “wisten” al dat de Belgen “te zwak” waren, maar ondertussen winnen Herentals en Luik gewoon van het in Nederland hoog aangeslagen Nijmegen, wint Herentals van Zoetermeer (om aan de groene tafel te verliezen) en verliezen Antwerpen en Heist, de zwakker ingeschatte clubs niet heel dik.

_KIN1544-L

De tegenstander van vanavond wint met speels gemak van het tweede team van de Tilburg Trappers. Als de clubs zo aan elkaar gewaagd blijven als we afgelopen weekeinde zagen, gaan we een prachtige competitie tegemoet en is een verkleining van de competitie zoals voorzien eigenlijk op voorhand al jammer. En als de competitie dan gesplitst moet worden, zou het mooi zijn als de organisatie achter de BeNe-liga ook nog een paar Duitse “Traditionsvereine” vlak langs de grens zou kunnen interesseren voor deelname vanaf volgend seizoen. Immers, hoe meer leuke tegenstanders en hoe afwisselender de competitie, hoe interessanter het wordt voor publiek en media en daar doen we het natuurlijk eigenlijk allemaal voor!

Als je ziet waar Nijmegen vandaan komt, is er in Triavium inmiddels al heel veel bereikt. Er ontstaat weer een positieve sfeer om de club en ook de lokale media pikken dat inmiddels op. Er is een compleet bestuur en er staat een leuk en uitgebalanceerd team. We hebben een ervaren coach en ik was aangenaam verrast over de boarding die voor het eerst in lange tijd volledig is uitverkocht. Ik ben blij dat er weer ijshockey op het hoogste niveau in Nijmegen is.

Daarmee kunnen we ons na de wat valse start van afgelopen weekeinde opmaken voor een mooi en traditioneel avondje ijshockey in Nijmegen. Verliezen in Luik is geen schande en we hebben er toch drie in het netje gelegd. Laten we ons daaraan vasthouden en laten we de 0-6 van afgelopen zondag maar als een “bedrijfsongeval” afdoen.

Wat zou het mooi zijn als we het avondje IJshockey in Nijmegen eenzelfde status in de stad kunnen geven als in Breda het “avondje NAC” in het betaalde voetbal. De club, de spelers en de mensen achter de club verdienen dat!

Vrijdag 2 oktober 2015, aanvang 20.15 uur

AHOUD Devils Nijmegen vs IHCL Leuven Chiefs 

Hoofdsponsoren