9x
4x
1x
1x

AHOUD Devils slaat hard toe

goonline
16 oktober 2017

Kay Gielen tekende voor 4 assists

De AHOUD Devils heeft zondagavond in Eindhoven hard toegeslagen in de kraker tegen de Kemphanen van coach Larry Suarez. Jeffrey van Iersel, de Nijmeegse coach in de andere bank, zag zijn eerste lijn vijfmaal toeslaan en alle goals voor haar rekening nemen. Zelfs goalie Tomislav Hrelja noteerde een assist.

Het op voorhand beladen duel werd een normale wedstrijd met heel veel strijd en een voor Nijmegen uitstekend scoreverloop. In de eerste periode leek het even mis te gaan, maar de kwaliteit van de Nijmeegse eerste lijn bleek doorslaggevend. Dus niet de strijd om Nick de Jong, die weer een assist noteerde, en al helemaal niet om Marek Pitka, die met een spierblessure in zijn zij op de tribune verbleef.

Die tribune in Eindhoven was goed gevuld met Nijmeegse spelers die niet konden of mochten spelen. Naast Pitka keken Willem Gloudemans, Dylan Kost, Eef Gerritsen, Jay Plamont, Harley Verkroost en Mitchel van Holten gespannen toe en hevig meelevend. Levi Houkes had wel oog voor dit zevental en nam ze mee in de feestvreugde na zijn goals.

Aivaras Bendzius scoorde twee goals en miste een PS

Van Iersel had vijf verdedigers tot zijn beschikking en daardoor draaide Nick de Jong, Martijn Geerligs, Rick van Haren, Danny Mols en Rick Wijnen in een vlot tempo door. In de aanval had Nijmegen drie lijnen. De eerste lijn bestond uit Levi Houkes, Aivaras Bendzius, Kay Gielen, de tweede lijn uit Mike Vedder, Wessel Copier, Justin Evers en de derde lijn uit Jesse, Calvin en Jake Hendriks. Backup goalie Jefrey Vermeulen kwam hij ijs niet op.

In de eerste periode startte de Nijmeegse ploeg lekker aanvallend en vijf minuten lang was het eenrichtingsverkeer. Een penalty voor Wijnen stelde Eindhoven in staat om op powerplay de 1-0 te maken door Roderick van Houten. Daarna waren de rollen een beetje omgedraaid. Nijmegen scoorde niet in een powerplay, de Kemphanen deden dat wel in hun tweede voordeel. Mike Verschuren ging er op hoge snelheid vandoor en scoorde vanachter het doel met een wrap-around de 2-0.

Een gevaarlijke misstap in de verdediging leverde bijna de 3-0 op, maar Hrelja voorkwam erger. De Devils was zeker niet slechter, maar kon ondanks behoorlijke kansen, ook in powerplay, niet scoren. Dat deed John van Soest uit een break bijna wel. De laatste kans in de eerste periode was voor Jake Hendriks, maar ook doelman Deniz Mollen was sterk op dreef.

Levi Houkes scoorde drie goals en gaf een assist

In de tweede periode ging het steeds beter draaien voor de Devils. Houkes stuurde op rechts Gielen de diepte in en de mee opgekomen Bendzius rondde met een backhand perfect af. Na de 2-1 bleef de Nijmeegse ploeg op zoek na de volgende treffer. Bendzius werd bij een break vlak voor de goal zwaar gehinderd en mocht een penaltyshot nemen. Hij benutte het buitenkansje niet.

De gelijkmaker viel toch, in powerplay. Hrelja bediende Gielen en Houkes was niet te stoppen en scoorde met zijn fysieke vermogen de verdiende 2-2. De 2-3 hing in de lucht toen Houkes Bendzius vrij voor Mollen zette, maar weer lukte het niet. Het was een hele sterke fase waarin de Nijmeegse defensie niet in de problemen kwam.

Levi Houkes

Met een powerplay voor de Eindhovenaren, met eerst Bendzius en daarna Gielen op de strafbank, leek het moment aan de thuisploeg terug te geven. John van Zoest ging echter in de fout ten opzichte van Houkes. Geen 5 tegen 3 maar 4 tegen 3, en dat overleefde de Devils en kon de draad weer opgepakt worden.

Daarbij werd Nijmegen door Eindhoven een handje geholpen. Van Zoest ging in de fout door vanaf de strafbank Mike Vedder onderuit te schaatsen en kon met 5+20 douchen. Captain Ritchey van Hulten wond zich op en kreeg 10 minuten voor abuse van scheidsrechter Den Ridder. Dit buitenkansje met 5 minuten powerplay moest tot de voorsprong leiden. Het lukte echter niet om een goede aanval op te zetten en Houkes ging in de fout en kreeg 2 minuten. Evers verspeelde de puck in het aanvalsvak en ongelooflijk snel lag de puck aan de andere kant achter Hrelja.

De 3-2 van Sebastian Kragt was tegen alle verhoudingen in, maar zou niet lang standhouden. Door Houkes, die vanaf de strafbank kwam, kwam de stand op 3-3. De Jong en Gielen brachten hem in stelling en de wedstrijd was weer in evenwicht. De Nijmeegse ploeg stoomde door en op slag van 40:00 schoot Houkes de puck weer in de goal. Den Ridder floot hem echter af en Houkes kreeg prompt een cross-check van Kayo van Zoest te verwerken. De vlam sloeg even in de pan.

Na de periodestanden 2-0 en 1-3 en een powerplay +2 voor Nijmegen bij de start van de derde periode leek de weg naar de voorsprong open. Vedder kon niet verder spelen en Mols nam zijn plaats in de aanval over. Het verliep echter geheel anders dan verwacht. De Kemphanen hadden zich goed hersteld van een slechte tweede periode en waren de eerste tien minuten de bovenliggende partij. Slechts een enkele break van Evers gaf de Devils wat lucht.

Het werd een waar spektakel en de aanvallen vlogen over en weer, het tempo ging omhoog en de vele kansen vielen amper te noteren. Het wachten was op een vierde doelpunt van een van de twee teams. Die kwam er door een goede aanval van Bendzius die Houkes voor de goal zette en Nijmegen voor het eerst in de wedstrijd op een voorsprong bracht met zijn derde doelpunt.

De 3-4 is zojuist door Levi Houkes gescoord

De 3-4 van Houkes viel op 57:21 en dus lag de druk nu bij Eindhoven. Wanneer zou Suarez zijn goalie van het ijs halen voor een extra aanvaller? Door uitstekend voorchecken van Copier, Evers en Jake Hendriks, verspeelde de thuisploeg een kostbare minuut. Op 59:01 kon dan eindelijk Mollen naar de kant, maar nog geen zes seconden later veroverde Bendzius de puck en schoot hem van grote afstand in het lege doeltje. De wedstrijd was na de 3-5 gespeelde en er werd nog lang gefeest in de Nijmeegse kleedkamer.

Hoofdsponsoren