9x
4x
1x
1x

Bekerstrijd ten einde

Wout van der Hoef
13 januari 2016

p083

De AHOUD Devils Nijmegen is er in de tweede wedstrijd van de halve finale om de beker van Nederland niet in geslaagd om te winnen van de UNIS Flyers. De Devils verloren woensdagavond in Heerenveen met 3-1 van de thuisploeg waardoor de einstand 2-0 werd in het voordeel van Heerenveen. De Flyers spelen op 30 januari de finale in Eindhoven tegen Geleen.

De Flyers startte voortvarend in de eerste vijf minuten van de wedstrijd met natuurlijk de sterke lijn van Postma, Demelinne en Wurm. De AHOUD Devils komt echter ongeschonden door de openingsfase en krijgt via Kost, Kokke en Vissers drie schietkansen. In de achtste minuut komt Heerenveen toch op een 1-0 voorsprong. Een Schot van Hoekstra vanaf de blauwe lijn wordt door Bruinsma van richting veranderd en doelman Hrelja is daardoor verslagen.

Nijmegen laat zich door de vroege achterstand niet uit het veld slaan en Vugts is de volgende Nijmeegse aanvaller met een schot op doel. Daarna neemt Heerenveen de wedstrijd weer in handen en krijgt het schietkansen vanaf de blauwe lijn van Limnell, Turcotte en een korte solo actie van Postma.

De nood werd pas echt hoog als de Nijmegenaren Stappershoef en Hoogvliets zeven seconde na elkaar naar de strafbank moeten. Ondanks bijna twee minuten powerplay + 2 voor Heerenveen, weet de thuisploeg door goed verdedigend werk van Nijmegen niet te scoren. Eén gevaarlijk schot van Limnell werd door Hrelja gepakt.

Na de dubbele straf voor Nijmegen liep Postma tegen een holding straf aan en was het de beurt aan Nijmegen om de Flyers onder druk te zetten. De eerste aanval liep nog op niets uit, maar in de tweede aanval kreeg De Jong de puck enigszins fortuinlijk mee, maar schoot hij hard en zuiver op doel. De 1-1 was een feit en Nijmegen was terug in de wedstrijd.

In de laatste minuut van de eerste periode liep Kost voor Nijmegen tegen een straf aan. Voor de eerste pauze werd er niet gescoord zodat de Flyers met een powerplay van ruim een minuut aan de tweede periode mochten beginnen. Ook die tijd werd niet benut.

De tweede periode werd de periode van de Flyer Matheson. Binnen twee minuten rondde hij een fraaie backhand van Bruinsma van achter de goal af. Kort daarna ging Gloudemans in zijn eigen verdedigingsvak in de fout en leverde de puck zomaar in bij dezelfde Matheson. Vrij voor doelman Hrelja schoot de Canadees de 3-1 binnen.

In de derde periode kon Nijmegen beginnen met een powerplay. Postma zat voor de tweede keer wegens holding op de strafbank. Dit was de kans om terug te komen, maar dat lukte de ploeg van Mizerek niet. Ook een powerplay +2 met Matheson en Turcott op de strafbank leverde de Devils geen doelpunt op.

In die derde periode deed Heerenveen het rustig aan en mocht Nijmegen een aantal aanvallen opzetten. Vugts was een keer gevaarlijk en na een goed doorgekomen penaltykilling was ook Plamont een keer dicht bij een treffer.

Een ‘checking to the head’ straf van Vissers ten opzichte van Wurm gooide de deur naar de finale definitief dicht voor de AHOUD Devils. Met minder dan drie minuten op de klok speelde Heerenveen de powerplay rustig uit. Janssen was dicht bij de 4-1, maar in de daarop volgende break was Wesley Hendriks dicht bij de 3-2. De laatste aanval was een onetimer van Limnell, maar dat schot was een prooi voor doelman Hrelja.

Na twaalf wedstrijden is er een einde gekomen aan de bekerstrijd en moet Nijmegen zich opmaken voor de strijd om een plaatsje in de play-offs van de BeNe-league. Zaterdagavond speelt de AHOUD Devils in Leuven en volgende week vrijdag komt Geleen op bezoek in het Triavium.

Hoofdsponsoren