9x
4x
1x
1x

Belangrijke winst in Den Bosch

Wout van der Hoef
22 februari 2016

webs-0016

De AHOUD Devils Nijmegen heeft zondagavond in Den Bosch uitstekende zaken gedaan door de Red Eagles met 2-1 te verslaan. Omdat 25 km verderop de Kemphanen in overtime onderuit gingen tegen de Tilburg Trappers, is de ploeg uit Eindhoven uitgeschakeld voor de vierde plaats. Eindhoven kan in punten nog wel gelijk komen met Nijmegen, maar in het onderlinge resultaat is Nijmegen beter.

De wedstrijden tussen de AHOUD Devils en de Red Eagles hebben altijd een pikant tintje omdat veel spelers voor beide teams zijn uitgekomen. Won vorig jaar Den Bosch twee keer op basis van vechtlust, dit jaar was Nijmegen op basis van kwaliteit twee keer de winnaar. De 1-2 verraadt dat het geen hoogstaande wedstrijd was, slechts de winst van drie punten was belangrijk.

In het oersaaie en grauwe Sportiom waren ook veel meer toeschouwers van de Devils dan van de Eagles. Die zagen dat Den Bosch in de openingsfase wat sterker leek, nadat er een kans voor Nick de Jong was en een break van twee op één van Den Bosch te bewonderen viel. Daarna was het een rommelige periode met een beter Nijmegen zonder dat er echte grote kansen te bewonderen vielen.

webs-0014

In de slotfase kreeg Den Bosch twee redelijke doelpogingen door Chajim Bakker en Ivo Beulen. Een mooie solo van Jake Hendriks leverde uiteindelijk een schot voorlangs op, waarmee de eerste periode werd afgesloten.

Gelukkig bracht de tweede periode meer spektakel en kwamen ook Jay Plamont en Willem Gloudemans op het ijs, De Nijmeegse druk op de Bossche goalie Thijs van Oosterhout nam met de minuut toe. Eric Hoogvliets en Jake Hendriks stelde hem eens goed op de proef. Op een hard schot vanaf de blauwe lijn van Wes Hendriks had de doelman geen goede redding en de rebound werd door René Vugts vakkundig in de goal getikt.

webs-0012

Na de 0-1 voorsprong bleek de tussenstand in Tilburg nog 5-4 in het voordeel van de Trappers te zijn. Met deze stand was Eindhoven uitgeschakeld voor de vierde plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs. Helaas was Nijmegen niet in staat om door te drukken ondanks een overwicht. De twee talenten van Den Bosch, Jerry Kinneging en Justin Evers waren samen verantwoordelijk voor de enigszins fortuinlijke gelijkmaker.

webs-0013

Niet alleen de 1-1 was een tegenvaller, ook in Tilburg werd de stand na 60 minuten 5-5, zodat Eindhoven weer in de race was voor de vierde plaats. Gelukkig kwam er na de twee goals meer strijd en werd het alsnog een ijshockeywedstrijd. Het werd zelfs even benauwd toen Dylan Kost een penalty kreeg wegens charging. Nijmegen doorstond de test en pakte het heft weer in handen.

De voorsprong kwam er, enigszins uit een verrassende situatie, maar hij was bijzonder fraai. Jay Plamont pikte als een echt duveltje uit een doosje de puck recht voor de goal op de blauwe lijn op en stond plotseling oog in oog met doelman van Oosterhout. Zeer beheerst en uiterst nauwkeurig prikte Plamont, in notabene pas zijn tweede shift, de puck achter de goalie in het netje. Zijn doelpunt, de game winning goal, werd enthousiast gevierd. Bovendien kwam uit Tilburg het bevrijdende bericht dat Eindhoven de overtime had verloren en op één punt bleef steken.

webs-0017

In de derde periode was het voornamelijk Nijmegen, in het bijzonder Wessel Copier, dat de kansen kreeg. Na drie pogingen van de jonge Utrechter had Den Bosch twee kansen door Berry Donders en Brian de Winter. Devils doelman Tomislav Hrelja speelde echter weer een foutloze partij. Den Bosch zette nog eens aan en was via een combinatie van Mark Schra en Ivo Beulen nog een keer gevaarlijk.

Wessel Copier twee keer, Dave Stappershoef en Nick de Jong hadden ook zo hun kansjes, maar verder liep de wedstrijd een beetje degelijk naar het einde. Nog één gevaarlijke fase moesten de Devils doorstaan toen Hrelja zijn stick even kwijt was, maar toen ook dat gevaar geweken was, werd de 1-2 winst jubelend over de finish gesleept.

Door de drie punten voor Nijmegen is de ploeg niet meer door Eindhoven te achterhalen en kan er een streep door de Kemphanen als play-off kandidaat. De IHCL Leuven heeft nog wel een kleine kans om Nijmegen te achterhalen. De Devils kan vrijdag thuis tegen de Bulldogs Luik echter zelf de play-offs veilig stellen door te winnen in de normale speeltijd. Bij winst gaat de AHOUD Devils zelfs naar de derde plaats en staat Luik vierde. Luik heeft nog wel een wedstrijd tegoed.

De wedstrijd van aanstaande vrijdag 26 februari start om 21.00 uur en niet om de gebruikelijke tijd van 20.30 uur. Dat komt omdat de gasten uit Luik wat extra tijd nodig hebben om Nijmegen te bereiken.

Hoofdsponsoren