9x
4x
1x
1x

Beleidsplan 2017-2022

Wout van der Hoef
1 februari 2017

Onder de bezielende leiding van Paul Fondse is het bestuur van de VIJN (Vereniging IJshockey Nijmegen, ofwel Nijmegen Devils) vanaf begin januari hard aan het werk gegaan met het opstellen van het Beleidsplan 2017-2022. Een ambitieus plan waarin het bestuur de missie, visie en doelstellingen van de vereniging vastlegt.

Een allesomvattend handboek waarin verder de volledige uitvoeringsorganisatie wordt beschreven. Een plan waarin alle taken en verantwoordelijkheden van commissies, commissie- en bestuursleden worden beschreven en getoetst. Een plan van en voor het BeNe-League team tot aan de allerkleinste spelertjes uit de schaatsklas.

Wij kennen Paul Fondse bij de Nijmegen Devils als wedstrijdsecretaris en verantwoordelijke voor alles wat met jeugdzaken te maken heeft. In het bedrijfsleven is Paul Bouwtechnisch Adviseur van grote projecten en zeer ervaren in voorschriften, regelgeving, contracten, procedures en de vastlegging daarvan.

Verleden

Op 11 april 2011 werd onder leiding van Bob Thomassen van de GSF (Gelderse Sport Federatie) een start gemaakt met het toenmalige meerjarenplan 2011-2015. In augustus 2012, ruim één jaar later, was het plan klaar. Destijds was het meerjarenplan een direct gevolg van de financiële neergang van Stichting IJshockey Noviomagus waardoor ijshockey op Eredivisie niveau met dure buitenlandse spelers niet meer tot de mogelijkheden behoorde.

In de vijf jaar dat het meerjarenplan liep, met als uiteindelijke doelstelling na vijf jaar financieel gezond terugkeren in de Eredivisie, heeft de club een financiële en sportieve opwaartse gang gekend.

In het eerste seizoen 2011-2012 werden de Devils kampioen van de Eerste divisie B. In het seizoen 2012-2013 werd het team vijfde in de Eerste divisie, net buiten de play-offs. In de seizoen 2013-2014 en 2014-2015 werd zelfs de finale gehaald van de Eerste divisie. In 2013 bleek GIJS Groningen te sterk, in 2015 werd Hijs Hokij Den Haag na een bloedstollende finale kampioen.

Eén seizoen eerder dan gepland, 2015-2016, waren we terug op het hoogste niveau, de BeNe-League. Dit was mede het gevolg van de sanering in het Nederlandse en Belgische ijshockey. Tilburg Trappers vertrok naar de Duitse Oberliga en de Eerste en Eredivisie van Nederland plus de Belgische Eliteklasse werden samengesmolten. Met enig fortuin plaatsten de AHOUD Devils zich bij de laatste acht.

Heden

Het huidige seizoen, 2016-2017, is sportief gezien uiterst teleurstellend verlopen. Met nog drie wedstrijden te gaan, lijken we op een roemloze laatste plaats af te stevenen. Vreemd genoeg, of achteraf gezien wellicht helemaal niet vreemd, een jaar zonder actief beleidsplan. Althans wij hebben als bestuur dit jaar geen vervolg gegeven aan het inmiddels afgelopen meerjarenplan. Organisatorisch gaat het de club voor de wind, maar op technisch gebied hebben we geen goede beurt gemaakt. Tot zover de hand in eigen boezem.

Toekomst

De sportieve ontwikkelingen van het huidige seizoen hebben ons opnieuw doen inzien dat we de toekomst met een gedegen en goed doordacht beleidsplan in moeten gaan. Dat plan krijgt gestaag vorm en de speerpunten op de korte termijn liggen op het technische vlak. Alles is erop gericht om de ook de sportieve vooruitgang van de Nijmegen Devils de komende jaren te waarborgen. Het bestuur zal u op de hoogte houden van de voortgang.

Door Wout van der Hoef

Hoofdsponsoren