9x
4x
1x
1x

Belgisch weekend voor de Devils

Wilco Veldhorst
22 september 2015

Na een zomer die voor veel ijshockeyliefhebbers veel te lang heeft geduurd, gaat ook in Nederland het ijshockeyseizoen weer beginnen. En hoe! Jaren moesten we het doen met een competitie die steeds kleiner werd en topploegen die op steeds eenzamere hoogten als play-off-finalist min-of-meer vaststonden. Dit jaar wordt het in elk geval anders. De competitie is in elk geval groter dan héél lang geleden. We zullen naar ongeveer 2006 terug moeten voor een competitie met 16 clubs. Ook toen met de Belgen overigens.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt het wél een stuk spannender dan toen, vooral met Herentals en Luik zijn er twee ploegen bijgekomen die we niet moeten onderschatten. Herentals heeft enige jaren ervaring op het hoogste niveau in Nederland. De club heeft een paar jaar terug de stap gemaakt naar onze eredivisie omdat zij het Belgische ijshockey compleet was ontgroeit, een stap die vergelijkbaar is met wat Tilburg I gaat doen in Duitsland dit jaar.

We kunnen ons opmaken voor een mooi seizoen, dat al begonnen is met de wedstrijd om de Ron Bertelingschaal. Voor de liefhebber gezien de uitslag misschien een teleurstelling, aan de andere kant was aan beide wedstrijden in elk geval te zien dat Tilburg door naar Duitsland te gaan een goede en voor het Nederlandse ijshockey noodzakelijke stap gezet heeft. Jammer voor de voor ons misschien mooiste wedstrijd van het seizoen, maar ze is de competitie duidelijk ontgroeit. Heerenveen lijkt in vergelijking tot vorig seizoen de noodzakelijke stap teruggezet te hebben, zodat we ons op kunnen maken voor een mooie competitie dit jaar.

Wat zijn de clubs waar we op moeten letten dit jaar? Gezien de competities waar ze vorig jaar in uitkwamen en het nog aanwezige spelersmateriaal, Heerenveen, Geleen en Herentals. Verder zijn Den Haag, Amsterdam, Dordrecht, ons eigen Nijmegen dat zijn team bij elkaar hield en daarbij een hele grote versterking kreeg met Nick de Jong in de verdediging en Luik de clubs waar we op moeten letten dit jaar. De outsiders lijken Zoetermeer, Eindhoven, Deurne, Leuven, Den Bosch, Tilburg II, Heist en Turnhout.

In deze competitie staat voor de Devils een weekend tegen clubs uit het land van de Rode Duivels op de rol. Zaterdag beginnen we “uit” tegen Luik (voor een overzicht van de spelers zie http://www.ijshockey.com/team/luik ) in de gloednieuwe ijsbaan in het winkelcentrum Médiacité http://www.mediacite.be/nl/ in Luik, de met voorsprong de mooiste hal van België. Het ijsstadion heeft 1250 zitplaatsen en was in 2014 het decor van de Belgische bekerfinale. De in Nederland bekendste speler van Luik is ex-Geleen-speler Lambert Keulen.

Zondag spelen “we” thuis in ons eigen Triavium tegen de Herentals IJshockeyclub, HYC, zie  http://www.ijshockey.com/team/herentals.  We moeten tot minstens 2010 teruggaan voor een wedstrijd tegen deze club. Toen werd er nog gespeeld in een onoverdekte ijsbaan, die inmiddels ook al flink is verbouwd en voorzien van een dak.

 

Hoofdsponsoren