9x
4x
1x
1x

Benauwde zege in Leuven

Bestuur
5 december 2017

De AHOUD Devils heeft zondagavond een benauwde zege behaald in de uitwedstrijd tegen de Leuven Chiefs. De game winning goal werd in de 58ste minuut gescoord door Kay Gielen, maar zo close had het nooit hoeven worden.

De Devils had vrijdagavond al een heerlijk avondje gehad door de 6-1 winst op de Zoetermeer Panters. De Chiefs kenden daarentegen een kansarme 6-0 nederlaag op zaterdag in Heerenveen. De Leuvense ploeg was zondagochtend pas om 03:00 uur thuisgekomen en moest dus 15 uur later alweer presteren op de knusse antieke ijsbaan waar het stervenskoud was.

Met de 13-1 winst nog in gedachte van een paar weken terug en de opmerking in de kleedkamer van onze captain “Jongens, wat mogen wij blij zijn met het Triavium.”, maakte ik me op voor een lekkere pot ijshockey onder de talrijke kerstbomen langs het ijs.

Jake Hendriks

In de eerste periode met Tomislav Hrelja op doel, werd het een rustig wedstrijdje. Nijmegen had een laag tempo en speelde de puck veelvuldig rond, de Chiefs waren wat feller en schakelde snel na een overname. Dat het op 11:11 0-1 werd door een prima goal van Jake Hendriks met een assist van Wessel Copier, maakte het gevoel alleen maar beter,

Na de 0-1 zette de thuisploeg de Devils onder druk en kreeg Hrelja het behoorlijk druk. De grootste kansen kregen Aivaras Bendzius en Wesley Hendriks echter. Ook een pass van Kay Gielen op Justin Evers leek een prooi voor de Utrechtenaar, maar er zat net een Belgische stick tussen waardoor de puck over de lege goal van doelman Keanu Evers ketste.

Een laatste powerplay op 19:58 voor Nijmegen was een mooie opsteker voor de komende periode. Doelman Hrelja werd voor die twee seconde van het ijs gehaald met de face-off in het Leuvense vak, maar dat ging nog maar net goed omdat de puck akelig dicht het lege Nijmeegse doeltje bereikte in de laatste seconde.

De krappe 0-1 voorsprong diende in de tweede periode wel uitgebreid te worden, want winst in Leuven leverde de Devils opnieuw een hoge positie op de ranglijst op. In de bijna twee minuten powerplay werd er niet gescoord, maar vijf minuten verder kreeg de Devils opnieuw een powerplay om de voorsprong uit te breiden.

Het werd echter een anticlimax, want twee keer puckverlies op de blauwe lijn door Marek Pitka en Wesley Hendriks, leverde ook twee tegengoals op. Geen 0-2 maar 2-1 voor Leuven door twee shorthanded goals, gescoord door Eric Russell Springer en Scott Alan Wamsganz, de beide imports van de Chiefs.

Calvin Hendriks

Coach Jeffrey van Iersel gooide Calvin Hendriks en Harley Verkroost met Martijn Geerligs, Jake en Wesley Hendriks het ijs op. De twee laatste zorgden een goede minuut later voor de assist op de knappe snelle goal van Calvin Hendriks. De opluchting was groot en de 2-2 werd als een mentale winst gevierd.

In de eerste minuut van de derde periode trok Bendzius alleen ten aanval en verraste de goalie met een venijnig laag schot. 2-3 en de derde periode moest eigenlijk nog beginnen. Leuven was taai en de Wamsganz bracht zijn team langszij. De 3-3 gaf de thuisploeg opnieuw heel veel moed en Eef Gerritsen liep tegen een penalty aan. Maar net als Nijmegen eerder liep Leuven in de val en weer Bendzius scoorde shorthanded zonder assist en de 3-4.

De derde voorsprong moest nog ruim 12 minuten standhouden en Nijmegen bleef het spel rustig verdelen. De Amerikaan Wamsganz had echter andere plannen en weer hij zorgde door goed doorzetten voor de 4-4 in de 55ste minuut. De thuisploeg had echt veerkracht door voor de derde keer op gelijke hoogte te komen.

Niet alleen Leuven toonde karakter, ook de Devils speelde een mentaal sterke partij, bleef het meest in puckbezit en drong aan op een vernieuwde voorsprong. Die kwam er gelukkig nog op 57:29. De assists waren van Bendzius en Gerritsen en Gielen werd de gevierde man. De laatste minuten waren bloedstollend, maar Nijmegen gaf Leuven geen kans meer, ook niet met een extra speler die de goalie verving, om voor een vierde maal langszij te komen.

Drie uiterst belangrijke punten dus in de verste uitwedstrijd van dit seizoen. Een topweekend met zes punten en een voorlopig tweede plaats in de BNL-stand. Het zijn weer mooie tijden voor de Nijmeegse ijshockeyliefhebber. Vrijdag komt Eaters Geleen op bezoek in het Triavium en krijgt de AHOUD Devils een nieuwe kans om de sterke formatie uit Geleen te verslaan.

Hoofdsponsoren