9x
4x
1x
1x

Boris van Bergen completeert defence

Wout van der Hoef
17 juli 2017

Met het vastleggen van Boris van Bergen (18) completeert de AHOUD Devils zijn voltallige verdediging. De jonge Nijmeegse verdediger was al vanaf dag één van de voorbereiding een zekerheidje in de selectie, maar zijn publicatie liet even op zich wachten.

Naast Van Bergen telt de Nijmeegse verdediging de namen van Rick van Haren, Willem Gloudemans, Rick Wijnen, Martijn Geerligs, Mitchel Knoop, Danny Mols en Marek Pitka.

Boris van Bergen speelde het afgelopen seizoen bijna alle wedstrijden en was in de slotfase een van de slechts vier overgebleven verdedigers. Hij boekte daardoor zo’n 30 minuten ijstijd per wedstrijd. Hij speelde met nummer 34 en is trots op dat nummer. Eigenlijk was 27 zijn nummer, maar dat wordt al gedragen door goalie Jeffrey Vermeulen.

Dit jaar staat boven het nummer 34 ook nog zijn naam en dat geeft extra glans aan zijn nieuwe seizoen. Bovendien zal hij nu ook vanaf start in de off-ice kledinglijn meedraaien. De echte doorbraak dus van een speler uit de eigen jeugd in de BeNe-League en dat ‘vindt hij best leuk’.

Ondanks zijn bijna volledige seizoen in het BNL-team vanaf de gewonnen bekerwedstrijd in Tilburg, speelde hij ook nog 12 wedstrijden in het Eerste Divisieteam. Waarom? Gewoon omdat het leuk is zoveel mogelijk te spelen en omdat ze weinig man hadden.

Op 28 maart jongstleden is Boris 18 geworden en dat betekent dat je je masker mag afdoen en met een vizier gaat spelen. Dat gaat hij meteen vanaf de eerste ijsgang op de training en straks ook tijdens de wedstrijden doen. Mogelijk dat het in het begin wel spannend is en hij even voorzichtig zal zijn, maar binnen twee weken moet dat gewoon zijn en zegt hij weer volop er tegenaan te gaan.

Hij heeft eenmaal zonder gespeeld, met helemaal niks, en wat hem daarvan is bijgebleven was het blokkeren van schoten. Maar ach, als je straks een tik krijgt, dan doet dat even pijn maar daarna ga je gewoon weer verder.

Boris van Bergen heeft zijn gehele jeugd in Nijmegen gespeeld en volgens zijn statistieken maakte hij in het seizoen 2014-2015 zijn debuut in het Eerste divisieteam, het hoogste team van de Devils in dat seizoen. Zijn eliteprospects tellen drie wedstrijden maar hij gaf lachend aan dat hij in de eerste wedstrijd één shiftje heeft gedraaid in een thuiswedstrijd tegen Tilburg en in de andere twee wedstrijden alleen op de bank heeft gezeten.

In het seizoen 2015-2016 speelde de AHOUD Devils voor het eerst sinds vijf jaar weer op het hoogste niveau, de BeNe-League. Van Bergen telde dat seizoen slechts twee wedstrijden in het hoogste team. Ook toen kwam hij niet verder dan de bank. Een ernstige knieblessure, een afgebroken stuk kraakbeen achter zijn knieschijf, verpestte zijn seizoen. Met tien wedstrijden in het tweede team bleef de teller op twaalf wedstrijden steken.

Geheel hersteld kwam Boris uit de zomerstop uitstekend voor de dag in het seizoen 2016-2017. Naast de twaalf wedstrijden bij het tweede team, speelde hij zestien wedstrijden voor het BNL-team en ook nog vijf op het WK U18 in Servië. Een bijzonder respectabel aantal waardoor de jonge Boris uitgroeide tot een volwassen speler die nu een vaste selectieplek heeft weten te veroveren.

Zijn BNL debuut afgelopen jaar viel dus in de bekerwedstrijd in Tilburg en die wedstrijd werd met 5-1 gewonnen. In zijn hele jeugd heeft hij jaarlijks tegen Tilburg gespeeld en in die wedstrijden geeft hij, tegen de eeuwige rivaal, altijd wat extra’s. Het gaat altijd iets harder en de wil om te winnen is er dan meer dan normaal.

Op het WK in Servië was hij in de eerste wedstrijd de zevende verdediger, maar kreeg hij twee momenten om zijn waarde te bewijzen. In de tweede wedstrijd tegen IJsland en alle volgende wedstrijden draaide hij volop mee. Hij komt in de competitie al zijn medespelers uit Oranje tegen en hij kent ook alle spelers uit de U16 en U18 teams waarin hij altijd geselecteerd was, en van het Chris Verwijst toernooi in Tilburg.

Boris startte op zijn zevende met de schaatsklas, in de U8 trainde hij alleen mee met de mini’s en welpen, en vanaf zijn negende ging hij echte wedstrijdjes spelen in de U10. Hij merkte zelf dat hij toen een achterstand had op de rest, zoals Jay Plamont en Eef Gerritsen. Die jongens speelden toen al vijf jaar ijshockey en dat merk je aan je schaats- en sticktechniek. Hij is nu nog steeds bescheiden over zijn stickhandling.

Boris heeft ook nog een oudere broer, Sjors, die op zijn veertiende was begonnen en inmiddels 20 jaar oud is. Maar die was echt te laat begonnen met ijshockey. Mogelijk dat hij dit seizoen weer wil aansluiten bij het tweede team, als hem dat lukt en te combineren is met zijn nieuwe opleiding.

Hij heeft in zijn jeugd ook wel wat andere sporten beoefend zoals een jaartje atletiek, een jaartje judo en een hele maand voetbal bij de f-jes van Union, maar dat vond hij niks. Het afgelopen seizoen volgde hij de opleiding Sport en Bewegen op het ROC, maar daar is hij mee gestopt.

In het komende schooljaar gaat hij installatietechniek volgen op het Technovium, je weet wel, daar waar vroeger de oude ijsbaan op Heyendaal stond. Een dag naar school en vier dagen werken bij KIP Electro Service uit de Ooij.

Dit seizoen traint Boris vanaf het begin mee in de gym van Speyers Sport en merkt duidelijk dat hij sterker wordt. Twee keer in de week hard werken, maar de oefeningen gaan daardoor wekelijks beter. Vroeger was dat een keer in de week voor jezelf, nu is het gezellig in de groep. Door de vakanties lopen die sessie op zijn einde, maar half augustus starten de ijstrainingen in Dordrecht.

Het afgelopen seizoen bleven er nog maar vier verdedigers over waardoor hij halve wedstrijden aan de bak moest. Boris had het gevoel dat hij af en toe meer rust nodig had. Het was zwaar maar er was geen andere keus. Over de nieuwe samenstelling van de groep en het aantal verdedigers is hij duidelijk. Hij vindt dit veel beter, want nu moet je vechten voor je plek en daar wordt je allemaal beter van. Iedereen gaat daardoor harder werker en waarschijnlijk ook beter presteren.

Calvin Pohlman duwt het net over Jefrey Vermeulen

Uit het afgelopen seizoen valt nog een opmerkelijke en bewonderenswaardige actie van Boris te benoemen. Tijdens de wedstrijd AHOUD Devils tegen Amsterdam gooide Calvin Pohlman het doeltje over goalie Vermeulen. Terwijl iedereen toekeek, draaide Boris zich om een vloog op Pohlman af. Lachend herinnert Boris zich dat die actie slechts twee seconde duurde en hijzelf direct op het ijs lag. Maar de jonge verdediger had het lef om het voor zijn doelman op te nemen en oogstte daarmee heel veel lof.

Met weer een jaartje ervaring erbij start Boris van Bergen als jonge speler aan zijn eerste seniorseizoen en wensen wij hem heel veel succes toe.

Hoofdsponsoren