9x
4x
1x
1x

C’est la vie….

Wilco Veldhorst
19 december 2016

Zondag stond met de wedstrijd tegen de Franstalige Belgen van Bulldogs uit Luik een wedstrijd tegen één van de betere teams uit de BeNe-Liga op de rol. Nijmegen begon zondag laat in de middag goed. Voor een paar honderd toeschouwers ging Nijmegen uiteindelijk met 1-4 onderuit. Een jammerlijk resultaat, dat eigenlijk niet echt recht doet aan het spelbeeld, op de laatste helft van de 3e periode na dan.

Luik is een mooie tegenstander, die meer publiek verdient. Helaas moest de wedstrijd verschoven worden van de traditionele “Nijmeegse hockeyavond” op vrijdag naar zondagmiddag. Een zondagmiddag waarop ook NEC moest spelen en dat is nooit goed voor het Nijmeegse ijshockey. De eerste grote kans was voor Hendriks. Hendriks dacht ook gescoord te hebben, maar er was al afgefloten voor een overtreding van Quentin Rondia van de Bulldogs.

Zoals het altijd gaat als de één sterker oogt, maar niet scoort, valt de goal aan de andere kant. Ex-Geleen speler Akim Ramoul scoorde twee keer namens Luik. Ramoul maakte de 0-1 en de 1-3. De eerste goal viel na een afgevangen pass waarna Ramoul direct kon doorbreken. Een andere bekende naam, voormalig Kemphaan Leon Pieper (scoorde tussendoor 0-2) en Thomas Cheyne Matheson waren de andere Luikse doelpuntenmakers.

Voor Nijmegen scoorde Harley Verkroost het enige doelpunt. Hij maakte de 1-2 in de 25e minuut. Dat doelpunt viel eigenlijk net op het goede moment en even dachten de toeschouwers dat het nog een wedstrijd zou worden. Vermeulen hield Nijmegen met een werkelijk formidabele save in de wedstrijd, maar niet veel later viel dan toch de 1-3. Waar Nijmegen moest komen waren het de Luikse Bulldogs die het initiatief hadden in een opmerkelijk vriendelijke wedstrijd. Aan beiden kanten werden er slechts 10 strafminuten weggegeven.

In het laatste deel van de wedstrijd zag je de Devils zienderogen vermoeider worden, passes kwamen niet meer aan en werden onnauwkeuriger. Nijmegen kwam er weinig meer uit en er speelden zich chaotische taferelen af voor het doeltje van Jefrey Vermeulen. Niet heel gek, want de waslijst aan blessures is groot en Nijmegen moest zondag ook nog Wessel Copier missen.

Er werd dus een flinke wissel getrokken op de spelers die wél inzetbaar zijn. Vlak voor het eindsignaal werd dan ook nog eens Calvin Hendriks van het ijs gedragen na een onreglementaire tackle van Jordan Gillet. Een zoveelste mokerslag voor de jonge Duivels. Het resulteerde in de enigszins geflatteerde 1-4 nederlaag. De elfde opeenvolgende van dit seizoen alweer.

Ongekend voor de Nijmeegse fans, maar verklaarbaar. Veel ervaring stopte, met René Vugts en Harrie Verdonschot stopten twee ervaren aanvallers, met Nick de Jong een veelvuldig international én zeer ervaren verdediger. Tel daarbij op de kruisbandblessure van Willem Gloudemans en de langdurig geblesseerde Jake en Wesley Hendriks en Dylan Kost, en je mist zeven dragende spelers ten opzichte van vorig seizoen.

Zo langzamerhand wordt het wel heel moeilijk om een play-off plaats te bereiken. Jammer, maar het is niet anders. Toch hoeven we niet wanhopig te zijn. Het spel is heel behoorlijk en zoals een beroemde oud-voetballer pleegde te zeggen: “Elk nadeel heeft zijn voordeel”. Veel jonge spelers doen nu de nodige ervaring op waar ze in een volgend seizoen veel plezier van zullen hebben.

Hoe dan ook, de boarding zit voller dan ooit, veel sponsors zijn teruggekeerd op het oude nest en er zijn veel nieuwe geworven. De organisatie staat als een huis en dat is weleens anders geweest in het Nijmeegse ijshockey. Zo ziet het heden er misschien wat donker uit, maar de toekomst bepaald rooskleurig (mits bestuur en sponsors aanblijven) en in het verleden waar veel Nijmeegse supporters met weemoed naar terugkijken was dat weleens anders.

Wat dat betreft weten we nu dat het ook dit jaar een seizoen, hoewel zeer veelbelovend begonnen, zonder prijzen wordt. Het voordeel daarvan is dat het bestuur en de staf zich nu kunnen richten op het volgend seizoen. Een seizoen dat er ongetwijfeld veel beter zal uitzien. In de tussentijd mogen we hopen op nog een paar hele mooie wedstrijden in ons eigen Triavium.

De AHOUD Devils blijft door het verlies onderaan staan in Poule A van de Beneliga, terwijl Luik door de zege in het spoor blijft van Geleen en één van de vier tickets per poule die toegang geven tot de play-offs in de Beneliga.

door Wilco Veldhorst

Hoofdsponsoren