9x
4x
1x
1x

Dan krijg je dit

Wout van der Hoef
15 februari 2015

123

De AHOUD Devils Nijmegen reisde zaterdagavond af naar Groningen voor de laatste uitwedstrijd van het reguliere seizoen. Terwijl in Nijmegen zelf het Carnaval was losgebarsten, had coach Ronnie Plamont een compleet team in de bus. Onze man op locatie was dit keer Rick van Leeuwen. Hij hield de thuisblijvers op de hoogte en van die informatie vindt u hier een gekleurd verslag.

In de eerste periode blijft het heel lang 0-0 maar het is een gelijk opgaande wedstrijd waarin voldoende kansen te noteren zijn. Nijmegen krijgt langzaam de overhand en nadat de Devils ‘kansen genoeg’ heeft gehad, scoort Wesley Hendriks in de eerste powerplay van de wedstrijd op 18.03 de 0-1 voor Nijmegen. Harrie Verdonschot en René Vugts tekenen voor de assists. Danny Kersten zat voor Groningen met een tripping op de strafbank.

Terwijl de beide teams gaan genieten van een kopje thee, neemt Rick nog maar eens een flinke bak koffie. Voor je het weet is de tweede periode al weer onderweg. Maar omdat er teveel water op het ijs ligt, worden er twee minuten extra gewacht om de ijsvloer beter aan te laten vriezen.

De tweede periode wordt gekenmerkt door vier Nijmeegse straffen en één voor Groningen. Vanuit zijn smartphone houdt Rick het allemaal goed bij en meldt ons en passant ook nog even of ze terecht zijn of niet. De eerste straf op 21.00 is ‘helaas voor Jesse’, maar de penalty killing is goed doorgekomen. Dan volgt op 27.52 een straf voor Tom Kokke. ‘Een onterechte straf voor Tom’ maar ‘ook dat weer overleefd en ze herpakken zich weer’, aldus de in zijn element geraakte Rick.

Er zijn nog acht minuten te spelen in de tweede periode en doelman Tomislav Hrelja had in de laatste penalty killing ‘een aantal mooie saves’. Dan volgt er een opstootje voor de Nijmeegse goal waarbij Rick Wijnen en Kevin Keijzer betrokken zijn. Twee minuten later zijn beide teams weer compleet.

Dan lijkt de tweede periode te zijn afgelopen. In de allerlaatste tel op precies 40.00 ontvangt Dave Stappershoef een straf wegens tripping zodat Nijmegen de derde periode gelijk met penalty killing moet beginnen. Het was een vreselijk spannende periode die Nijmegen met een minimale voorsprong goed is doorgekomen. De druk van Groningen was voelbaar, maar niet onoverkoombaar.

rick
Rick van Leeuwen

In de derde periode zou het goed gaan spoken. De straf van Dave zit er al weer op en ook deze penalty killing is overleefd. Op 43.55 ‘een interference voor Jay volgens Den Ridder’ waarmee Rick aangeeft dat hij het niet eens is met de beslissing van de hoofdscheidsrechter Jeffrey den Ridder. Vervolgens liggen Dave Stappershoef en Kevin Kuiper met elkaar overhoop en beide spelers krijgen twee minuten voor roughing. ‘De straffen worden tegen elkaar weggestreept, maar Den Ridder ziet niet alles’.

Op 49.49 komen de Groningers dan toch op 1-1 door een doelpunt van Kevin Kuiper. Hrelja bleek net niet bij machte om de inzet van Kuiper tegen te houden. Met nog 10 minuten op de klok geeft Den Ridder een delayed straf voor hooking aan voor Mitch Knoop en weer volgt een penalty killing die wordt overleefd.

De spanning neemt toe en de ‘vlam in de pan’ vanwege een losstaand Nijmeegse doeltje. Er volgt een opstootje maar als de rook is opgetrokken, blijken er geen straffen gevallen te zijn. De strijd gaat verder en de volgende vechtpartij is het gevolg.

De Groningers zouden een boarding hebben geclaimd, maar wat volgt is een flinke vechtpartij voor de spelersbanken. Alle spelers en toeschouwers staan op de banken. ‘Die scheids heeft het niet in de hand. Hij fluit slecht en dan krijg je dit’. Het gaat wel even duren, ‘Hèhè, de scheids geeft eindelijk de straffen door…..’, maar uiteindelijk verschijnen er zes game misconducts voor roughing op het scorebord. Rick Wijnen, Willem Gloudemans en Youri de Winkel worden aan Nijmeegse kant bestraft en voor Groningen verdwijnen Chris Lok, Kevin Kuiper en Danny Kerstholt naar de kleedkamer.

Omdat alle bestrafte spelers 5+20 kregen, behalve Rick Wijnen die 2+20 zag verschijnen, heeft Nijmegen drie minuten powerplay. Dan slaat Klaver Jan Middelweerd met assistentie van Zahir Hup tegen het einde van de powerplay shorthanded toe en leiden de Groningers met nog 2.11 minuten te spelen met 2-1. De gedachten gaan dan even 14 dagen terug toen Nijmegen de Amsterdammers door twee shorthanded goals lieten terug komen van 1-3 naar 3-3. Vreselijk jammer natuurlijk maar dat is nou ijshockey.

Ronnie Plamont roept zijn spelers bijeen voor een tactische Time Out en ook doelman Hrelja gaat nog van het ijs. Het mag niet meer baten, vreselijk balen dus maar Nijmegen heeft ‘hard genoeg gewerkt’. Nog bevangen door de spanning en de adrenaline die door zijn aderen giert, meldt Rick nog fijntjes dat wat hem betreft ‘de Man of the Match Den Ridder’ is.

Vanuit de bus op de terugweg als de rust is wedergekeerd komen we nog een keer terug bij onze man on a mission Rick van Leeuwen. ‘Jammer, maar het is niet anders. Eindstand in Groningen 2-1. Op naar de laatste reguliere wedstrijd voordat de playoffs beginnen. Aanstaande vrijdagavond om half negen thuis tegen Dordrecht. Go Devils!’

Enorm bedankt Rick. We hebben van je genoten! Op naar vrijdag, maar we beginnen wel een kwartiertje eerder.

Door Wout van der Hoef
Foto’s Rick van Leeuwen

Hoofdsponsoren