9x
4x
1x
1x

De Beker, een leuke onderbreking!

Wilco Veldhorst
7 oktober 2015

IMG_4021

Drie wedstrijden gespeeld, drie verloren. Dáár wordt de door succes verwende Nijmeegse supporter niet vrolijk van natuurlijk. Onderaan staan, dat had niemand vooraf gedacht en zeker niet verwacht. Maar ja, wedstrijden win je nu eenmaal niet in de strafbank. En dan ook nog een zware blessure voor Calvin Hendriks, een persoonlijk drama, maar ook een forse tegenslag voor een Nijmegen dat toch al niet heel dik in de aanvallers zit.

Aan de andere kant, de competitie is leuker dan de afgelopen jaren. De door veel –Nederlandse- ijshockeyliefhebbers zwakker geachte Belgische clubs geven in Poule A onverwachte tegenstand en in Poule B van de BeNe-liga voeren ze gewoon de ranglijst aan. In ieder geval lijken de eerste voortekenen van de BeNe-liga positief. De clubs zijn aan elkaar gewaagd en er komen meer toeschouwers dan vorig seizoen bij de 1e divisieclubs.

Ook in Nijmegen komen er al meer mensen. Tegen Leuven zaten er zo’n 250 toeschouwers in Nijmegen, dat is meer dan bij veel wedstrijden in de Eerste divisie vorig seizoen en dat na de teleurstelling van vorig weekend. Dat belooft wat voor als het écht gaat lopen. Bij Den Haag tegen Turnhout zaten zelfs bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen bijna 1200 toeschouwers. Nu de BeNe-liga consolideren en uitbouwen.

IMG_4104

Bij de NIJB en de KBIJF moeten ze bij de evaluatie van de BeNe-liga nog maar eens heel goed nadenken over die verkleining van de competitie met ingang van volgend jaar. Het zou voor de BeNe-liga zonde zijn als juist de grotere Nederlandse clubs die in potentie veel toeschouwers kunnen trekken, buiten de boot vallen. Wat dat betreft was het terugtrekken van Groningen en Utrecht al een flinke tegenvaller. Hoewel de competitie nog jong is, staan Nijmegen en Tilburg II gewoon op een plek die volgend jaar een niveautje lager aantreden betekent. En Tilburg II, daar zaten tegen Geleen dus ook gewoon een paar honderd toeschouwers, voor de beker.

Waarom niet gedacht aan het uitbreiden van Poule A en Poule B met een paar Duitse clubs voor wie de Oberliga te duur is en de NRW-liga niet interessant genoeg? Of maak er een échte Benelux-Liga van met de Luxemburgse clubs erbij, of beter nog, doe allebei! Een volgende mooie stap zou het integreren van de lagere divisies zijn, te beginnen met de Eerste divisie van Nederland en België. Ook die kun je samenvoegen en in bijvoorbeeld drie regionale poules uitspelen, met een overkoepelende play-offserie. Meer en betere tegenstand betekent een stijging van tegenstand en niveau.

Mooie overdenkingen hoe het ijshockey in Nederland, na in de vorm van de BeNe-Liga, een absolute stap vooruit gemaakt te hebben, een kwaliteitsimpuls kan krijgen. Maar dat is voor later. Komende vrijdag een leuke en misschien wel broodnodige onderbreking. Met de bekerijshockeywedstrijd tegen Dordrecht kan en moet het broodnodige zelfvertrouwen getankt worden. Bekerijshockey, met zijn eigen wetten. In Dordrecht treffen we een van vorig seizoen bekende tegenstander. Ook dit belooft een mooie pot te worden. En laten we wel wezen, de beker is een mooie prijs en het is inmiddels alweer een kleine zes jaar geleden dat de beker voor het laatst naar Nijmegen kwam. We gaan ervoor!

Vrijdag 9 oktober 2015 om 20.30 uur

AHOUD Devils Nijmegen tegen ProClass Dordrecht Lions.

Hoofdsponsoren