9x
4x
1x
1x

De weg naar de playoffs

Wilco Veldhorst
18 februari 2016

web-0009

Zondag gaan onze Duivels naar Den Bosch toe in de wetenschap dat de grote concurrenten voor plek vier in de play-offs, De Kemphanen en Leuven tegen respectievelijk Tilburg op zondag en Den Bosch op zaterdag moeten. Den Bosch is al uitgeschakeld, maar speelt alleraardigst ijshockey met een team waar wat oude bekenden van Nijmegen spelen.

Eigenlijk is het het oude liedje; Nijmegen moet uit de strafbank blijven, beheerst blijven spelen en wachten op kansen die ongetwijfeld gaan komen. Mocht Eindhoven dit weekend verliezen en Nijmegen winnen, dan valt Eindhoven af voor een play-off plaats. Leuven kan echter nog steeds de play-offs halen, maar moet op de laatste speeldag naar Geleen en Nijmegen naar Heerenveen. Eigenlijk is de opdracht simpel; twee wedstrijden winnen en Nijmegen mag zich opmaken voor de play-offs, dus uit van Den Bosch en thuis tegen Luik.

Er was afgelopen weekend in Nederland dan niet veel te beleven op het ijs, maar ernaast des te meer. In dezelfde week dat het Nederlands ijshockeyteam zich weliswaar niet plaatste voor de volgende ronde van het Olympisch Kwalificatietoernooi, maar wel een héél verdienstelijk toernooi speelde met winst op Serviër, een nipt verlies tegen Groot-Brittannië en een uitstekende wedstrijd met verdienstelijk resultaat tegen het voormalige A-Land Italië, werd bekend dat de BeNe-Liga in de huidige vorm ook volgend jaar doorgaat.

Dat betekent voorlopig géén opsplitsing in een hoger en een lager niveau en een verder uitbouwen van de BeNe-Liga. Nijmegen speelt ook volgend jaar ongeacht het al dan niet plaatsen voor de play-offs op het hoogste niveau en kan verder bouwen aan consolidatie en uitbreiding van de organisatie. Een organisatie die de laatste twee jaar al flinke stappen gemaakt lijkt te hebben.

web-0004

Datzelfde geldt voor clubs als Den Bosch, Dordrecht of Heist en Luik. Als je ziet waarvandaan het Nederlandse ijshockey gekomen is vorig jaar, dan hebben we toch al een aantal mooie stappen vooruit gemaakt. Bij de enige wedstrijd uit de BeNe-Liga afgelopen weekend, de Brabantse derby tussen Tilburg en Den Bosch zaten maar liefst 1800 toeschouwers. Dikke kans dat de topper tussen Heerenveen en Den Haag van aanstaande vrijdag ook voor 2000-3000 toeschouwers gespeeld wordt.

De wedstrijd tussen Den Haag en Zoetermeer van 26 februari a.s. is waarschijnlijk uitverkocht met rond de 3000 toeschouwers en zo hebben we de afgelopen weken minimaal één wedstrijd gezien waar rond de 2000 mensen zaten. Natuurlijk kijken we daar in Nijmegen met jaloerse ogen naar, maar wij werken er ook aan en in Nijmegen is ook voldoende toeschouwerspotentieel aanwezig.

IJshockey lijkt op te leven. Er is een leukere competitie gekomen. De clubs lijken stabieler te zijn dan in het verleden en ook is het aantal mooie wedstrijden omhoog gegaan. Natuurlijk zijn er ook een aantal wedstrijden gespeeld dit seizoen waarin de verschillen (te) groot zijn. Echter, te verwachten is dat op termijn de clubs naar elkaar toegroeien qua niveau en daarmee de verschillen kleiner worden. In alles lijkt sprake van een win-win situatie. Natuurlijk zijn er ook wensen. Men denkt over een platform waarop livestreams via Internet te zien zijn en mogelijk komen er nog wat clubs bij en/of valt er eentje af.

En zo zit het eerste jaar BeNe-Liga er alweer bijna op, krijgen we nog 3 mooie wedstrijden voor onze Devils en dan misschien play-offs, nog een WK waarin Nederland moet proberen de plek in de oude B-poule terug te winnen en dan weer een veel te lange zomer zonder ijshockey.

Hoofdsponsoren