9x
4x
1x
1x

De weg omhoog!

Wilco Veldhorst
20 mei 2017

foto IIHF

Het waren vier kwartfinales om van te smullen. Thuisland Duitsland ging in Keulen nipt onderuit tegen Canada, maar speelde daarvoor een fantastische wedstrijd waar alles in zat in Keulen tegen Letland. Uiteindelijk kwamen de Duitsers achter na een 2-0 voorsprong en maakte ze vlak voor tijd 3-3 door bij een man-meer situatie –gedurfd- de keeper eraf te halen. Het werd 3-3, in de overtime werd niet gescoord en uiteindelijk bleken de penaltyshots de beslissing te geven. IJshockey zoals het bedoeld is, alles wat het spelletje zo mooi maakt zat erin. Er komen nog twee prachtaffiches aan, een finale-waardige Rusland-Canada én een finale-waardige Zweden-Finland. Na morgen zijn de finalisten bekend en dan zit het WK IJshockey voor A-landen er alweer bijna op.

Stiekem moest ik onder Italië-Slowakije terugdenken aan de jaren ’80 toen het Nederlands team in Zweden op het toen uit 10 landen bestaande A-WK tegen teams als Canada en Rusland speelde. Nederland eindigde op de Olympische Spelen in Lake Placid op een niet-onverdienstelijke 9e plek van de 12. Toen ijshockey nog wekelijks te zien was op AVRO’s Sportpanorama (achter in de kamer roept iemand Avro’s wat? Wat is de AVRO?) en er élke vrijdag een live-verslag van een ijshockeywedstrijd uit de eredivisie ijshockey op de radio bij NCRV’s Vrijdagavondsport was.

Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik vrijdags naar Pro-Badge Utrecht tegen Rotterdam Panda’s zat te luisteren… Beide clubs bestaan inmiddels al niet meer, al heeft Utrecht natuurlijk nog wel ijshockey in de jeugd. De bommelding bij Geleen tegen Nijmegen in de play-off, destijds live op de radio. Of Heerenveen tegen de Panda’s… Nu 20 jaar terugkwam ik in Nijmegen wonen en eindelijk kon ik gemakkelijk naar mijn favoriete ijshockeyteam, want dat was Nijmegen geworden sinds ik in de leesportefeuille! een artikel over Spitman Nijmegen gelezen had. Landelijke media en tijdschriften die zelfs live over ijshockey verslag deden. Het lijkt een eeuwigheid geleden en ja, dat is 37-25 jaar terug natuurlijk ook….

foto Jan Groen

Maar dat succes was duur en van korte duur. De grote sponsors raakten hun belangstelling kwijt en veel clubs deden niets aan jeugdopleiding. De meeste ploegen in Nederland draaiden op een blik Canadezen en Amerikanen. In het begin zelfs Nederlands-Canadezen. IJshockeyclubs vlooiden telefoonboeken uit! in Ontario en Britisch Columbia op zoek naar Nederlandse namen en ijshockeytalenten met Nederlandse roots.

Het bracht een club als Heerenveen enorme successen. Heerenveen werd maar liefst 7 keer op rij kampioen. Het waren de jaren dat voetbalclub SC Heerenveen –destijds Eerste Divisie- en vooral bekend van Abe Lenstra en omdat ze Johan Cruyff als trainer naar Heerenveen wilden halen, haar wedstrijden afstemde op de thuiswedstrijden van de Feenstra Flyers. Dat kan niemand zich meer voorstellen, maar het waren de jaren dat er bij de Flyers méér mensen op de tribune zaten dan bij SC Heerenveen en dat in Nijmegen de rijen voor de kassa tot ver buiten de Bellefroidstraat stonden als Nijmegen thuis speelde.

Harry van Heumen

In 1984 haalde Nijmegen zijn allereerste titel vrijwel uitsluitend met spelers uit de eigen jeugd. Gekneed tot een team door Alex Andjelic. Dát Nijmegen won in een fantastische play-off serie van het dure Heerenveen Flyers. Vier jaar later was het weer raak. Jammer genoeg liepen de jaren van succes van Nijmegen ongeveer omgekeerd evenredig aan het succes van het Nederlands team. Maar de Nijmeegse jeugd bracht pareltjes voort, zoals de veel te vroeg zo dramatisch overleden Bennie Tijnagel, of Harry van Heumen.

De successen in het Nederlandse basketbal en ijshockey vielen samen met een terugval van het Nederlandse profvoetbal. Na de jaren ’70 waarin vier Europacup 1 bekers naar Nederland gingen, de landskampioenen maar liefst vijf jaar op rij de finale haalden, FC Twente, Feyenoord, AZ’67 en PSV de UEFA-cup finale haalden en alleen AZ’67 en FC Twente m volkomen onverwacht verloor, maar waar Twente wél Juventus uitschakelde in de halve finale én Nederland 2x op rij een WK finale speelde, deed Oranje na een volkomen mislukt EK in 1980 ineens niet meer mee, het WK voetbal in 1982 werd gemist, het EK in 1984, het WK in 1986, 3 grote toernooien op rij…. Heel soms denk je, misschien liggen in het ijshockey en het basketbal nu óók wel mooie jaren voor de boeg, maar helaas, Oranje bij de vrouwen, zo ongelukkig gedegradeerd vorig jaar werd 2e en promoveerde net niet, het ijshockey Oranje bij de mannen moest het zonder zijn beste spelers stellen en degradeerde.

foto ijshockeyfoto.nl

Maar lichtpuntjes zijn er zeker in het Nederlandse ijshockey. In Eindhoven gebeuren qua jeugdopleiding mooie dingen. In Den Haag en Amsterdam ook, Heerenveen heeft een succesvolle ijshockeyschool, er is een fatsoenlijke competitie nu, die verder uitgebouwd en geprofessionaliseerd kan worden. In Leeuwarden is weer ijshockey op niveau. In Nijmegen zelf lijkt de organisatie met het jaar beter en sterker te worden en is er rust. In die rust wordt gebouwd aan een goed team. En nog steeds trekt een aantal clubs toeschouwersaantallen die boven de 1500-2000 gemiddeld liggen. Een teken dat de potentie voor ijshockey als kijksport er echt is. Tilburg speelt wekelijks voor een uitverkocht huis en denkt aan uitbreiding van Stappegoor. Tilburg werd voor de 2e keer op rij kampioen in de sterke Duitse Oberliga, een prestatie van formaat.

Als het voor Tilburg allemaal weer heel voorspoedig loopt, dan is ook volgend jaar de kans groot dat ‘we’ een WK spelen zonder ‘onze’ beste spelers en dat is met name volgend jaar jammer want dan wordt het WK, opdracht promotie, in Nederland en dan waarschijnlijk in Tilburg gespeeld. Dat wordt nog grappig, waar wordt dat WK gespeeld als Tilburg toevallig de play-off in de Oberliga weer zou halen? En is het niet zonde als het Tilburgse publiek zijn eigen spelers niet kan zien? Tilburg is natuurlijk één van de meest ijshockey-minded steden van Nederland, maar toch een WK in Amsterdam, Den Haag of Heerenveen zou ook best mooi zijn. Met name Heerenveen heeft natuurlijk met voorsprong één van de allermooiste hallen van Nederland. Amsterdam zou het leuk doen bij de buitenlandse teams.

Over het WK gaan we ongetwijfeld in de komende maanden meer horen. We gaan een mooie zomer tegemoet met ongetwijfeld nog veel meer mooi nieuws uit ons eigen Nijmegen. Het ziet er goed uit en vergeet niet een nieuwe seizoenkaart aan te schaffen!

Hoofdsponsoren