9x
4x
1x
1x

Derby Time!

Wilco Veldhorst
25 november 2015

test-0020

Na een minder succesvol verlopen bekerweekend en thuisverlies tegen Tilburg, staat aanstaande vrijdag de derby tegen de Red Eagles uit Den Bosch op de rol. Red Eagles, opgericht in 1966, volgend jaar 50 jaar oud, speelde over verschillende perioden 17 seizoenen in de Eredivisie, het hoogste niveau in Nederland. In het seizoen 1969/70 behaalde de club, toen nog als SIJ Den Bosch (Stichting IJshockey Den Bosch), de enige landstitel.

Veelvuldig international Leo van den Thillart is wellicht de bekendste Bosschenaar. Een team dat het –net als ons eigen Nijmegen- vooral van hard werken moet hebben, maar zeker niet onderschat moet en mag worden. Zo werd verrassend gewonnen van Zoetermeer Panters, één van de topteams uit Divisie A en werd er nog niet met hele grote cijfers verloren door een team dat uit louter amateurs bestaat en daarmee de filosofie van de nieuwe BeNe-Liga, volledig waarmaakt. Den Bosch bestaat uit een mix van ervaren en jonge spelers. Spelers die in het verleden ook op goed niveau gespeeld hebben of uit de jeugdopleiding van Tilburg en Nijmegen komen.

Ons eigen Nijmegen dan. Nijmegen is een jong team in opbouw. Nijmegen speelt zonder één import. Afgezien van de uitschieter naar beneden vorige week in Geleen lijken de resultaten met de week beter te worden. De verliespartijen thuis tegen topploegen die vorig jaar het naar de Oberliga vertrokken Tilburg nog knap partij wisten te geven, Heerenveen uit en Geleen thuis bleven alleszins acceptabel en de winst tegen Eindhoven was natuurlijk gewoon degelijk, goed en een prachtige opsteker.

De jongens lijken te wennen aan een hoger niveau en beter spel. Afgelopen vrijdag tegen Tilburg verloor Nijmegen ongelukkig, maar in de wedstrijd wist Nijmegen Tilburg goed partij te geven. Mét winst hadden we gewoon in de subtop gestaan. Als we Dordrecht onder ons houden staan we gewoon in een halve finale van de beker, als we 2x winnen doe we ook maar weer zo mee om de bovenste vier plaatsen en laten we wel wezen, de clubs van een gelijk niveau moeten nog komen. Te beginnen a.s. vrijdagavond met Den Bosch.

test-0030

Veel belangrijker voor dit Nijmegen (en Den Bosch of Luik) is dat deze teams ook volgend jaar op dit niveau mogen blijven uitkomen. Mocht er ruimte zijn voor twee of drie gerichte versterkingen erbij volgend jaar, dan doen we gewoon weer ouderwets mee om de titel. Dit jaar om te bouwen, volgend jaar om te oogsten. Dan moeten NIJB en KBIJF clubs als Nijmegen, Den Bosch, Luik of Turnhout die kans wel gunnen.

Een mening die Nederlandse ijshockeygrootheden als de coach van de tegenstander van vrijdag, Leo van den Thillart en de coach van Amsterdam, Ron Berteling lijken te ondersteunen: http://www.ijshockey.com/item/5330/amsterdam-koploper-in-poule-a.

Het wordt een spannende januari-maand, aan de groene tafel misschien nog wel spannender dan op het ijs. De onderliggende krachtsverschillen mogen daarbij eigenlijk niet van invloed zijn. Het Oberliga van Tilburg won afgelopen zondag met 14-0 van Crocodiles Hamburg. Dat heet dan Oberliga en een hoger niveau te zijn. In de BeNe-Liga zijn er tot nu toe maar weinig van deze uitslagen geweest. De grootste verliespartij in de BeNe-Liga was tot nu toe de 0-11 van Olympia Heist tegen de Eaters uit Geleen. De BeNe-Liga lééft. Bijna 3000 kijkers zagen Den Haag tegen Leuven, bij Tilburg tegen Olympia Heist zaten er 300, Heerenveen-Zoetermeer een kleine 1000, Amsterdam-Herentals een kleine 600 en dan moeten de écht grote wedstrijden nog komen. IJshockey is in jaren niet zo leuk geweest.

Hoofdsponsoren