9x
4x
1x
1x

Devils contracteert topdefence Marek Pitka

Wout van der Hoef
2 juni 2017

De AHOUD Devils heeft voor het komende seizoen topverdediger Marek Pitka (23) vastgelegd. De getalenteerde Slowaak was het afgelopen jaar te vinden in de verdediging van de Eindhoven Kemphanen en maakt na één seizoen een transfer naar Nijmegen. Met 39 punten uit 22 wedstrijden was hij na Trevor Hunt van Herentals (42 punten) de op een na succesvolste verdediger van de BeNe-League.

Met Marek Pitka ligt de eerste ‘import’ vast en daarmee ook de zevende verdediger. De achtste en laatste verdediger zal uit Nijmegen zelf komen, maar dat is nog een kwestie van een handtekening zetten. De TC van de AHOUD Devils onderhandelt bovendien nog met een aantal buitenlandse aanvallers voor de tweede en tevens laatste ‘import’ plek. De selectie krijgt steeds meer vorm en wordt met de week zichtbaar sterker.

De verrassende Marek Pitka was het afgelopen seizoen één van de meest opvallende spelers en dus bijzonder in trek voor andere teams. Hij werd op 26 december 1993 geboren in Poprad, een stad in het noorden van Slowakije. De stad met 55.000 inwoners heeft een historisch centrum en heeft zich in het verleden meerdere malen kandidaat gesteld voor de Olympische Winterspelen.

Pitka speelde zijn hele jeugd voor de plaatselijke HK SKP Poprad, een ijshockeyclub dat in de hoogste Slowaakse divisie speelt in een het gigantische Zimny stadion dat plaats biedt aan 4.500 toeschouwers. Tussen 2009 en 2014 speelde Pitka in de U18 en U20 van Poprad.

Zowel in het seizoen 2014-2015 als 2015-2016 begon Pitka in het eerste team van Poprad in de hoogste Slowaakse divisie, maar maakte hij als vierde-lijn speler de overstap naar HC Presov dat een niveautje lager speelde. Slowakije stond toen op de negende plaats van de IIHF worldranking, maar is dit jaar na de WK in Keulen en Parijs naar plaats elf gezakt.

Pitka zelf over zijn tijd bij Poprad, Presov en de ranking van het nationale team:

“I had a professional contract of two years in Slovakia, in Poprad, the highest level. But most of the games I played in the 4th line because we had a very strong team there. A couple of players played in NHL. So I wanted to go on loan and they sent me to Presov. Presov played in the second highest league in Slovakia. I played there in first line, so it was better for me. It was two years like that, sometimes I played for Poprad and sometimes for Presov.”

“In Poprad we had a practice almost every day and two games per week, sometimes three games. The Slovak extraleague is still very good. One year we had a summer tournament and we played in Switzerland against Rogle (SHL) or Lausanne (NLA). Slovakia is 11th on the IIHF ranking nowadays, and everyone is dissapointed because we had the worst worldchampionship ever this year in Köln. So this is the reason why we are now 11th. Ten years ago we´ve been one of the best teams in the world, so it’s not a good situation in hockey now.”

Zoals gememoreerd had Pitka een uitstekend seizoen bij de Eindhoven Kemphanen. Hij werd door de AHOUD Devils benaderd om in Nijmegen te gaan spelen. Na de gesprekken met de nieuwe coach Jeffrey van Iersel over de toekomstplannen van de Devils, besloot Pitka een contract aan te gaan met het nieuwe Nijmegen.

De Zweed Niklas Kronwall

Hoe ziet Pitka zelf zijn eerste jaar in Nederland en de transfer naar Nijmegen?

“I played last season for Eindhoven and I´m defenseman. I´m from Slovakia from the city Poprad. I played almost all my carreer for Poprad. Slovakia is small country but hockey is very popular there. I think I´m an offensive defenseman and last season in Eindhoven was great. We had a good season but we were a little bit disappointed after the playofff when we lost against Liege in first round. I transfered to Nijmegen because I got an offer after the season and also coach Jeffrey told me that Nijmegen want to make a stronger team than last season and make a playoff.”

“I think this is our goal, make a playoff. My number is 55. I played almost all life with 55 because when I was young I was fan of Niklas Kronwall from the Detroit Red Wings and he had 55.”

Marek Pitka (#22) scoort de 9-2 op aangeven van Willem Bless achter de goal.

Marek Pitka versus AHOUD Devils

Uiteraard kwamen we Marek Pitka het afgelopen seizoen ook met de AHOUD Devils tegen. Dat was eenmalig in een BNL-wedstrijd in Eindhoven. De Devils speelde in poule A, de Kemphanen in poule B. De bekercompetitie liet de ploeg uit Eindhoven om financiële redenen aan zich voorbij gaan.

Die ene wedstrijd was wel een memorabele wedstrijd met een zwart randje. De eindstand na 60 minuten was 9-2 in het voordeel van Eindhoven, in strafminuten werd er met 138-138 gelijk gespeeld. Marek Pitka scoorde de 9-2 en was daarna goed voor 20+5 strafminuten.

De AHOUD Devils is er trots op zo’n grote speler naar het Triavium te kunnen halen. Marek Pitka zal rond 1 september in Nijmegen arriveren en wij wensen hem heel veel succes in het nieuwe seizoen.

Hoofdsponsoren