9x
4x
1x
1x

Devils dichtbij punten in Leuven

Wout van der Hoef
21 november 2016

img_0066

De AHOUD Devils was zondagavond heel dichtbij puntenwinst in Leuven. Een bijzondere wedstrijd in een bijzondere ambiance verdiende veel meer dan de 5-4 nederlaag. Zelden heb ik de Devils zo hard zien werken tegen een fysiek sterker team, dat daags ervoor in Eindhoven was gekortwiekt.

Het was een wedstrijd waarin de fysieke kracht, de soms grotere snelheid en misschien net het onbeschreven thuisvoordeel de doorslag gaf. De Devils bleef hockeyen tot aan het laatste fluitsignaal om zich daarna te realiseren dat het de punten enigszins onnodig had laten liggen.

img_0240

Boris van Bergen

Al vroeg in de wedstrijd was de Devils de betere ploeg, ondanks het gemis van vijf geblesseerde spelers. In vergelijking met vorige week was ook de zieke Dylan Collard afwezig. Hij werd echter voortreffelijk vervangen door de keihard werkende Boris van Bergen. De fysiek sterke jongeling draaide de hele wedstrijd, ook in penalty killing, gewoon mee alsof hij al jaren mee speelt. Een wereld van verschil met zijn optreden van afgelopen vrijdag in het Eerste divisieteam.

Nijmegen kwam op een 1-0 voorsprong door een aanval over rechts waarbij Wessel Copier vrije doorgang kreeg en schitterend afrondde. De assists kwamen op naam van Jay Plamont en Mike Vedder. Binnen de minuut had Mitchel van Holten de 2-0 voor het inschieten, maar hij vond goalie Mike Gysbrechts op zijn weg. In de tegenaanval scoorde Jonathan Rymenants de 1-1 binnen.

img_0074

Wessel Copier haalt zo uit voor de 0-1

Het tempo ging omhoog en vooral Nijmegen was in puckbezit. Een snelle break over de rechtervleugel van de uitstekende forward Dennis Baskatovs, weggestuurd door Gabriel David Yeung, zorgde echter voor de 2-1. Dat de doelpunten snel kunnen vallen in het ijshockey bewees Yeung, want hij schoot vijftien tellen later, de speaker was nog niet uitgesproken over de 2-1, de 3-1 binnen. Vanachter de goal kreeg hij de puck ongehinderd klaargelegd door diezelfde Baskatovs.

img_0112

Opnieuw Wessel Copier, nu met de 3-2

Het was een korte, slechte fase in het Nijmeegse spel, maar het team herwon zich. In powerplay zorgde Mitchel Knoop en Mike Vedder voor de aanval en kon Wessel Copier op fraaie wijze de 3-2 binnen tikken. De fysieke thuisploeg gooide er nog een schepje bovenop, maar het was de slim spelende Jay Plamont die vlak voor het einde van de eerste periode net niet goed zijn stick tegen de puck kreeg en daarmee de 3-3 aan zich voorbij zag gaan.

img_0147

Jay Plamont met de 3-3 in delayed penalty

De tweede periode kende een flitsend begin. In een delayed penalty zette Nijmegen met zes spelers, goalie Tomislav Hrelja was snel van het ijs, de thuisploeg vast en scoorde Jay Plamont op aangeven van Wessel Copier de 3-3 binnen. Nijmegen had de wedstrijd weer in hand en een volgende aanval was weer doeltreffend. Met dank aan de Belgische doelman die de puck achter zijn doeltje niet onder controle kreeg en de verdediger Patrick Callaert, die de inzet van Jesse Hendriks daarna met zijn schaats in de goal zag verdwijnen.

img_0176

Gabriel David Yeung

Zo sta je achter met 3-2 en zo sta je voor met 3-4. Helaas miste Wessel Copier de volgende kans waardoor de 3-5 uitbleef. Met een uitval van opnieuw verdediger Young, met de looks uit een oude Amerikaanse politieserie, kwam de stand op 4-4. Daarna gebeurde er tien minuten helemaal niets. De ploegen moesten blijkbaar even bijkomen van de explosieve start van de tweede periode.

De Chiefs bouwden daarna langzaam een overwicht op en zagen twee grote kansen onbenut. Een powerplay tegen, met de bijzonder gemotiveerde en sterk spelende Mike Vedder op de strafbank, werd de Devils fataal. Boris Kolyasnikov schoot de rebound van het schot van Baskatovs, dat via de boarding achter de goal terugkwam, achter Hrelja. Nijmegen doorstond de volgende penalty killing wel en hield de stand op 5-4 na twee periodes.

img_0125

Rick Wijnen was veelvuldig in overleg met scheidsrechter Jesper Ek.

Bij aanvang van de derde periode hadden alle Nijmegenaren het gevoel dat je hier de punten toch kon halen. Eric Hoogvliets en Harley Verkroost begonnen met twee schoten op doel. De breaks van Leuven bleven gevaarlijk, maar het was de Nijmeegse ploeg die continu op de 5-5 aasde. Met heel hard werken en blijven proberen, werd de druk op het vijandelijke doel opgevoerd. Toen de goals uitbleven, ebde het vertrouwen in een goede afloop langzaam weg en stond de ploeg van coach Josh Mizerek na 60 minuten met lege handen.

Door Wout van der Hoef

Hoofdsponsoren