9x
4x
1x
1x

Devils niet langs Eaters

Wout van der Hoef
24 januari 2016

web-0005

De AHOUD Devils is er vrijdagavond niet in geslaagd om thuis van de Laco Eaters Limburg te winnen. In een gelijk opgaande strijd, sloegen de Limburgers steeds weer toe op beslissende momenten. De strijd was dan wel gelijk, op de momenten dat het echt nodig was, bleken ze echt een maatje groter.

Ondanks de nederlaag was het opnieuw een leuke en boeiende wedstrijd van de eerste tot en met de laatste minuut. Niet alleen het echte krachtsverschil had invloed op de uitslag, ook enkele zeer ongelukkige momenten van scheidsrechter Martin de Wilde hadden directe invloed op het scoreverloop. Of die momenten ook beslissend zouden zijn geweest voor de eindoverwinning van de Eaters zal niemand ooit weten.

De AHOUD Devils startte vrijdag zonder de geblesseerde René Vugts, maar speelde wel met vier volledige aanvalslijnen. Daarmee verdient coach Josh Mizerek absoluut een pluim dat hij blijft denken in het clubbelang op de lange termijn en niet voor kortstondig geluk gaat in de resterende wedstrijden. Volgend seizoen zal de BeNe-league er gewoon weer zijn, in deze opzet of met kleine aanpassingen, en is ook Nijmegen daar weer zeker bij.

web-0009

De opening van de wedstrijd was hard, de spelers van beide teams vlogen er stevig in en de Wilde liet het lekker gaan. Een strijdlustige thuisploeg die niet onder deed voor de koploper uit poule B. De eerste straf viel in de zevende minuut toen David Arvey de Nijmeegse verdediger Willem Gloudemans met zijn stick in het gezicht raakte. Geen bewuste actie, maar wel raak. De powerplay voor Nijmegen duurde slechts tien seconden, want Jake Hendriks joeg de puck vanaf de blauwe lijn hard in het doel van Rowan Delil, de goalie van de Eaters.

Na de 1-0 hielden de Devils de Eaters behoorlijk onder druk door goede forechecking. Maar de Eaters hebben snelle en krachtige aanvallers en na een snelle break schoot Arvey op doelman Hrelja, die een rebound voor open doel weg gaf, waardoor de mee opgekomen Bob du Pont ongehinderd de 1-1 kon scoren.

Na de gelijkmaker ging de wedstrijd verder met twee aanvallend ingestelde teams. Jeffrey van Iersel raakte vanaf de blauwe lijn de paal naast Hrelja en Gloudemans schoot vanaf de zelfde afstand naast. In een penaltykilling kreeg Nijmegen het even lastig maar het gevaarlijkste schot ging over. Vlak voor het verstrijken van de eerste periode kreeg Mike Vedder de grootste kans op een treffer na uitstekend voorbereidend werk op rechts van Jay Plamont. Hij schoot vanaf links hard op doelman Delil.

web-0008

De tweede periode werd de meest spraakmakende van de drie. Het begon nog rustig en het duurde bijna vier minuten voordat Nijmegen door Wessel Copier zijn eerste kans kreeg. Een spectaculaire duik, met gevaar voor eigen leven, van Mitchel Knoop voorkwam een kans voor de Eaters. Toch kwamen de gasten op een 1-2 voorsprong door een prachtig en hard schot van Akim Ramoul. Dat was echter in een fase dat Nijmegen niet onderdeed voor Geleen.

Na de 1-2 was Nijmegen de aanvallende ploeg. Een nieuwe kans voor Copier en twee schoten vanaf de blauwe lijn benadrukten de dadendrang van de thuisploeg. Met vier tegen vieren kwam en nog meer ruimte op het ijs. Wesley Hendriks demonstreerde met een doortastende solo door de Limburgse defensie heen wat je daarmee moet doen. Met een doeltreffend schot in de rechterbovenhoek bracht de Nijmeegse verdediger de stand op 2-2.

Na de gelijkmaker schoot Nick de Jong hard op doel, maar ook Ramoul was dicht bij zijn tweede treffer. De eerste opzienbarende actie van scheidsrechter de Wilde was een kneeing straf tegen Dave Stappershoef. De Nijmeegse verdediger onderschepte een aanval met zijn stick een stuurde daarmee direct een forward de vrije diepte in. De Wilde floot echter af en werkelijk niemand begreep waarom. De tripping straf die hij daarna uitdeelde aan Lars Engwegen, zodat de teams weer vier tegen vier stonden, had veel weg van een goedmakertje.

De volgende ongelukkige actie van de Wilde had wel een fatale uitwerking. Een Nijmeegse aanvaller schoot op doel en de puck leek gestopt te worden door doelman Delil. De Wilde floot veel te snel af, niet wachtend op de gebruikelijke drie seconden, terwijl de puck onder de goalie door in het doel gleed. Natuurlijk was dat na het fluitsignaal en uiteraard helpt praten dan niet meer. Toch was er veel overleg met spelers, coaches en de official bench. Maar tellen doet zo’n treffer zeker niet.

Dat Geleen vlak daarna, notabene shorthanded, met een hard schot vanaf de blauwe lijn wel op voorsprong kwam, deed extra zeer. Na de 2-3 had Ramoul de stand op 2-4 kunnen zetten, maar doelman Hrelja keerde zijn schot. Na het laatste fluitsignaal van de tweede periode gingen de gesprekken op het ijs en in de gang alleen nog maar over de niet-toegekende treffer.

web-0006

Een getergde thuisploeg had in de derde periode maar één missie; gelijkmaken. Maar Lars van Sloun zorgde echter binnen vijftien seconden bijna voor de 2-4. Het antwoord kwam direct daarna van Peter Vissers, maar de Groesbeker schoot te gehaast de puck over de goal. Nijmegen hield echter flink de druk erop en kreeg een powerplay mee. Een uitstekende aanval werd opgebouwd en de Jong schoot op doel. De rebound kwam voor de vrijstaande Eric Hoogvliets en hij bracht zijn team op 3-3.

Nijmegen zat heerlijk in de wedstrijd en leek op een sensatie af te stevenen. Een luid protest vanaf de Limburgse spelersbank, gaf de thuisploeg opnieuw een powerplay. Een fel aanvallend Nijmegen kreeg de puck er helaas niet in. Wesley Hendriks, de Jong twee keer en captain Rick Wijnen kregen kansen, maar Geleen overleefde de penalty killing.

De stand werd op zijn kop gezet door een zeer discutabel doelpunt. In een aanval van Geleen werd doelman Hrelja omver geschaatst en was de goal van zijn plaats verschoven. Toch keurde de Wilde de treffer van Tom Marx goed, ondanks overleg met zijn linesmen. Waar hij in de tweede periode Nijmegen ongelukkig de das om deed, besloot hij nu na eigen oordeel het doelpunt aan Geleen wel toe te kennen. Opnieuw hielp het vele praten niet. Nog in dezelfde minuut scoorde Marx opnieuw, ditmaal na een indrukwekkende solo, en liep Geleen uit na 3-5.

Nijmegen toonde na de twee tegenvallers aan over voldoende veerkracht en karakter te beschikken. De goed spelende Jake Hendriks scoorde enkele minuten later de 4-5 en bracht zijn team weer in opperste stemming. Die stemming werd verpest door de beste speler van de avond, Ramoul. Hij schoot veertien seconden na de 4-5 van Hendriks de 4-6 binnen. Direct vanaf de face-off verraste hij doelman Hrelja en besliste hij de wedstrijd.

Vanavond om 19.00 uur speelt de AHOUD Devils alweer de volgende wedstrijd. Het team van Mizerek treedt in Tilburg aan tegen het Trappers Toekomstteam. Volgende week vrijdag speelt Nijmegen thuis tegen de Dordrecht Lions.

Hoofdsponsoren