9x
4x
1x
1x

Devils op verplaatsing naar het land van de “Heimatfilme”

Wilco Veldhorst
18 juni 2017

De AHOUD Devils gaat in september op reis naar Rheinland-Pfalz, de Duitse deelstaat en streek bekend van de romantische Duitse ‘Heimatfilme’ uit de jaren ’50 en ’60 en van de serie “Heimat”, een film-trilogie door de Duitse regisseur en auteur Edgar Reitz. De cyclus omvat in totaal 32 afleveringen met een totale lengte van ca. 56 uur, die verschenen tussen 1981 en 2006.

De serie speelt zich af in het veranderende Duitsland tussen 1918 en 1982 en eindigt in een periode toen de muur nog stond en Duitsland nog geregeerd werd vanuit Bonn, een provinciestad met 300.000 inwoners. Volgens de Britten de enige plek op de aardbol waar “Her Majesty’s Embassy” in een weiland stond.

Twee oefenwedstrijden:
Op 15 september (tijd nog niet bekend) aanstaande spelen onze Devils een oefenwedstrijd in en tegen Diez. Op 17 september a.s. spelen de AHOUD Devils dan thuis in het Triavium om 17.15 uur.

Diez (in het Nederlands en vroeger in het Duits ook wel Dietz) is een stad in het district Rhein-Lahn-Kreis in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts en telt 10.688 inwoners. Diez ligt aan de rivier de Lahn. De meest nabijgelegen grote stad is Limburg an der Lahn. Nabij het stadje ligt Slot Oranienstein, een kasteel van het Huis Oranje-Nassau. Dus er zijn ook banden met Nederland.

Diez vormt eigenlijk met Limburg a.d. Lahn één stad. Limburg a.d. Lahn is een gemeente in de naastgelegen Duitse deelstaat Hessen. Het is de Kreisstadt van het Landkreis Limburg-Weilburg. De stad telt 33.906 inwoners. Limburg heeft een ICE-station met een rechtstreekse verbinding vanuit Amsterdam en Arnhem. Kijk wel goed naar de dienstregeling, want veel ICE-treinen stoppen niet in Limburg, maar pas in het eerstvolgende station, Frankfurt am Main. Ga je niet met de trein, maar met eigen vervoer, Limburg/Diez ligt aan de A3, de snelweg Amsterdam-Arnhem-Oberhausen-Keulen-Frankfurt am Main op ongeveer 2,5 uur rijden van het Triavium.

Limburg a.d. Lahn heeft een oppervlakte van 45,15 km² en ligt in het centrum van Duitsland, iets ten westen van het geografisch middelpunt. Langs Limburg vloeit de Lahn. Limburg is de zetel van het Bisdom Limburg. De dom van Limburg, die in 1235 gewijd werd, is een gaaf voorbeeld van laat-romaanse bouw, hoewel ook al enige vroeg-gotische elementen zichtbaar zijn. Ook als je niet van ijshockey houdt is Limburg een leuke en mooie stad met een prachtig historisch centrum om eens te bezoeken. Het is als één van de weinige middelgrote Duitse steden redelijk ongeschonden uit de 2e Wereldoorlog gekomen en was begin jaren ’20 “Hoofdstad” van de “Vrijstaat Flessenhals” (Freistaat Flaschenhals), een kortstondige micronatie op de rechteroever van de Rijn, rondom de plaatsjes Lorch en Kaub. Flessenhals bestond tussen 10 januari 1919 en 25 februari 1923. De merkwaardige naam werd gekozen omdat het gebied de vorm van een flessenhals had.

De plaatselijke ijshockeyclub heet EG (Eishockey Gemeinschaft) Diez-Limburg. EG Diez-Limburg “Die Rockets” komt uit in de Regionalliga West en speelt in de Eissporthalle am Hallenbad 4 Diez, een ijshal met 3.300 plaatsen Het bijzondere aan de ijshockeyclub in Diez is dat de club speelt in een hal in Rheinland-Pfalz, maar geregistreerd staat in de deelstaat Hessen. Relatief onbekend in Nederland is dat Duitse deelstaten op veel gebieden onafhankelijk zijn, zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand met een universitaire opleiding in Niedersachsen of Hessen niet kan werken in Beieren omdat zijn diploma er niet erkend is. Op veel gebieden zijn Duitse deelstaten dus echt verschillende landen.

Er wordt sinds 1983 geijshockeyed in Diez. Dat ging met pieken en dalen. De club nam onder verschillende namen deel aan diverse competities. Wat dat betreft lijken ze wel wat op ons eigen Nijmegen. De hoogste divisie waarin de Rijnlanders uitkwamen was de 1. Liga Nord, het 2e Duitse niveau, waarnaar de club in 1997/1998 promoveerde, toen nog onder de naam Limburger EG. Het was tevens het laatste seizoen onder die naam. Na dat seizoen ging de club failliet en maakte een doorstart. Het huidige EG Diez-Limburg komt sinds 2005 uit onder die naam. Ze speelt sinds 2015/2016 in de Regionalliga West.

Hoofdsponsoren