9x
4x
1x
1x

Devils vermaken fans uitstekend

Wout van der Hoef
4 februari 2017

Het was een ijshockeyavond waarvan je hoopte dat hij nooit voorbij zou gaan. In de tweede dweilpauze keken de zeer royaal opgekomen fans, ruim 500 toeschouwers waren vrijdagavond naar het Triavium gekomen om hun club te steunen, elkaar eens goed aan. Zo’n tweede periode hadden ze al lang niet meer meegemaakt.

Het kan dus wel, concludeer je achteraf voorzichtig, terwijl de Amsterdammers de overwinning alsnog uit het Triavium stalen. Wat een fantastische galavoorstelling van de AHOUD Devils en de Amstel Tijgers. IJshockey in Optima Forma, met helaas voor ons een verkeerde winnaar.

Winnaars waren er wel heel veel; Calvin Pohlman, wie werd er niet gek gemaakt door hem? Je zult hem maar in je eigen team hebben! Tobias Kathan, maar wel over het randje. Marcel Kars, Stef Overweg, Michael Mackie-Kwist, doelman Danny van Rijswijk en top of the bill Donny van Musscher!

Vrijdagavond won de individuele kwaliteit het van het collectief. Een aantal ‘vijandige acties’ van de Tijgers deden de Devils besluiten voor elkaar te knokken, te vechten voor elke meter ijs. Daardoor waren er nog veel meer winnaars; het Nijmeegs Collectief van fans, spelers, coaches, begeleiders en eenieder die zijn hart aan de AHOUD Devils heeft verpacht.

Wat dacht je van Mike Vedder die, na een moeizaam verlopen eerste deel van de eerste periode, zijn team met een machtig schot in de verre hoek doelman Van Rijswijk versloeg? Een geweldige opsteker voor de Devils in een periode waarin de onsportieve actie van Pohlman plaatsvond, hij duwde het wankele doeltje over onze doelman Jefrey Vermeulen.

Wat dacht je van het lef van Boris van Bergen? Hij die, als een van de jongste spelers op het ijs, de twee koppen grotere Pohlman na die domme actie te lijf ging en die kansloos verloor. Boris kwam op voor zijn maatje en liet zien niet weg te lopen voor zijn plicht.

Wat dacht je van Rick Wijnen, de sloper in de defence, die ver in de tweede periode voor de 2-2 tekende en daarmee het stadion ouderwets op zijn kop zette?

Wat dacht je van Eef(je) Gerritsen? Hij die in de tweede en derde periode diverse aanslagen door tegenstanders overleefde, omdat ze hem niet op een normale manier konden afstoppen. Eef, die door coach Mizerek al in de top 4 van aanvallers is gepositioneerd en in powerplay en penalty killing een vaste plek heeft. Eef, die zelfs in de slotminuut, met doelman Vermeulen van het ijs, zijn team in puckbezit moet dragen en het gehele Amsterdamse team in zijn nek heeft hijgen als hij weer de puck in het aanvalsvak weet te brengen.

Eef, het grote talent van de AHOUD Devils en zelfs nog U17 speler, werd onbetwist door Harry Roelofs, voorzitter van ‘de commissie Man of the Match’ uitgeroepen tot de echte winnaar van de wedstrijd. Overeind blijven in zo’n hectische wedstrijd is slechts weinigen gegeven.

Oh, en de wedstrijd? Eerste periode 1-0 Mike Vedder en vlak daarna 1-1 Mackie-Kwist. Met vier tegen vier raakte scheidsrechter Martin de Wilde even het spoor bijster en bleef het lang onzeker of Mackie-Kwist van de strafbank af mocht. Hij moest uiteindelijk blijven zitten, maar kreeg zijn persoonlijke revanche. Wat kreeg hij een vrije doortocht. Drie man voorbij waarvan twee langs de boarding, om vervolgens naar binnen te draaien en Vermeulen te passeren.

In de tweede periode sloeg Van Musscher in een 3 op 1 break genadeloos toe, een fantastische aanvaller zonder fratsen, 1-2. De Amsterdammers speelden in de tweede periode een versnellinkje hoger maar gingen ook fysiek en met onsportieve truckjes de fout in. Nijmegen ging als een collectieve machine het gevecht aan en zette de Amsterdammers zwaar onder druk.

Thomas Stuart-Dant raakte de paal, Mitchel van Holten 2x, Jake Hendriks, Mike Vedder 2x en Eef Gerritsen hadden de mooiste kansen, maar moesten toezien hoe Van Rijswijk overeind bleef. De irritaties en straffen liepen op en in alle commotie sloeg Rick Wijnen vanaf de blauwe lijn toe en scoorde de 2-2. Het Triavium schudde op zijn grondvesten.

In de derde periode werd een powerplay tegen al snel fataal. Van Musscher zette zelf de aanval op en kreeg de puck terug van Mackie-Kwist. Hij haalde de trekker over en liet Vermeulen kansloos achter, 2-3. Wat volgde was een strijd tegen de klok. Nijmegen viel aan en Amsterdam hield tegen. In de laatste minuut ging Nijmegen zonder doelman verder maar bleven de echte kansen uit.

Zo liep de wedstrijd naar het einde en bleef het moegestreden Nijmegen met lege handen achter. De steunbetuigingen vanaf de tribunes waren hartverwarmend en met een opgeheven hoofd kon de kleedkamer worden opgezocht.

Rest ons nog één thuiswedstrijd, op 17 februari tegen de Tilburg Trappers. In een hopelijk volle ijsbaan hopen we op die ene overwinning die we verdienen. Na afloop bouwen we dan samen met de supporters nog een lekker feestje.

Door Wout van der Hoef

Hoofdsponsoren