9x
4x
1x
1x

Devils verrast vriend en vijand

Wout van der Hoef
9 januari 2016

website -0001

In het eerste duel van de halve finale serie om de Beker van Nederland, heeft de AHOUD Devils vrijdagavond vriend en vijand verrast met een uitstekend optreden in een spectaculaire wedstrijd tegen de gedoodverfde favoriet UNIS Flyers. Alle vrienden, het thuispubliek in het Triavium, zagen een ongekend fel en goed spelend Nijmegen dat 65 minuten lang vocht voor elke meter. De vijand, de sportieve ploeg uit Heerenveen, moest onverwachts tot het uiterste gaan.

Zelden in de historie was een wedstrijd, die na twee periodes nog op 0-0 stond, zo spannend en hoopgevend als vrijdag. De koploper uit de BeNe-league werd door de thuisploeg zwaar op de proef gesteld en niets leek op het plichtmatige laatste onderlinge potje van december vorige jaar toen de Flyers nog met een 1-7 winst naar huis ging.

Harrie Verdonschot noemde het na afloop typisch Nijmeegs; matig presteren in de competitie, maar ijzersterk voor de dag komen in de play-offs. En dat soms tegen een Flyers-lijn met namen als Pippo Limnell, Yan Turcotte, Ronald Wurm, Tony Demelinne en natuurlijk Marco Postma. Daar moet je niet tegenop kijken, aldus Verdonschot. Wij hebben met een volledige selectie een hele sterke verdediging met grote kerels en een goalie (Tomislav Hrelja) in play-offs vorm.

Ook coach Josh Mizerek lijkt zijn team klaar te hebben gestoomd voor het tweede deel van de competitie, waarin deelname aan de play-offs om het landskampioenschap nog wel moet worden bewerkstelligd. Hij had zijn basisteam naast Hrelja gebaseerd op zes verdedigers; Wesley Hendriks, Nick de Jong, Rick Wijnen, Dave Stappershoef, Willem Gloudemans en Mitchel Knoop, en tien aanvallers; René Vugts, Harrie Verdonschot, Tom Kokke, de teruggekeerde Dylan Kost, Jake Hendriks, Wessel Copier, Eric Hoogvliets, Peter Vissers, Jay Plamont en Pim Vinke. Vinke kon zich uitstekend vinden als forechecker in de penalty-killings. De andere spelers moesten zich schikken in hun rol op de bank of tribune.

Vanaf de eerste face-off van het arbitrale kwartet ontspon zich een spannende wedstrijd. In de eerste minuut had Nijmegen al een aantal kansen voor het doel van Sjoerd Idzenga. Maar vooral de laatste minuut van de eerste periode was zeer spectaculair. Drie, vier doelpogingen op rij op de Friese doelman gaven de thuisploeg een enorme boost in een fantastisch verlopen opening. De gehele periode zat vol spanning en slechts Postma was voor de gasten een keertje echte gevaarlijk.

website -0005

Ook in de tweede periode startte de AHOUD Devils zeer aanvallend, Na een eerste tegenpoging van de import Matheson, kreeg Nijmegen drie fraaie kansen binnen één minuut. Plamont liet zich daarin nadrukkelijk zien. Wat volgde waren aanvallen van Wesley Hendriks, weer Plamont en Wijnen. Na de hoopvolle eerste 20 minuten, leken ook de volgende 20 minuten zeer goed te verlopen.

Een drietal straffen op rij zorgde voor een kentering in het spelbeeld. Tom Kokke moest na vier minuten spelen voor twee minuten wegens elbowing naar de strafbank. Heerenveen zette de thuisploeg vast, maar kreeg mede dankzij fabuleus optreden van Hrelja de puck niet in het netje. Direct vanuit de strafbank kon Kokke na een dieptepass alleen op doelman Idzenga afgaan, maar hij werd teruggefloten omdat er een holding penalty aan Wijnen werd gegeven.

Opnieuw moest Nijmegen een twee minuten penalty killing doorstaan en vraag niet hoe, maar ook die werd op een heldhaftige manier overleefd. De Friese druk nam onvoorstelbare maten aan, maar het zelfvertrouwen van de Devils groeide met gelijke tred. Net als bij de vorige afloop van de straftijd, werd er vanuit een Nijmeegse defensie een dieptepass gegeven en dit keer kwam Wijnen vanuit de strafbank vrij voor Idzenga. Helaas werd zijn aanval voor offside afgefloten en wat volgde was een opstootje tussen Wijnen en Turcotte.

Met vier tegen vier kreeg Heerenveen meer ruimte en had Postma de puck vrij voor het inschieten. Hij schoot echter naast en ook de volgende doelpoging van Wurm leverde geen treffer op omdat Hrelja hem de baas was. De druk bleef groot en Copier was de volgende die voor de Devils naar de strafbank moest, ondanks een protest dat Heerenveen net daarvoor een straf had begaan.

Hoe kom je ongeschonden deze periode door? Nijmegen bleef heel hard werken en hield puckbezit daar waar nodig. Geen onnodige icings of puckverlies, daarmee hield de ploeg zichzelf overeind. De slotminuut van de tweede periode was weer net een belegering van het Friese doel. Nijmegen kreeg de puck er niet in, ook doelman Idzenga was onpasseerbaar. Ondanks een 0-0 stand na twee perioden, was de wedstrijd geen minuut saai. Nijmegen speelde met zoveel passie dat je continu op het puntje van je stoel zat.

website -0009

Omdat er nu eenmaal een beslissing moet vallen, moesten er wel doelpunten vallen in de derde periode. Een mislukte poging van Limnell deed zijn hoofd schudden. Het lukte Heerenveen maar niet, gaf hij daarmee zichtbaar aan. Daarna was het de beurt aan De Jong, Verdonschot, Vugts en Knoop. Een volgende powerplay voor Heerenveen gaf kansen aan Wurm en Postma. Met nog 11 seconden killing te gaan, zag je de Nijmeegse spelers elkaar oppeppen.

Waar dat toe leidde, bleek spoedig. Peter Vissers had een break en schoot de puck tot ontsteltenis van het publiek net over. Maar zijn lijn zette de aanval door en via Vissers en Kost schoot Plamont alsnog de 1-0 binnen in de 49-ste minuut. Zou er een sensatie inzitten? Nijmegen verdiende de voorsprong, maar Heerenveen kreeg weer een powerplay. Een schot vanuit de Nijmeegse verdediging werd door Idzenga zelf bijna toe doelpunt verwerkt. Een kolderiek moment.

Gelukkig liep Demelinne ook tegen een straf aan waardoor de wedstrijd met vier tegen vier verder ging. De tijd tikte door en het einde kwam al in zicht. Hrelja bleef alle aanvallen van de gasten onschadelijk maken en plukte elk schot uit de lucht. Ongemakkelijk heen en weer schuivend op de tribune kwam daar dan toch de gelijkmaker. Puckverlies in het aanvalsvak gaf Postma de kans om Wurm de diepte in te sturen en hij versloeg in de 57-ste minuut Hrelja.

website -0017

Zelfs de 1-1 in die fase was voor beide teams niet genoeg om rustig naar de overtime toe te werken. Die kwam er toch en Nijmegen had het zeker niet gemakkelijk. De meeste kansen waren voor Heerenveen. De laatste kans kreeg Wesley Hendriks vlak voor tijd.

De 1-1 na 65 minuten bleef staan en penalty shots moesten de beslissing brengen. Na de drie pogingen van de beide teams stond het 2-2 zodat een extra ronde de beslissing moest brengen. Daarin miste Verdonschot en schot Wurm raak en ging Heerenveen met de 1-2 overwinning naar huis.

Na een fantastische wedstrijd is de tussenstand in de halve finale bekerstrijd nu 0-1 voor Heerenveen. Woensdag 13 januari volgt de tweede wedstrijd. De AHOUD Devils moet vandaag alweer aan de bak en speelt om 20.30 uur in Zoetermeer tegen de Hotwings Panters. Die wedstrijd is er een uit de BeNe-league competitie.

Hoofdsponsoren