9x
4x
1x
1x

Eerste divisie vermaak

Wout van der Hoef
16 januari 2016

Foto David van Haren, Nick van Gorp en Jamie Pilgrim

Vrijdagavond speelde het Eerste divisie team van de AHOUD Devils thuis tegen het Tilburg Trappers Promotieteam, kortweg Nijmegen 2 tegen Tilburg 4. Het thuisteam, met de nieuwbakken coach Ron Pilgrim op de banken, verloor met 4-7 maar bood voldoende vermaak aan de ongeveer 100 toeschouwers, onder wie zelfs de hoofdsponsor van de AHOUD Devils.

Dat kwaliteit het wint van kwantiteit ging gisteren maar weer eens op. De Tilburgers, opgekomen met negen spelers en één goalie, hadden niet eens voldoende mensen voor twee volledige shifts. Desondanks beschikte de ploeg over goede spelers met een uitstekende kwaliteit. Captain Nick van Gorp, de enige senior in het team, was de dragende speler van het frisse stel.

Het Nijmeegse team onder aanvoering van captain Richard van den Berg is in het eerste jaar uitgegroeid tot een volwaardig team met een zeer diverse samenstelling. De aantrekkingskracht op voormalige jeugdspelers bleek gaandeweg het seizoen bijzonder groot zodat het team met twee goalies, zes verdedigers en tien aanvallers aan de wedstrijd kon beginnen.

Nijmegen Devils- Heerenveen Flyers-6457

Foto David van Haren, Youri de Winkel

Twee van de teruggekeerde jongens zorgden al vrij snel voor de openingstreffer voor Nijmegen. Harley Verkroost zorgde met een assist dat Mitchel van Holten de 1-0 binnen schoot. Doelman Brad van Ierland van de Tilburgs zag een kluwen van spelers voor zich en werd min of meer overmeesterd door de inzet.

Toch was Tilburg van meet af aan de gevaarlijkste ploeg en daarom was het niet vreemd dat binnen vijf minuten na de openingstreffer de gasten de jongen doelman van Nijmegen, Patrick Vermeulen, tweemaal wisten te verschalken. Robin Gijsberts zorgde voor de 1-1 en Nick van Gorp voor de 1-2. Tussen die twee tegengoals in raakte Nicky van der Geld voor Nijmegen de paal van het Tilburgse doel.

Na de 1-2 kwam er meer evenwicht in het spel en kreeg Nijmegen een powerplay mee. Die leverde echter geen kansen op. Daarna was het twee keer powerplay voor Tilburg en twee keer moest Youri de Winkel een straf uitzitten. De Nijmeegse verdedigers Boris van Bergen, Pieter Hendriks, Jamie Pilgrim, Lars van Laanen, een opvallend sterke Ricardo Gabriël en de eerder genoemde Richard van den Berg, bleven keurig overeind.

De tweede periode begon goed voor de Devils in een aanvallende wedstrijd. De 2-2 werd snel gescoord door Jeffrey Knoop, hoewel ik zelf dacht dat Youri de Winkel persoonlijk verantwoordelijk was voor de treffer. Maakt verder niet uit want het is tenslotte een teamsport. Helaas kwam Tilburg daarna weer erg snel op 2-3 door het tweede doelpunt van Robin Gijsberts.

Het werd een heerlijke open tweede periode met powerplays en kansen en de gelijkmaker was echt dichtbij. Helaas leken de twee powerplays niet op powerplay en viel het doelpunt voor Tilburg. Dat was wel een mooie goal; Nick van Gorp verraste doelman Vermeulen met een achterwaartse deflectie op een schot van Ake Klijsen. En zo werd ook de tweede periode, maar dit maal niet geheel volgens de verhouding, met 1-2 verloren en was de tussenstand 2-4.

Nijmegen Devils- Heerenveen Flyers-6408

Foto David van Haren, Nick van Gorp na de 3-5

In de derde periode moest de AHOUD Devils vol aan de bak om iets aan de achterstand te doen. Daardoor werd de wedstrijd steeds leuker en feller. Jeffrey Knoop tikte een rebound binnen na een hard schot vanaf de blauwe lijn van Richard van den Berg en bracht de stand op 3-4. De bank veerde op en het team zag zijn kansen stijgen. Er stonden nog veertien minuten te spelen op de klok.

Het was Tilburg echter dat keihard toesloeg. Nick van Gorp en Robin Gijsberts maakten vlak na elkaar beiden hun derde doelpunt van de avond waardoor de stand zomaar op 3-6 stond. Nijmegen gaf niet op en ze hadden nog twaalf minuten over. Een prachtige en zeer krachtige aanval over links van Harley Verkroost rondde hij af met een daverend schot. Een toch wel indrukkende aanvaller die Harley. Hij pepte zijn team op om na de 4-6 alles te geven.

Na de vier doelpunten binnen vier minuten en een hoopvolle stemming op de bank, gooide verdediger Ricardo Gabriël een beetje roet in het eten. Hij kreeg, terecht, een persoonlijke straf van tien minuten wegen ‘abuse’, maar erger was dat het ritme werd verstoord.

Het spel kwam helemaal stil te liggen toen doelman Patrick Vermeulen zwaar geblesseerd het ijs moest verlaten. Hij werd door een schaats in zijn hals geraakt en bleef minuten lang op het ijs liggen. Eenmaal in de kleedkamer kreeg hij ademhalingsproblemen. Zijn toestand is inmiddels weer stabiel en kan hij thuis van de schrik en lichte schade herstellen.

De wedstrijd ging weer verder en de Trappers maakten in powerplay een einde aan alle Nijmeegse illusies en schoten vlak voor tijd de 4-7 binnen door Ake Klijsen. Zondag gaat het team van Ron Pilgrim op bezoek bij Hijs Hokij Den Haag.

Hoofdsponsoren