9x
4x
1x
1x

Eerste divisieteam: Downhill ice cross

Bestuur
5 november 2016

1709-0546

De thuiswedstrijden van het Eerste divisieteam van de AHOUD Devils zijn tot nu toe een beetje te vergelijken met een Downhill ice cross game. Ze beginnen fris en vol goede moed, dalen langzaam via hobbels en obstakels en crashen tenslotte onder aan de berg.

Vrijdagavond was weer zo’n dag. Zo’n dag waarvan je hoopt dat het goed gaat, maar gedurende de wedstrijd met lede ogen moet toezien dat het helemaal fout afloopt. Eén excuus was er zeker, maar dat was niet de doorslaggevende oorzaak; scheidsrechter Dzmitry Spirydzionak.

1709-0758

Dzmitry Spirydzionak uit Wit-Rusland is een hoogopgeleide engineer, opgeklommen in de industriële automatisering en werkzaam geweest bij grote namen als Philips en ASML. Dit soort Bèta-mannetjes heeft met de sociale communicatie vaak wat meer moeite. Spirydzionak maakte vrijdagavond iedereen gek; de spelers van beide teams, coach Ruud Koumans van Geleen, de supporters op de tribune en zelfs de official bench werd het in de tweede periode allemaal teveel.

Laten we vooropstellen dat er niets mankeert aan zijn spelregelkennis, dat hoort bij dit type. In 2009 omschreef Fintan Planting al dat linesmen Dzimitry Spirydzionak heel wat faceoffs opnieuw liet nemen. De eerste divisiewedstrijd AHOUD Devils thuis tegen Den Bosch eindigde vorig seizoen op 4 oktober 2015 in 211-94. Hij kan niet, zoals jij en ik, ‘normaal’ omgaan met de regels en de spelers. Dat is bijzonder spijtig, voor hem, voor de wedstrijd, voor iedereen.

1709-0223

Het verloop van de wedstrijd zelf was typerend voor de Nijmeegse ploeg. De aanvalslijn Calvin Hendriks-Jay Plamont-Harley Verkroost scoorde in de eerste shift al na 27 seconden. Calvin Hendriks was de maker, Plamont en Lars van Laanen noteerden een assist. In de eerste periode liet het team gewoon goed ijshockey zien, al werden twee powerplays, waarvan één zelfs met twee man van Geleen op de strafbank, volledig verprutst.

In de tweede periode werd Geleen geleidelijk sterker. Tijdens een powerplay, Hendrik Giesbers, hij is er nog altijd bij in het tweede team van Geleen, zat op de strafbank, had Nijmegen de kans om de score uit te breiden. Maar net als de voorgaande powerplays, zag het er fantasieloos uit. Er is geen aanvalsplan te ontdekken in de powerplays.

Na een aantal kansjes over en weer was de gelijkmakende 1-1 door Dean Moors er een waar we met zijn allen op konden wachten. Dat was precies halverwege en de wedstrijd mondde in de tweede helft van de tweede periode uit tot een slechte B-film. Spirydzionak stuurde achtereenvolgens Paul van Sambeek van Geleen (2 min voor Hooking), Yoni Cornelissen (10 min voor Abuse), Harley Verkroost (2 min voor Tripping) en Michael op den Kamp van Geleen (2 min voor Crosschecking), Jay Plamont (2 min voor Holding), Boris van Bergen (2 min voor Interference), Dean Moors van Geleen met een Game (5+20 voor Roughing), Nicky van der Geld met een Match (25 min voor Roughing) en als laatste Arbër Sabani van Geleen (2 min High sticking) naar de strafbank.

1709-0691

Na alle chaos uit de tweede periode liep het spel aan Nijmeegse kant in de derde periode voor geen meter. De eerste lijn van de Devils moest overuren draaien, andere lijnen stonden in wisselende samenstelling kort op het ijs, terwijl er nog een bank vol met verse krachten aanwezig was. Blijkbaar genoten zij niet het vertrouwen om de rollen nog enigszins om te draaien.

De uitstekend spelende Nijmeegse goalie Patrick Vermeulen moest ondanks een groot aantal prachtige reddingen toezien hoe de snellere en fittere spelers van de Smoke Eaters van 1-1 naar 1-4 uitliepen. Jordi Laan, Mitch Koumans en Levi Smeets tekenden voor de treffers.

Spirydzionak had zowaar een periode van ruim tien minuten zonder straffen, maar een opstootje tussen Jordi Laan en Boris van Bergen moest hij wel, terecht, bestraffen. Ze kregen allebei 2+2 min voor Roughing. De laatste straf was voor de Geleense coach Ruud Koumans na de zoveelste flauwe waarschuwing aan diens adres. Na opmerkingen over een straf voor Delaying the Game mocht de coach de spelersbank verlaten. De meeste toeschouwers waren toen allang naar huis. Gelukkig is het bijna maandag en kan Spirydzionak weer snel achter zijn beeldscherm plaatsnemen.

Door Wout van der Hoef

 

Hoofdsponsoren