9x
4x
1x
1x

Eerste punten zijn binnen

Wout van der Hoef
10 oktober 2015

Nijmegen - Dordrecht

De AHOUD Devils heeft vrijdag zijn eerste wedstrijd in het nog prille seizoen gewonnen. Na drie nederlagen op rij in de BeNe-league tegen Belgische teams, kwam de winst tegen ProClass Lions op het juiste moment. Dat het een wedstrijd uit de bekercompetitie was, doet niet ter zake, want elke winst is goed voor de moraal.

Het team van coach Mizerek heeft dit seizoen een andere speelwijze dan vorig seizoen onder Plamont. Werd er vorig jaar steevast een aanvaller achter de twee wingers gehouden, nu stuurt de coach zijn center diep met twee wingers daar kort achter om snel een verloren puck te heroveren. Het oogt veel minder rustig en bij een niet-succesvolle forechecking, komt de eigen verdediging vaak in een twee op drie positie te staan.

Een zichtbare verandering die heel erg herkenbaar was in de eerste periode. Het Nijmeegse team joeg op elke puck waardoor het spel zich voornamelijk in het Dordtse verdedigingsvak afspeelde. Na 2.30 minuten pressing was de eerste test voor goalie Fabian Schotel een schot van Harrie Verdonschot. Wesley Hendriks was de volgende Nijmeegse speler die de sluitpost op zijn betrouwbaarheid testte.

Het spel vloog op en neer in een moordend tempo. Voeg daarbij een flinke dosis fysieke acties en een uitstekend leidende scheidsrechter Hesselberth, die heel veel door liet gaan, en je hebt het beeld van de periode voor ogen. Aan de Dordtse zijde zagen we dan ook namen als Bart Vink, Carlo Mijnders, Valentijn Scheffers en Phillipe Boutrsgirgis, mannen die we uit het verleden al goed kenden. Heerlijke publieksspelers, als je er van wint.

Nijmegen - Dordrecht

Tussen al het opportunistische geweld en levendige strijd door, werd er opvallend weinig gescoord. Na 10.20 was Willem Gloudemans voor Nijmegen wel succesvol met een beheerst schot vanaf de blauwe lijn. Hij verraste vanaf links vriend en vijand en tekende daarmee voor de verdiende 1-0 voorsprong. Niet veel later klonk het luid ‘Visje…..!’ vanaf de tribune, maar Peter Vissers miste zijn uitgelezen kans op de 2-0 door goed ingrijpen van Schotel.

Uit de powerplays van Nijmegen konden we ook veel aflezen. Steevast bestond de eerste shift uit de aanvallers Harrie Verdonschot, Peter Vissers en Jesse Hendriks, met op de blauwe lijn links René Vugts en rechts Nick de Jong. Doel; alles was er op gericht om De Jong in stelling te brengen. Nick schoot in de eerste powerplay één keer op doel en één keer naast.

In de tweede shift van dezelfde powerplay kwamen de aanvallers Willy Schut, Mike Vedder en Eric Hoogvliets, links op de blauwe lijn Dave Stappershoef en rechts Wesley Hendriks op het ijs. Doel; alles was er op gericht om Hendriks in stelling te brengen. Wesley schoot identiek één keer op doel en één keer naast. Elke powerplay herhaalde deze line-up zich.

Er werd in de eerste periode nog wel gescoord, ook nog door Nijmegen, alleen was dat in de eigen goal. Het was een miraculeuze goal waarbij de puck van achter het doel op een Nijmeegse stick afketste en zo onder doelman Jefrey Vermeulen tergend langzaam over de lijn schoof. Valentijn Scheffe kreeg het doelpunt op zijn naam. Met 1-1 ging de eerste dweilpauze van start en mocht Dordrecht niet ongelukkig zijn.

Nijmegen - Dordrecht

De tweede periode ging weer vliegend van start met kansen over en weer. Tussen de stevige checks aan de boarding door hadden Eric Hoogvliets, Wessel Copier en Jesse Hendriks en Rick Wijnen mooie kansen, maar ook Dordrecht met een levensgevaarlijke Scheffe was keer op keer gevaarlijk. De 2-1 viel uiteindelijk door een inzet van good old Tom Kokke, op assist van Copier en Jesse Hendriks.

Met Bart Vink ruim tien minuten later op de strafbank had Nijmegen een powerplay en waren we toe aan de tweede shift. De puck ging goed rond en Hendriks stond al weer klaar op zijn positie voor een schot. Dave Stappershoef besloot dit keer anders en schoot zelf de puck prachtig in het dak van de goal en de Devils leidde dik verdiend met 3-1.

Lang stond deze voorsprong niet op het bord, want de snelle Scheffe werd alweer diep gestuurd door Boutrsgirgis en omspeelde bijzonder knap doelman Vermeulen. De aanval ontstond na een fraaie actie waarmee Tom Kokke zijn mede aanvaller Jesse Hendriks vrij voor doelman Schotel had gezet. De goal viel in de tegenaanval echter aan de andere kant en met 3-2 voor Nijmegen was de tweede pauze aangebroken.

Nijmegen - Dordrecht

Was de 3-2 voorsprong voldoende of moest die in de derde periode worden vergroot? Het antwoord kwam snel want de thuisploeg maakte jacht op de vierde treffer. De na afloop van de wedstrijd terecht tot Man of the Match uitgeroepen Mike Vedder maakte na een formidabele rondtrekkende beweging om de gehele verdediging heen een schitterde goal en bracht daarmee de stand op 4-2.

Nijmegen - Dordrecht

Aan de Dordtse zijde onderscheidden zich nog twee personen. Bart Vink, hard maar fair, bleef meer oog voor de man dan de puck houden. Als een stevig gebouwde korfballer hield hij de Nijmeegse aanvallers in bedwang totdat hij zelf zijn Waterloo aan de boarding vond.

De meest opvallende speler, wellicht ook het grootste talent van vrijdagavond, was Tobie Collard. Het kleine snelle ventje met nummer 22 die ooit in 2013 één wedstrijd in Nijmegen speelde. Hij was ‘goed, beter, best’ dan de rest en bezat ook nog een leeuwenhart tegenover sterke mannen als Nick de Jong, Wesley Hendriks, Rick Wijnen en Willem Gloudemans.

Tobie Collard is van Utrecht overgekomen naar Dordrecht, waar zijn oom Stefan de hoofdcoach is. Maar wat is er in vredesnaam in Utrecht gebeurd? Aanvankelijk schreef het team zich in voor de nieuwe BeNe-league. Utrecht heeft echter helemaal geen team meer en zag zijn spelers naar elders vertrekken. Zou een Bart van Roosmalen nog beschikbaar zijn? Maar ook de U14 en U17 van Utrecht zijn van het toneel verdwenen en de meeste spelertjes zijn in Nijmegen bij de Devils U14 en U17 ondergebracht.

Nijmegen - Dordrecht

Terug naar de wedstrijd waar de AHOUD Devils de 4-2 voorsprong moest zien vast te houden. De powerplays en penalty killings zorgden voor een rommelig verloop totdat coach Collard op 3.28 voor het einde ingreep. Nijmegen had Nick de Jong nog op de strafbank zitten en Collard haalde zijn doelman voor een extra speler van het ijs. De Devils werd met vier tegen zes goed vastgezet, maar overleefde de penalty killing.

Met De Jong terug op het ijs bleef Dordrecht zonder doelman verder spelen en hield de druk op doelman Vermeulen hoog. Vermeulen speelde echter uitstekend en hield Dordrecht op afstand. Na ruim twee minuten puckbezit, verloor Dordrecht uiteindelijk de wedstrijd doordat Nick de Jong in puckbezit kwam, goed het overzicht behield en Harrie Verdonschot in staat stelde de 5-2 empty net te scoren. Omdat De Jong vlak daarna verzuimde de 6-2 te scoren, bleef de eindstand 5-2.

Zondagavond 11 oktober om 19.00 uur speelt de AHOUD Devils in Tilburg de tweede bekerwedstrijd tegen het Trappers Toekomstteam. De wedstrijd dan staat onder leiding van Paul de Brabander.

Foto’s van IJshockeyfoto.nl

Hoofdsponsoren