9x
4x
1x
1x

Even voorstellen, Phantoms Antwerpen

Wout van der Hoef
29 mei 2015

antwerpen01

In het BeNe-League seizoen 2015-2016 strijden tien Nederlandse en zes Belgische teams in twee poules om twee nationale landskampioenschappen. In samenwerking met Wilco Veldhorst zullen we eerst de nieuwe Belgische teams aan u voorstellen en daarna de Nederlands teams. De eerder voorgestelde teams uit Heist, Luik en Leuven zijn onze directe tegenstanders in Poule B. Vandaag vervolgen we de serie met een Belgisch team uit Poule A.

De stad

Phantoms Antwerpen is een ijshockeyclub uit de Belgische stad Antwerpen. Antwerpen telt 600.000 inwoners en is daarmee de tweede stad van België en na Rotterdam de grootste haven van Europa.

De club

IJshockeyclub Antwerp Phantoms werd opgericht in de zomer van 1972, onder de naam DISC (Deurne Ice Skating Club) Phantoms. IJshockeyclub Antwerp Phantoms beleefde zonder meer een topseizoen. Ze wonnen het afgelopen seizoen ‘de dubbel’, de Belgische Beker én het Belgisch Kampioenschap.

Maar Antwerpen kent een veel langere ijshockeytraditie. Zo werd in de “grote” jaren van het Belgische ijshockey, begin vorige eeuw, toen de Belgen nog tot de Europese- en wereldtop behoorden, geregeld in het ook in Nederland bekende, Antwerpse Sportpaleis gespeeld. Een indoor complex met zo’n 21.000 plaatsen. In 1939 speelde een Antwerpse All-Starselectie er voor een uitverkocht huis tegen een als Team Canada aan het WK IJshockey deelnemende amateurclub, bij wijze van voorbereiding van de laatste. In totaal ging de Belgische ijshockeytitel inclusief de voorlopers van Phantoms zo’n 21x naar de stad Antwerpen.

Ludo Peleman, vader van de Antwerpse muzikant Axl Peleman en militair piloot, tekende voor de naam Phantoms. Zijn ultieme droom was vliegen met een F4-Phantom-straaljager. De Antwerp Phantoms waren geboren.

Antwerp Phantoms werd onder de naam Phantoms Deurne, Landskampioen in 2000, 2001 en 2003 en won de Beker van België in 1988, 1993, 1996, 1997, 1998, 2001, 2002, 2005. In 2009 werd de naam veranderd in Antwerp Phantoms. Het meest recente succes was de dubbel die zij dit jaar won. Met negen bekers is zij recordbekerwinnaar in België.

Antwerpen is voor Nederlandse ijshockeyclubs geen onbekende. Zo speelde Antwerpen in de IIHF Continental Cup in het seizoen 2003/2004 in Barcelona tegen o.a. Amstel Tijgers, een team dat toen nog gedragen werd door Nederlandse internationals en veel Nederlands-Canadezen. Het resultaat was daar ook naar. Het komend seizoen zal het voor de Nederlandse tegenstanders niet zo gemakkelijk gaan. Phantoms speelde ook eind jaren ’90 van de vorige eeuw mee in Nederlandse eredivisie. Daarmee is ook voor de oudere Nijmegen-supporter Antwerpen geen onbekende tegenstander.

De Headcoach

antwerpen02

Jan van Beveren (bron www.phantoms.be)

Ik ben begonnen als speler in het Antwerps sportpaleis in 1968 bij Olympia Antwerpen. Als de ijsbaan in Heist o/d Berg opende ben ik als enige jeugdspeler naar Olympia Heist vertrokken, de andere spelers trokken naar Deurne, die ongeveer de zelfde tijd opende.

Als 16 jarige speelde ik in de eerste ploeg, dat was voor mij een hele leerschool. Ik heb daar de kansen gekregen en genomen om tussen toppers van buitenlanders te spelen. Ook in de jaren 80 daar de kans gekregen om 2 maal tegen CCCP te spelen, het grote Rusland van toen en ook tegen het Olympisch team van de USA waar we tenslotte maar met 5-11 tegen verloren. Ik ben in Heist ook op 16 jarige leeftijd begonnen als jeugdcoach. Ik heb er 12 schitterende ijshockey jaren gehad, maar door een probleem dat er was ontstaan met het bestuur ben ik dan naar Phantoms verhuist.

Eerst uiteraard als speler en jeugdcoach en na mijn spelerscarrière heb ik het eerste team gecoacht en was ik Technisch Directeur. In 1993 kreeg ik de vraag om te werken voor de KBIJF als trainer/coach voor de Nationale Teams, een taak die ik graag op mij nam. In 1998 kreeg ik de vraag om Technisch Directeur te worden van de KBIJF en heb die taak toen aangenomen, maar moest toen ontslag nemen bij Phantoms. Na 3 jaar deze taak te hebben gedaan heb ik toen ontslag genomen om terug clubwerking te doen bij Royal Brussels waar ik Technisch Directeur was. Na 1 jaar kreeg ik het aanbod om 3 jaar voor Leuven Chiefs te werken als hoofdcoach, na deze 3 jaar en na de finale van de Beker te hebben gespeeld en kampioen te worden met Leuven ben ik terug naar Phantoms getrokken waar ik nu nog steeds ben.

Mijn taak bij Phantoms als hoofdcoach is het coachen van het eerste Team en moet ik als lid van de Technische Commissie voor het sportieve in de club zorgen. Heb als speler vanaf de junioren tot en met de senioren in het Nationaal Team gespeeld en het laatste WK dat ik heb meegespeeld in 1990 werd ik verkozen als beste forward en eindigde ik op een 10de plaats op de topscorerslijst met toen 9 doelpunten van de 11 die België toen maakte. Op het vlak van coachen heb ik vele stages doorlopen in het buitenland georganiseerd door de IIHF, Finland, Zwitserland, Tsjechië, Oostenrijk en afgelopen jaar nog in Duitsland. Heb vele jaren bondscoach geweest en werk nu nog steeds voor de KBIJF als Director National Team Program. Dit jaar nog genomineerd bij de beste 3 coaches als Best Coach.

De clubkleuren

antwerpen03

foto Dirk Aertssens

De kleuren zijn thuis: geel, blauw en wit en uit: blauw, geel en wit

Het ijsstadion

antwerpen05

Antwerpen speelt in ijsbaan Ruggeveld in Antwerpen-Deurne, een complex met zo’n 1200 plaatsen. Inmiddels is de hal een dikke 40 jaar oud. Het stadsbestuur van Antwerpen bereidt momenteel een publiek-private samenwerking voor om een nieuwe ijsbaan en skipiste te bouwen. Verder wordt er onderzocht of ook een sporthal en zwembad in het project geïntegreerd kunnen worden.

antwerpen04

https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052039d8a6ec798b484f/ijsbaan-ruggeveld-deurne

De officiële website

http://www.phantoms.be

Facebook

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001275512079&fref=ts

Erelijst

Landskampioen in 2000, 2001, 2003 en 2015

Bekerwinnaar in 1988, 1993, 1996, 1997, 1998, 2001, 2002, 2005 en 2015

Hoofdsponsoren