9x
4x
1x
1x

Even voorstellen, Turnhout Tigers

Wout van der Hoef
10 juni 2015

Even voorstellen, Turnhout Tigers

In het BeNe-League seizoen 2015-2016 strijden tien Nederlandse en zes Belgische teams in twee poules om twee nationale landskampioenschappen. In samenwerking met Wilco Veldhorst zullen we eerst de nieuwe Belgische teams aan u voorstellen en daarna de Nederlands teams. Vandaag vervolgen we de serie met het laatste Belgische team uit Poule A, de Turnhout Tigers, voorheen beter bekend als de Turnhout White Caps.

De stad

Turnhout Tigers is een Belgische ijshockeyclub uit Turnhout. Turnhout is een stad met 42.000 inwoners in het noorden van België. Met Herenthals, Heerenveen en Geleen hoort Turnhout tot de kleinere speelsteden van de BeNe-liga. De stad is gelegen in de Antwerpse Kempen in de provincie Antwerpen, niet heel ver van Tilburg vlak over de Belgische grens op zo’n 40 km ten oosten van Antwerpen.

Turnhout afficheert zichzelf als de hoofdstad van de Kempen en als de “speelkaartenstad”. Het is de hoofdplaats van het arrondissement Turnhout en het gelijknamige kies- en gerechtelijk kanton. In de late middeleeuwen was Turnhout een gekend centrum voor het weven van bedlinnen en de handel in linnen.

Aan het begin van de 19e eeuw werden deze industrieën verdrongen door papier- en grafische industrie. Veel van die industrie blijft tot op vandaag behouden met verschillende grafische en logistieke bedrijven waaronder Cartamundi, de wereldleider van speelkaarten. Andere bekende bedrijven met een hoofdzetel in Turnhout zijn Soudal en Miko.

De bekendste uithangborden op sportief gebied van Turnhout zijn het ijshockey en KV Turnhout, uitkomend in de 3de klasse van het Belgische voetbal en spelend in het Stadsparkstadion.

De club

Turnhout Tigers werd opgericht in 1981 onder de naam White Caps Turnhout. De club speelt in de Eredivisie, de hoogste afdeling in het Belgische ijshockey die vanaf het seizoen 2015-2016 opgaat in de BeNe-liga.

Jarenlang was White Caps een begrip in het Belgische ijshockey. Daar komt nu vrij direct een einde aan. White Caps is opgeslorpt door Turnhout Tigers, de jeugdafdeling van de club en speelt ook onder die naam verder.

“Dat is pure noodzaak, want we willen al het negatieve wat rond White Caps hing volledig tenietdoen.”, aldus voorzitter Chris Van Campenhout. “We willen met een propere lei starten en daarom voeren we ook deze naamsverandering door. We zijn nu niet langer een ijshockeyploeg met een jeugdafdeling, maar voortaan zijn de rollen omgekeerd. Turnhout Tigers is een jeugdijshockeyclub met ook een eerste team. Zo’n ploeg is natuurlijk belangrijk, want het eerste team is uiteraard het vlaggenschip van een club. Wij willen hier echter bouwen vanuit de jeugd en dat is ook de duidelijke opdracht voor onze nieuwe coach Andy Tenbult. Hij start met ons dit project en zal naast hoofdcoach ook de trainer zijn van al onze jeugdploegen.”

In de seizoenen 2010/11 en 2011/12 nam de club tevens deel in de reguliere competitie van de Nederlandse eredivisie, het laatste seizoen trok de club zich halverwege en vrij plotseling terug. In het seizoen 2011/12 nam het ook deel aan de bekercompetitie die voorafgaand aan de competitie werd gespeeld.

De trainer-coach

turnhout02

Met Andy Tenbult is gelijk de (in Nijmegen) bekendste Nederlander in Belgische dienst genoemd. Tenbult is de opvolger van de coaches van vorig seizoen, Wim Blocx en Danny Cuomo. Tenbult is tevens de huidige trainer van het Belgisch Nationaal Team Dames.

Andy Tenbult op Facebook zelf over zijn aanstelling:

“l would like to confirm the news that l’m the new Head Coach/Youth Trainer for Turnhout Tigers. The agreement we have is for the coming three years. If things go well there’s an option for many more years. We have an agreement to build with there own youth which l’m 100% behind. Everyone that knows me know that l’m a true believer in working with a clubs own youth. Hopefully within a few years we will build a club from bottom to top that every club in Belgium and Holland will use as an example to improve the quality of Hockey in both counties. l can’t wait to get started.”

Het stadion

turnhout04

De club speelt in de 1.200 plaatsen tellende Schaatsbaan Turnhout nv (voorheen: Kempisch IJsstadion nv), een kunstijsbaan in het centrum van Turnhout. Het is een overdekte 30x60m baan. Het stadion werd in 1976 gebouwd door Louis Broeckx, voormalig slager en traiteur, en is nog steeds in handen van de familie Broeckx.

Turnhout telt 4 ijssportverenigingen:

  • Nieuw Olympia Turnhout (NOT) (kunstschaatsen),
  • White Caps Turnhout (ijshockey) m.i.v. heden Turnhout Tigers
  • Turnhoutse Nieuwe Tornado’s (TNT) (shorttrack).
  • Campina Curling (curling)

De baan wordt jaarlijks gebruikt voor de zogenaamde Opening en Closing Games, het traditionele begin en einde van het shorttrackseizoen.

Schaatsbaan Turnhout: 1.200 plaatsen http://www.schaatsbaanturnhout.be/

De clubkleuren

turnhout01

De clubkleuren zijn Blauw-Wit

De officiële website

http://www.whitecaps.be/

Facebook

https://www.facebook.com/turnhouttigers?fref=ts

Erelijst Turnhout Tigers

Kampioen van België in 2006, 2007, 2008 en 2011

Winnaar beker van België in 2004, 2007, 2008, 2009 en 2011

Hoofdsponsoren