9x
4x
1x
1x

Gezamenlijke scheidsrechtersopleiding Nijmeegse clubs

Wout van der Hoef
9 maart 2017

Debby Hengst in overleg met Nick Verbruggen.

Het is Rick Arians, teammanager van het AHOUD Devils Eerste divisieteam en ijshockeyer van de Mixstars, gelukt om vier Nijmeegse ijshockeyclubs bijeen te brengen voor een scheidsrechtersopleiding. Niemand minder dan de Nijmeegse IIHF en Eredivisie scheidsrechter Debby Hengst is de opleidster.

Enige tijd geleden kwamen Rick en Debby met elkaar in contact. De NIJB is op zoek naar nieuw bloed voor zowel scheidsrechters als supervisors. De Nijmeegse ijshockeyers hebben ook dringend meer spelleiders op het ijs nodig. Zo vonden ze elkaar want de NIJB ontfermt zich vanaf heden niet alleen over bondscheidsrechters maar ook over clubscheidsrechters.

De animo is groot bij de N.S.IJ.V. Radboud Saints (studenten), de Mixstars Nijmegen (recreanten), de Gladiators Nijmegen (3e divisie) en de AHOUD Devils (van U8 tot en met BNL). De eerste groep op te leiden scheidsrechters zal waarschijnlijk uit 10-12 personen bestaan, gevolgd door een tweede groep van wellicht gelijke omvang. De cursus is gratis en de opleidingslocatie wordt door de Radboud Universiteit beschikbaar gesteld.

Woensdagavond kwam de eerste groep bijeen in het Triavium om te brainstormen over de opzet. De scheidsrechters-piramide bestaat uit vijf levels waarbij level 1 staat voor U8 t/m U14 en level 5 voor de internationaal IIHF-niveau. De deelnemers en Debby hebben afgesproken om te gaan opleiden voor level 2, d.w.z. voor de U16/U17 competitie en 2e, 3e, 4e en 5e divisie in het twee-scheidsrechter systeem. Het lesrooster voor de eerste groep wordt verdeeld over twee avonden in mei en twee in juni. De tweede groep volgt waarschijnlijk na de zomer.

Debby is een zeer ervaren internationale scheidsrechter met ruim 23 jaar aan ervaring. Zodra ze de helm opzet en het ijs betreedt, is ze een ander mens, niet geschikt als recreatiescheidsrechter, zegt ze zelf. Voor de groep, zonder helm, is ze een grappige, makkelijk pratende en immer vrolijke docente. Vol met anekdotes houdt ze de groep aandachtig bij de les. Een ander groot verschil is dat er in de groep volop ruimte voor eigen inbreng en discussie is. Op het ijs verlies je elke discussie.

Het worden mooie avonden, kan ik je nu al garanderen. Debby en Rick, nu al bedankt voor dit geweldige initiatief.

Hoofdsponsoren