9x
4x
1x
1x

GIJS Groningen

Wilco Veldhorst
12 april 2016

p108

Voor de liefhebber van nationale teams moet een déjà-vu dreigen. Het lijkt warempel de jaren ’80 wel. Het Nederlands voetbalelftal miste het EK in Frankrijk, de Nederlandse waterpolo-vrouwen en mannen missen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en het Nederlands ijshockeyteam vinden we terug op een niveau waarop het voor het laats in 1999 acteerde. De ijshockeydames, die stilletjes hoopten op een wereldtitel in hun divisie, degradeerden, net als de (U18) zelfs.

Maar desondanks heeft zelfs de NOS het ijshockey eindelijk weer ontdekt. In een uitgebreid item bij NOS op 3 zaten een paar interessante statistiekjes. Niet alleen het aantal spelers is licht aan het stijgen, maar ook het gemiddeld aantal toeschouwers bij het ijshockey in Nederland verdubbelde in drie jaar. Ook in Nijmegen was dat het afgelopen jaar te zien. Weliswaar willen we de tribunes in Triavium graag nog veel voller zien, het begin is er. Stel je voor dat we deze verdubbeling nog een keer kunnen realiseren in 2 tot 3 jaar….

Maar het item bij NOS op Drie ging vooral in op het Tilburgse ijshockey: http://nos.nl/op3/artikel/2097962-het-nederlandse-ijshockey-zit-in-de-lift-vooral-in-tilburg.html

Het doet een beetje pijn in Nijmegen, maar stiekem is het natuurlijk prachtig wat de Tilburgers in Duitsland voor elkaar kregen en voor het totale Nederlandse ijshockey ontzettend belangrijk. Spijtig is wel dat door het succes van Tilburg in Duitsland we bij het Nederlands ijshockeyteam de kern moeten missen waardoor het Nederlands ijshockeyteam een kanshebber op promotie is in plaats van de gedoodverfde promovendus.

Mét de spelers uit de Oberliga erbij en spelers als Steve Mason, die in Zwitserland speelt, Mike Dalhuisen (hoogste niveau Denemarken), onze eigen Kevin Bruijsten (Hoogste niveau Frankrijk) en Nardo Nagtzaam (hoogste niveau Oostenrijk) en de spelers van Tilburg aangevuld met de ook in de Oberliga spelende Raphael Joly en Julian van Lijden en nog een paar spelers die uitkomen op jeugd- en lager niveau in Noord-Amerika, heeft Nederland in de basis gewoon een heel sterk ijshockeyteam.

Een ijshockeyland bovendien dat qua sponsormogelijkheden heel veel beter bedeeld is dan landen van vergelijkbare omvang, met een vergelijkbare spelersbasis en een vergelijkbaar aantal ijsbanen als Letland of Noorwegen, die echter wél bij de wereldtop horen. Dat bleek ook uit het Olympisch Kwalificatie Toernooi waarin de spelers van Tilburg wél meededen.

Maar genoeg over Oranje. We gaan op weg naar een zomerpauze waarna ons een mooi nieuw ijshockeyjaar wacht. De BeNe-Liga wordt ook volgend jaar uitgespeeld. De BeNe-Liga krijgt naar verwachting uitbreiding in GIJS Groningen (GIJS staat voor Groninger IJshockey Stichting). En omdat we GIJS vorig jaar niet hebben voorgesteld, doen we bij dezen een poging. GIJS was een grote naam in het Nederlandse ijshockey. GIJS speelt in Kardinge, een mooie accommodatie in Groningen met een 400 meter baan een ijshal waar plek is voor zo’n 1200 toeschouwers.

GIJS werd opgericht op 23 december 1969. In 1974 maakte de club voor de eerste maal haar opwachting op eredivisieniveau. De club wist zich via promotie/degradatiewedstrijden te handhaven. In de seizoenen 1977/1978 en 1978/1979 haalde Groningen de finale van de play-offs om de landstitel; beide malen werd verloren van de Heerenveen Flyers. Geen schande, want Heerenveen was in die jaren “Das Mass der Dinge” in goed Nederlands.

Nadien raakte Groningen in verval, en in 1981 maakte een faillissement een einde aan het Eredivisieschap. In 1983 was GIJS echter terug en haalde de play-offs van het seizoen 1983/1984, maar ging daarin onderuit tegen ons eigen Nijmegen, dat dát jaar voor het eerst in haar geschiedenis kampioen van Nederland werd. In 1985/1986 pakte GIJS voor de eerste maal in haar bestaan de landstitel, toen nog met het voorvoegsel LADA, inderdaad de Russische autofabriek waarvan de importeur in de rode provincie Groningen zat.

De sponsor trok zich echter terug, en nieuwe financiële problemen betekenden dat Groningen zich in 1987 opnieuw moest terugtrekken uit de Eredivisie. In het seizoen 1988/1989 werd, voor de derde maal, promotie afgedwongen naar de Eredivisie. Dat verblijf duurde maar kort en in 1991 trok de club zich wederom terug uit de Eredivisie.

De club won in de seizoenen 2005/2006 en 2006/2007 de titel in de Eerste divisie. Na de laatste titel achtte de club de tijd rijp om wederom de sprong naar de Eredivisie te wagen. De kosten die de eredivisie met zich meebracht noopten de Groningers echter weer een stap terug te zetten en Groningen ging spelen in de Eerste divisie. Een competitie waarin GIJS wederom een topploeg werd. Afgelopen seizoen ging de club niet mee naar de BeNe-Liga, maar al snel bleek dat GIJS een maatje te groot was voor de meeste teams in de Eerste Divisie. Met Groningen komt een mooie club terug op het hoogste niveau. Een club die bij het kampioenschap in de Eerste divisie goed was voor tegen de 1000 toeschouwers in Kardinge.

Met de komst van GIJS wordt de BeNe-Liga er alleen maar mooier en attractiever op. De langzaam stijgende interesse en ledenaantallen zorgen ervoor dat we hoopvoller over de toekomst van het Nederlands ijshockey kunnen zijn, dan we in de afgelopen decennia waren. Dat klinkt tegenstrijdig, maar de basis van het Nederlandse team wordt breder en de kern sterker en beter.

Hoofdsponsoren