9x
4x
1x
1x

Goalie Jefrey Vermeulen verlangt naar vertrouwen

Wout van der Hoef
22 juni 2017

Jefrey Vermeulen (22), kind van de club, is de eerste goalie die we bekend maken voor de selectie 2017-2018 van de AHOUD Devils. Als Nijmeegse jongen uit de wijk Meijhorst mag je niet anders verwachten dat hij erbij is, hij woont notabene bijna in het Triavium.

Het aantal posities voor doelmannen in Nederland is natuurlijk bijzonder klein vergeleken met de mogelijkheden voor spelers. Je ziet ook dat het verloop bij de Nederlandse teams niet zo heel erg groot is. Doelmannen die bij hun club vertrekken, hebben het lastig om elders onderdak te vinden.

Het is te danken aan Rick Wijnen dat Jefrey Vermeulen in 2004 direct als goalie met de ijshockeysport begon. Hij was op dat moment voetballer in de jeugd van Trajanus aan de Staddijk, maar kreeg eigenlijk nooit de bal. De families Vermeulen en Wijnen waren bevriende buren uit de Meijhorst en Rick haalde hem over om een keer met de Rovinij Junior Tigers mee te trainen. Die ene keer is ondertussen 16 jaar lang geworden.

De oudere Rick Wijnen speelde destijds al met nummer 27 en bood Jefrey, spelend in een jonger team, aan ook dat nummer te dragen. In oktober 2008 legde Wijnen eens uit dat zijn nummer 27 een eerbetoon was aan zijn kleine zusje dat slechts drie maanden oud werd en op de 27ste overleed.

Rick Wijnen stopte in oktober 2009, na een zwaar knieletsel opgelopen in Geleen, met ijshockey, zodat Jefrey Vermeulen met 27 door kon spelen. Wijnen keerde in 2014 terug bij de Devils en ging verder met zijn huidige nummer 24.

Bij de AHOUD Devils hebben we sinds het seizoen 2011-2012 de luxe om over een topgoalie duo Tomislav Hrelja en Jefrey Vermeulen te beschikken.

Tomislav Hrelja stroomde in 2009 vanuit Den Haag in en fungeerde als backupgoalie achter Chris Boucher in het laatste landskampioenschap van de Romijnders Devils. In 2010-2011 was Hrelja backupgoalie achter Stéphane Cesar in de Eredivisie (toen North Sea Cup genaamd).

Jefrey Vermeulen maakte in dat seizoen zijn entree in het Eerste divisieteam en zat op 7 november 2010 een wedstrijd als backupgoalie in de bench in de dramatische North Sea Cup wedstrijd in Herentals. Bij een 4-7 stand voor Nijmegen liep doelman Cesar tegen 10+2+2 strafminuten wegens roughing op. Timothy Gerritsen breidde met twee goals de voorsprong nog uit naar 4-9 maar daarna ging het helemaal mis.

Coach Danny Cuomo nam niet de beslissing om de toen vijftienjarige Vermeulen in te brengen. Cesar hield geen puck meer tegen en Nijmegen verloor na die 4-9 voorsprong met 10-9 (1-4, 4-5, 5-0) van het onderaan staande thuisteam. Vincent Morgan was goed voor vijf goals en drie assists.

Vermeulen herinnert zich nog dat hij zich zat op te vreten op de bank en concludeert achteraf dat als Cuomo hem had ingebracht, het niet slechter dan toen was afgelopen. Cesar zou op negen schoten negen goals tegen hebben gekregen. De herinneringen lijken wat vervaagt want Vermeulen noemt zelfs schoten die vanachter het doeltje werden genomen. Het was dramatisch, Cesar leek wel te staan slapen. Stiekem had Vermeulen gehoopt dat Cuomo hem de laatste tien minuten zou laten spelen.

Met Jefrey keken we afgelopen dinsdag 20 juni op een bankje bij het Triavium alvast vooruit naar het komende seizoen.

Vermeulen: “Het kan een leuke strijd worden. Ik denk dat een goede lijn is doorgetrokken met wat ze willen. We hebben er een hoop goede spelers bijgekregen. Natuurlijk Levi, waar wel een beetje ervaring inzit. Twee imports, die Marek is gewoon heel goed, dat hebben we vorig jaar duidelijk kunnen zien. Van die andere jongen weten we niet veel, maar als we naar de statistieken kijken, is het geen onaardige speler. Ik hoop dat hij er 60 inschiet. De topscorer van vorig seizoen had geloof ik elf punten, dat kan natuurlijk niet.”

Ook met de komst van Kay Gielen toont Vermeulen zich erg gelukkig. “Kay Gielen is natuurlijk een hele goede speler. Het is een gevaarlijke speler op het ijs, die heb je liever mee dan tegen. Kay is heel gevaarlijk, niks mis mee.“

“De verwachtingen voor het nieuwe seizoen zijn voor mij veel hoger. Persoonlijk denk ik dat ik een veel beter seizoen heb dan vorig jaar. Ik had vorig jaar natuurlijk ook een blessure in het begin van het jaar. Ik had een enkel blessure die me er zes weken heeft uitgehouden. Ik hoop dat ik er dit jaar geen last van heb en dat ik dit jaar stukken meer en beter kan spelen dan vorig jaar. Aan het einde van het seizoen ging het al beter met mij. Als team vond ik dat we de laatste wedstrijden ook beter speelden dan aan het begin. Ik hoop dat we die goede lijn door kunnen zetten.”

De teamsamenstelling, zowel voorin als achterin, ziet er het komende seizoen wel behoorlijk anders uit. “Willem Gloudemans komt nog terug ergens in januari of december zei hij. Als die terug is heb je gewoon een hele goede defence en voorhoede. Je hebt natuurlijk twee keepers die voor mijn gevoel een van de betere zijn uit de competitie, als je kijkt naar het duo. Waarom kunnen we niet strijden om een play-off plaats als dat zeker mogelijk is?”

In het seizoen 2012-2013 brak de jonge Vermeulen door onder coach Dave Hyrsky. Hij kreeg het vertrouwen van de coach en speelde veel wedstrijden. Na het vertrek van Hyrsky in december 2012 nam het duo Frank Janssen en Danny Cuomo de leiding over en kreeg Tomislav Hrelja de voorkeur. Jefrey Vermeulen werd aan het einde van het seizoen wel verkozen tot Most Valuable Player.

De prestaties van een doelman vallen en staan volgens Vermeulen heel erg met het vertrouwen dat hij krijgt van zijn coach. In het afgelopen seizoen onder Josh Mizerek ontbrak het daaraan. Zo gebeurde het dat hij enkele wedstrijden speelde, maar dan ineens niet meer. De uitleg bestond steeds uit de mededeling dat hij heel goed had gespeeld, maar er steeds weer voor ervaring werd gekozen. Dat was geen bevredigende verklaring voor hem, goed spelen, complimenten krijgen maar toch daarna weer door alleen ervaring gepasseerd worden, daar kon hij niets mee.

Nu we het toch over trainers hebben, Jefrey heeft een duidelijke mening over het ontbreken van een keeperstrainer.

“Zonder keeperstrainer is het voor een keeper heel moeilijk om dingen aan te leren. Ik kijk heel veel ijshockey op tv en daar moet ik mijn eigen trainingen en technieken op baseren en dan moet ik ze aan gaan passen op het ijs. Ik heb al twee jaar geleden aangegeven dat ik een keeperstrainer wil hebben, ik heb het vorig jaar aangegeven en dit jaar weer. Tomislav zal waarschijnlijk hetzelfde zeggen, we willen allemaal beter worden.”

“We hadden de keeperstrainer van het Nederlands team Chad Kambeitz, dat is gewoon een hele goede keeperstrainer. Die snapt alles van de moderne ijshockeystijl, die is waarschijnlijk de enige die dat in Nederland heeft. Die kost wel wat maar die helpt je wel vooruit. Als we die voor een keer in de week hierheen kunnen halen, dan scheelt dat zoveel.”

“Mijn broertje ook, die is achttien maar die heeft hier zijn hele leven, vanaf zijn twaalfde, geen keeperstrainer gehad. Dat kan niet, dat is onmogelijk. Volgens mij zijn wij het enige team in Nederland dat geen keeperstrainer heeft.”

Jefrey (links) en Patrick (rechts) Vermeulen

Jefrey is de oudste zoon van twee uit de Vermeulen goalie familie. Zijn jongere broertje Patrick (18), is de goalie van het AHOUD Devils Eerste divisieteam. Die komt eraan en traint het komende seizoen als derde keeper mee. Op 26 november 2016 stonden de beide broers voor het eerst samen op een sheet tijdens de BNL-wedstrijd Amstel Tijgers tegen AHOUD Devils.

“Mijn broertje is een talent, hij is goed genoeg dat hij over twee à drie jaar gewoon met ons makkelijk kan meedraaien. Hij is qua talent en techniek beter dan dat ik ben. Hij is vier jaar jonger dan ik. Maar hij kan alles wat ik fout doe zien, hij ziet al mijn wedstrijden, dat heeft hij altijd gedaan. Alles wat ik fout doe, neemt hij mee naar zijn eigen wedstrijden en daar wordt hij beter van.”

“Mijn broertje is al meerdere keren kampioen geworden, hij heeft best wel goede jeugdteams gehad. Ik ben nog nooit kampioen geworden. In de Eerste divisie B heb ik nooit niks gespeeld en dat kampioenschap mag ik niet meetellen van mijzelf. In mijn jeugd is het hoogste dat ik heb gehaald achtste van de tien, snap je.”

Naast het ijshockey is Jefrey een beetje op zoek naar zijn ding. Op school kon hij zijn draai niet echt vinden en ook in de keuze van een baan, hij heeft al diverse banen gehad, is hij er nog niet echt uit. Gelukkig komt hij via een van onze sponsors Impact Personeel af en toe aan werk zoals in de betonreparatie en mogelijk binnenkort in de zonnepanelen. Wat hij eigenlijk wel wil is een eigen sportwinkel openen, dus de toekomstdroom is er wel.

Wij wensen Jefrey in het nieuwe seizoen heel veel vertrouwen, succes en spelplezier toe.

Hoofdsponsoren