9x
4x
1x
1x

Grote stap richting halve finale

Wout van der Hoef
1 maart 2015

IMG_5096

De AHOUD Devils Nijmegen heeft zaterdagavond in Groningen een grote stap gezet richting de halve finale van de play-offs. In Kardinge werd thuisploeg GIJS met 2-3 verslagen door een fantastisch spelend en uiterst gemotiveerd Nijmegen. Vandaag, zondag 1 maart, start om 16.45 uur de tweede en beslissende wedstrijd in het Triavium.

Het was zaterdag echt weer een ouderwets dagje ijshockey van meer dan elf uur. Werktijden die je bij je betaalde baan niet voor je plezier zult accepteren. Een lange busreis naar het noorden met een korte tussenstop in Staphorst. Daar ontmoetten we de voltallige selectie van de Limburg Eaters uit Geleen, die dit seizoen voor de achtste (!) keer naar Heerenveen reden voor de evenzovele nederlaag (6-2). Ook zij gaven blijk gelukkig te zijn dat we volgend seizoen waarschijnlijk weer tegen elkaar spelen.

De wedstrijd begon even na half negen in een werkelijk prachtige ambiance, een golf van trommelterreur, gillende dames en een knetterharde DJ GUP performance. We zijn geen 18 meer zullen we maar denken, maar het was fantastisch. Je voelde ook de spanning van een play-off, het is echt anders kijken dan naar een gewone competitie wedstrijd. Op het puntje van de bank, meeveren met elke actie op het ijs. Het is de dood of de gladiolen toch, meneer van Gaal?

IMG_5138

 

In Groningen waren 800 mensen afgekomen op de eerste wedstrijd en onder hen circa 75 Nijmegenaren. Zij, de gasten, zagen al na 1.49 hoe succesvol de lijn Jake Hendriks, Mike Vedder en Jay Plamont was. Het eerste schot was van Jay, het tweede schot van Mike en de genadeklap van Jake. Boem, 0-1 en Kardinge was even muisstil. De snelle voorsprong was verdiend en voelde lekker aan.

Groningen moest de tegenslag overwinnen en begon aan een offensief. Veel verder dan wat plaagstootjes kwamen ze niet en Tomislav Hrelja had slechts wat kleine ingrepen nodig om het gevaar te neutraliseren. Waar de uitblinkende doelman niet tegen opgewassen was, was het gevolg van de terugspeelpass van Harrie Verdonschot. De Nijmeegse forward zette de Groningse aanvallers Zahir Hup en David Bartos geheel vrij voor zijn eigen doelman. Zij maakten het samen werkelijk schitterend af. De treffer kwam op naam van Hup.

Vreemd genoeg was Nijmegen na de 1-1 weer de betere ploeg. Een echte break van Jake Hendriks strandde op doelman Jeff Honebeeke. Het spel ging op en neer, maar de echte kansjes waren voor Nijmegen. Twee keer Willem Gloudemans, een keer Tom Kokke en een keer Dave Stappershoef testten de Groningse goalie. De eerste periode kende toch een winnaar. Jake kreeg opnieuw vrij baan en dit keer schoot hij de puck zeer beheerst en uiterst doeltreffend in het doel en Nijmegen leidde met 1-2. Mike Vedder en Mitch Knoop zorgden voor de assist. Zelfs de 1-3 had op 19.56 nog kunnen vallen door een afstandsschot van Jake, wie anders, dè man van de eerste periode.

IMG_4896

De AHOUD Devils kon vol zelfvertrouwen aan de tweede periode beginnen, maar de thuisploeg zette Nijmegen bijna twee minuten vast in het eigen vak. David Bartos maakte een einde aan die belegering door de 2-2 te scoren. De snelle tegengoal was een fikse tegenvaller voor Nijmegen en een opsteker voor GIJS.

Toch bracht die tweede periode niet veel goed ijshockey. Scheidsrechter Martin de Wilde deelde links en rechts wat straffen uit waardoor het een ongeorganiseerd geheel werd. Kansen echter genoeg voor dat team dat de powerplay even had. De meest opmerkelijke moment was in penaltykilling. Wesley Hendriks schoot van ver op Honebeeke, maar de puck ging naast. De Groningse doelman zag Jesse Handriks vanaf links aankomen en verliet zijn doel om de puck weg te schieten. De puck kwam echter via boarding achter zijn doel bij Jesse terecht, die vanuit een moeilijke hoek de paal raakte van het verlaten doeltje. Het regende verder kansen, ook voor de thuisploeg, maar na 40 minuten was de stand nog steeds 2-2.

In de derde periode moest Nijmegen eerst nog een restant straf van Dave Stappershoef uit de tweede periode overleven. Daarna nog een penalty killing met Eric Hoogvliets op de strafbank. Voor het leukste moment zorgde Wessel Copier net naast het doel van de thuisploeg. Hij en zijn twee koppen grotere tegenstander Rodney Kuiper namen elkaar in een stevige greep vast en leken op twee judoka’s die elkaar op de mat probeerden te gooien. Het duel eindigde onbeslist, maar de morele winnaar was onze eigen Wessel.

IMG_4343

Met vier tegen vier lag het veld open en Nijmegen profiteerde het beste van de vrije ruimte. Rick Wijnen stuurde op links Mike Vedder weg. Vedder had weer typisch zo’n avond waarop hij de meeste onverwachte acties in huis had. Het was een genot om te zien hoe hij de hele Groningse toko in de maling nam door niet zelf te schieten, maar de puck terug te leggen op de inkomende Wesley Hendriks. Wesley rondde zeer knap af en de stand was 2-3. Voor de derde keer leidde Nijmegen en voor de derde keer tekende Mike voor een assist.

Met nog 13 minuten speeltijd op de klok moest GIJS voor de derde keer op jacht naar de aansluiting. Het werden knotsgekke minuten en er gebeurde van alles voor het doel van Tomislav Hrelja. De Nijmeegse goalie hield met steun van zijn teamgenoten alles tegen. Hoe die dat deed maakte niet meer uit. Hij deed het en hield zijn ploeg op voorsprong.

IMG_4891

In de laatste vijf minuten zakte de moed bij de thuisploeg in de schoenen. Hup schoot na een fluitje van De Wilde nog een keer op Tomislav en moest die actie bekopen met een rake rechtse directe van Rick Wijnen. De angel was daarmee uit de Groningse aanval en met vier tegen vier had Nijmegen eerder al aangetoond de beste te zijn.

Met nog 28 seconden op de klok liep Dave Stappershoef tegen zijn derde straf op van de avond en kreeg Groningen een powerplay mee. Coach Henk Keijzer van GIJS besloot echter zijn doelman op het ijs te houden om niet het risico te lopen door een empty net goal met 2-4 te verliezen. Een bewuste keuze, want vandaag staat de tweede wedstrijd op het programma.

Als de stand zondag na 60 minuten gelijk is of in het voordeel van Nijmegen, dan gaat de AHOUD Devils door naar de halve finale. Wint Groningen met één doelpunt verschil, dan volgt er een overtime en gaat de winnaar van de overtime verder. Wint Groningen met twee of meer goals verschil, dan gaan zij verder.

Zondag 1 maart, aanvang 16.45 uur
AHOUD Devils Nijmegen vs GIJS Groningen

Door Wout van der Hoef
Foto’s Stefan van der Spek (Groningen)

Hoofdsponsoren