9x
4x
1x
1x

“Het Eerste”

Wout van der Hoef
31 maart 2017

Vrijdag 31 maart 2017 was een zwarte dag in de geschiedenis van het Nijmeegse ijshockey. De dag van de crematie van Ron Aalbers. Op 52-jarige leeftijd om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. Een dag om niet snel te vergeten, want de belangstelling was, net als het verdriet, overweldigend groot.

Het afscheid in het nieuwe crematorium Waalstede was indrukwekkend, heel indrukwekkend. Het was druk, immens druk. Heel ijshockey minnend Nijmegen was aanwezig, alsmede spelers van Duitse tegenstanders. Het was een grote reünie, was de opmerking van een fameuze ijshockeyspeler. Naar schatting zo’n 350 mensen in een uitpuilende aula waarin het te warm en benauwd werd.

Het was een emotioneel afscheid waarin stil werd gestaan bij Ron ’s grote passies; zijn partner Esther, zijn familie, neefjes en nichtjes, en zijn sportieve hobby’s. Hij was Ajax fan, maar vooral ijshockeyliefhebber. Ron was speler van de Mix Stars, trainer van de Nijmegen Knights en supporter van de Nijmegen Devils. Zijn nummer 41 stond voor zijn idool Kip Noble.

Het verdriet om het verlies van een geliefd persoon is groot, maar zoals op ieder afscheid, krijgen de nabestaanden en bezoekers de boodschap mee dat een overleden persoon nooit uit je hart zal verdwijnen en altijd bij je is. Bovendien moet je zelf verder met je leven. De zwaarste taak ligt in handen van Esther, zij moet het verlies van haar Ron een plaatsje weten te geven.

De aanwezigheid van de Mix Stars was ook indrukwekkend, zij zorgden voor een prachtig eerbetoon. Er waren van diverse ijshockeyteams spelers in de meest kleurrijke shirts. Ook AHOUD Devils spelers en vrijwilligers in elke vorm of functie waren talrijk aanwezig. Net als vele anderen al dan niet aan ijshockey verbonden belangstellenden.

Niet alleen het woord “Reünie” viel, maar een nog veel meer zeggend woord; “Het Eerste”. “Het Eerste” werd in diverse lezingen genoemd. Ron ging graag en zo vaak mogelijk kijken naar “Het Eerste”, en dat al vele jarenlang.

“Het Eerste” betekende het hoogste team van het Nijmeegse ijshockey. Nu is dat het BNL-team van de AHOUD Devils. Voorheen waren dat bijvoorbeeld de Romijnders Devils, de Emperors, de Fulda Tigers, Vissers Nijmegen, Roswell, Bakker Bart, Spitman. Noem ze maar op.

In een aula vol met Nijmeegse recreanten betekende het woord “Het Eerste” dus hoogste Nijmeegse team, een gemeenschappelijke deler van alle Nijmeegse teams en spelers.

Laten we ter nagedachtenis aan Ron Aalbers, die een aula propvol Nijmeegse ijshockeyliefhebbers kreeg, bouwen aan een sterke en gezonde samenwerking tussen alle Nijmeegse teams, omdat wij allemaal verder moeten.

Door Wout van der Hoef

Hoofdsponsoren