9x
4x
1x
1x

Het jaar 2016

Wilco Veldhorst
28 december 2016

En zo is 2016 alweer bijna voorbij. Na het bijna-faillissement en het helemaal onderaan opnieuw beginnen van de Devils in 2010, de jaren in de donkere spelonken van het Nederlandse ijshockey, de voorzichtige opbouw van de organisatie met als hoogtepunt de terugkeer van de club op het hoogste niveau van Nederland (en België) in het vorige seizoen waren we vol verwachting van het nieuwe seizoen.

In 2016-2017 zou er ongetwijfeld worden voortgebouwd op een mooie rentree in de BeNe-Liga. De play-offs waren het minimale doel en waarom ook niet? Het grootste deel van de selectie was gebleven en er zou zelfs een Finse ‘import’ komen. En Finnen, daar hebben we in Nijmegen in elk geval warme herinneringen aan met Ari Katavisto (alleen voor de naam al kwam je naar Triavium) en Tommi Niemäla. Dat was het jaar van technisch oogstrelend ijshockey met een Zweedse basis aangevuld met de twee voornoemde Finnen. Helaas was dat ook een jaar waarin de resultaten uitbleven….

Het grote voordeel van Finnen, Zweden, Tsjechen, Slowaken, Polen, Duitsers, Zwitsers, Fransen, Noren of Denen is dat ze uit de EU dan wel uit landen komen die het vrij verkeer van werknemers kennen, waardoor werkvergunningen etc. allemaal niet nodig zijn. Bovendien komen ze uit grote ijshockeylanden waar ijshockey vaak een grotere sport is dan voetbal. Zeker voor Finland en Slowakije is dat zo, Slowaken dromen, eten en leven ijshockey. En als je geluk hebt, tref je een fantastische speler.

Maar goed, de Finse speler met Oberliga-ervaring, kwam eerst wel, toen later en toen helemaal niet meer. Het is bijna een slechte grap als het niet zo zonde was en we hem niet zo hard nodig hadden gehad. Zonde, maar niet getreurd, inmiddels waren de eerste wedstrijden gespeeld en dat ging helemaal niet slecht, wat heet.

Een kleine nederlaag in de oefenserie tegen HIJS gaf de Nijmeegse ijshockeysupporter moed, zeker toen ‘we’ na een paar wedstrijden in de bekercompetitie de halve finale al bijna zeker in de tas leken te hebben. Leken, want het ging alsnog mis. Opeens ging Nijmegen verliezen en kwam de halve bekerfinale steeds verder uit zicht. Een lijn die in de competitie werd doorgezet met als resultaat twaalf opeenvolgende nederlagen.

Rene Vugts op de tribune

Ongekend voor de Nijmeegse fans, maar verklaarbaar. Veel ervaring stopte, met René Vugts en Harrie Verdonschot stopten twee ervaren aanvallers, met Nick de Jong een veelvuldig international én zeer ervaren verdediger. Tel daarbij op de kruisbandblessure van Willem Gloudemans en de langdurig geblesseerde Jake en Wesley Hendriks en Dylan Kost, en je mist zeven dragende spelers ten opzichte van vorig seizoen.

En nu? Uithuilen en opnieuw beginnen. Theoretisch kunnen de playoffs nog, maar dan moeten én vorm én geblesseerde spelers wel heel snel terugkomen. Opnieuw beginnen? Niet helemaal, want ‘we’ hebben een prima organisatie. Een organisatie ook, die ‘staat’. We hebben een stabiele organisatie waar inmiddels ook al wat mensen ‘meters’ gemaakt hebben qua bestuurlijke ervaring.

Zonder iemand te kort te willen doen willen we Hans Cleijne en Harry Roelofs van hoofdsponsor AHOUD Schilders graag even op deze website op het schild hijsen. Hans is inmiddels zo’n drie jaar bezig en in die drie jaar is de Devils-organisatie steeds professioneler geworden. De boarding hangt qua sponsoring voller dan ooit, de staf loopt er patent bij, gekleed door Only for Men. Op de boarding zien we nieuwe bekende Nijmeegse sponsoren en ‘oude’ sponsors keren terug op het ‘oude’ nest. En dat is niet vreemd, want er staat een op het oog degelijke organisatie.

Hans Cleijne, Sieneke en Rick Wijnen.

Daarbij organiseert de Businessclub tal van activiteiten, met als voorlopig hoogtepunt een uitje naar de Lanxess-Arena in Keulen waar een wedstrijd van de Keulse Haie in de Deutsche Eishockeyliga werd bezocht. Dat is weleens anders geweest. Er is een vrijwilligersbeleid in de steigers gezet en vrijwilligers zijn tenslotte de basis van elke sportclub. ‘We’ hebben een prachtige spelersbus en ‘we’ hebben er een Eerste divisie-team bij gekregen. Er is een prachtige legends-galerij aangebracht onder de ramen van de sponsorruimte en Triavium heeft twee nieuwe, beter zichtbare scoreborden.

3 x 20 minuten in de strafbank voor Willem Gloudemans.

Bovendien betekenen de blessures van veel ervaren spelers dat veel jeugdspelers ijsuren tegen kwalitatief betere en sterkere tegenstanders konden maken dit seizoen en daar profiteren we in volgende seizoenen van.

We hebben een enthousiaste club mensen die evenementen organiseert rondom het ijshockey met als voorlopig hoogtepunt een bijzonder succesvolle Ruby and Rose benefietavond in het kader van de bestrijding van vrouwenkanker. En in Harry Roelofs vinden we de enthousiaste hoofdsponsor die op de achtergrond een waanzinnig belangrijke rol heeft gespeeld in het terugbrengen van het Nijmeegse ijshockey waar het hoort.

Harry Roelofs met MOTM Jefrey Vermeulen

Maar het gaat toch om het succes op het ijs? Ja, natuurlijk, maar dat succes komt vanzelf weer als de organisatie staat. En wie weet hebben ‘we’ bij een verdere groei volgend seizoen wél de middelen om een paar Zweden, Finnen of Slowaken te ‘halen’. Het zou een broodnodige kwaliteitsinjectie kunnen zijn voor een in principe leuk hockeyend Nijmegen.

En mocht de ziekenboeg volgend jaar leeg zijn, dan staan we volgend jaar weer ‘gewoon’ ouderwets daar waar ‘we’ horen en dat is bovenin. Echter met één belangrijk verschil ten opzichte van ‘vroeger’. Nu is Nijmegen organisatorisch volwassen en top en het team om glasheldere oorzaken overigens, een kelderkandidaat. In vroegere jaren toonde de club organisatorisch en bestuurlijk zich verre van de kwaliteit op het ijs.

Kijk die andere fotograaf staat daar.

Nog twee maanden en dan zit het seizoen er ongeveer op. Wie weet weten onze Devils hun eigen ‘Miracle on Ice’ te realiseren en dan hebben ‘we’ een half jaar om de club organisatorisch, qua sponsoring, qua bestuur, qua spelers verder uit te bouwen.

Rest mij vanaf deze plek iedereen in de Devils-organisatie te bedanken voor hun tomeloze inzet en hun missie om Nijmegen weer het ijshockeybolwerk te maken wat ‘we’ jaren waren. Natuurlijk blijft er nog wat te wensen. Wat zou het mooi zijn als Nijmegen zijn eigen meisjes en vrouwenijshockeyteams op poten zou kunnen zetten. Het gaat goed met het Nederlandse vrouwenijshockey en het zou mooi zijn als Nijmegen daar ook zijn bescheiden rol in zou kunnen spelen. Het wordt een mooi jaar!

Een goed en sportief 2017 toegewenst!

Wilco Veldhorst

Hoofdsponsoren