9x
4x
1x
1x

Het oude jaar…

Wilco Veldhorst
2 januari 2016

?????????????????????????

Terugblik 2015
Net over de rand van het oude naar het nieuwe jaar nog even een terugblik op 2015 en een vooruitblik naar een volgend jaar. Het jaar 2015 bracht ons een fantastische finale in de play-offs van de 1e divisie. We schakelden het sterke Amsterdam uit in de halve finales van de play-offs, hetzelfde Amsterdam dat in de reguliere competitie nog won van onze Devils en we wisten weer publiek naar het Triavium te halen. Een bijna vol huis in de halve finale tegen Amsterdam en een vol huis in de finale tegen HIJS Hokij.

Die finale bracht nog meer moois, de wedstrijd in Den Haag was stijf uitverkocht en waar er 3.000 in de Uithof kunnen en zaten had Den Haag ook gemakkelijk 5.000 kaarten kunnen verkopen. Voor Nederland een bijna ongekend gekkenhuis. De finale ging na winst in overtime thuis jammerlijk verloren door verlies in de reguliere speeltijd in Den Haag, maar we kijken terug op een prachtig jaar.

Een jaar ook dat ons de terugkeer gaf op het hoogste niveau, na vijf jaar in de krochten van het Nederlandse ijshockey te hebben gebivakkeerd. Jaren die belangrijk waren om de club van onderuit op te bouwen, maar die er ook bij hebben bijgedragen dat veel mensen de weg naar het Triavium moeten herontdekken.

Het afgelopen jaar kwam ook een andere lang gekoesterde wens van het Nijmegen bestuur uit. De introductie van een 1e divisie-team waarin jonge spelers kunnen rijpen die te goed zijn voor de jeugd, maar nog nét niet goed genoeg voor het 1e team. Dat is tevens het team waarin jongens die niet voor het 1e in aanmerking komen, maar die te goed zijn voor recreatief ijshockey nog jaren op goed niveau kunnen spelen. Zo’n team is een absolute aanwinst voor de club.

Tot slot ging nog een lang gekoesterde wens in vervulling. Nijmegen eert sinds dit jaar zijn ‘oude’ helden in een “Hockey Wall of Fame” onder de ramen van de business lounge. Nijmegen kreeg ook een Bennie Tijnagel-tribune, tien jaar ná de tragische dood van deze misschien wel beste ijshockeyspeler die Nijmegen ooit voortbracht. Wat zou het mooi zijn als het plein tussen Triavium en Winkelcentrum Dukenburg nog een keer zijn naam zou krijgen.

IMG_0943

Waar staan we nu?
We staan halverwege de competitie in de BeNe-Liga op een niet onverdienstelijke 9e plek en ondanks de 1-7 nederlaag hebben we een plek in de halve finale-plek van de beker. Daarin zijn we dan welleswaar de underdog tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat en bekerwinnaar Heerenveen, maar toch, het gaat weer goed met Nijmegen.

Sportief gaat het met pieken en dalen, maar we zijn terug op het hoogste niveau en we bezetten een degelijke plek in de middenmoot. Dankzij Hans Cleijne zit de boarding vol met bordreclame. In Harry Roelofs van Ahoud Schilders BV uit Elst hebben we een fantastische hoofdsponsor met hart voor dit prachtige spelletje en in Theo Lemmen hebben we een voorzitter met de nodige contacten in het bedrijfsleven en de lokale politiek. Met Raymond Janssen kreeg Nijmegen een vicevoorzitter met de nodige contacten in de lokale en regionale mediawereld en politiek.

De organisatie staat op het moment en bij een goede organisatie is het wachten op de sportieve resultaten. De club heeft een prachtige bus gekregen met dank aan Stunnenberg voor de bestickering en aan langjarig en trouw bussponsor Toonen Reizen. We rijden weer herkenbaar rond in Nijmegen. Ook regionaal dagblad De Gelderlander weet het Triavium weer te vinden. Geregeld mooie interviews en grote artikelen en ook op Omroep Gelderland waren al een paar mooie reportages te zien.

De competitie met zestien clubs is misschien van een ietsje lager niveau dan we Nijmegen gewend waren in het verleden, maar is er heel veel leuker op geworden. Spanning en onverwachte resultaten maken veel goed. Een competitie met zestien clubs is natuurlijk een stuk leuker dan een club met vier of vijf tegenstanders die we tien keer in een seizoen tegenkomen. De eerste geluiden over de nieuwe grensoverschrijdende competitieopzet met de Belgen zijn dan ook voorzichtig positief. Het aantal sponsors over de gehele linie lijkt te stijgen en ook zit er een groei in het aantal toeschouwers. De ijshockeyliefhebber in Nederland en België weet de weg naar de ijsbaan weer steeds beter te vinden.

12307391_1032886813434182_2672422517161786416_o

De jeugd
Ook lijkt de jeugd aan te trekken en van die jeugd zal dit Nijmegen het moeten hebben. Een voorlopige hoogtepunt was het winnen van de beker door de U17. Het bewijs dat Nijmegen nog steeds goed bezig is met zijn jeugdopleiding en er op termijn weer goede spelers uit eigen stad kunnen instromen. Een financieel degelijk beleid, veel kleine(re) sponsors, die voor een veel degelijker en zekerder bestaansbasis zorgen dan de ene grote waar jaren op vertrouwd werd, waar de club veel aan te danken had, maar die de club kwetsbaar maakte bij een wegvallen.

[wpdevart_youtube]O0tWgZC-Hz0[/wpdevart_youtube]

Wat staat er nog te doen?
Na de terugkeer op het hoogste niveau werken we hard aan op- en uitbouw van de club en het naar Triavium halen van meer toeschouwers. Dit team, deze club, verdient een volle hal. En laten we wel wezen, wat Den Haag week-in-week-uit voor elkaar krijgt, moet een in potentie ijshockey-gekke stad als Nijmegen toch ook lukken? Zo lang is het nog niet geleden dat de rijen voor de kassa’s stonden van de oude ijsbaan op Heyendaal tot aan de Groenewoudseweg of voor het Triavium en dat er 2.500 mensen bij het ijshockey zaten.

We werken er hard aan onze sponsors vast te houden en we proberen er nog meer (kleine) sponsors bij te vinden. We werken aan consolidatie en uitbreiding van de organisatie. Bij een organisatie die ‘staat’ komt het sportief en qua toeschouwers ook op de rails. Het ziet er allemaal qua organisatie stukken beter uit dan in de “grote” jaren van het Nijmeegse ijshockey. Een goede en stabiele organisatie is de basis en sportief succes is het uitvloeisel daarvan.

Zeker in Nijmegen is hetzelfde mogelijk als in Den Haag, Heerenveen of Tilburg als onze club zich maar niet verliest in de emoties die aan de andere kant ook horen bij de stad Nijmegen en het Nijmeegse ijshockey en zolang ze de durf heeft een minder goede jeugdspeler de kans te geven boven een even snel uit het buitenland gehaalde middelmatige, maar dure import. Met eigen jeugd werd Nijmegen in 1984 voor het eerst kampioen tegen een Heerenveen dat bijna uitsluitend bestond uit Nederlands Canadezen. Een eigen jeugdopleiding, dát is de weg.

We wensen u een mooi en sportief 2016!

Hoofdsponsoren