9x
4x
1x
1x

Het seizoen voorbij….

Wilco Veldhorst
20 maart 2016

p104

Na een mooi jaar is dan nu het seizoen écht voorbij voor de AHOUD Devils. Het eindfeest en de laatste training zijn geweest en iedereen maakt zich op voor een paar ijshockey loze maanden die altijd véél te lang duren.

We hebben nog een paar hoogtepunten voor ons. Een WK voor D-landen waarin Nederland moet proberen de schade van vorig jaar (degradatie op het WK in eigen land) goed te maken en voor de schotelbezitters onder ons het WK ijshockey voor A-Landen in Moskou en St.Petersburg (Rusland). Live te zien op het Duitse Sport1.

Tip voor de gewone supporter van Nijmegen én voor de heren en dames sponsors. Het ‘grote’ WK is in mei 2017 in Keulen (Lanxess-Arena) en Parijs (Palais Omnisport Paris Bercy). Dat is een leuk uitje voor de businessclub om te organiseren. Landen als Rusland, Canada, de VS, Tsjechië, Slowakije, Finland en Zweden spelen ijshockey van een andere planeet. Maar op dat WK spelen ook landen als Denemarken, Frankrijk en Zwitserland, Letland. Landen waar het Nederlands team 35-25 jaar terug nog ‘gewoon’ van won en die ‘ons’ ondertussen achter ons lieten.

Ook in dat kader is het overstappen van Tilburg naar Duitsland en de opzet van de BeNe-Liga een absolute stap vooruit. Misschien is het niveau van de competitie iets naar beneden gegaan, de hoeveelheid wedstrijden die men speelt en daarmee de hoeveelheid ijstijd die jonge Nederlandse en Belgische spelers opdoen is voor de totaal-ontwikkeling van het Nederlandse ijshockey zó goed. Ook de beperking naar maximaal twee imports per team gaat zich straks uitbetalen op het niveau van het nationale team.

Met Tilburg heeft Nederland een team in een sterke competitie dat elke wedstrijd tot op de bodem moet gaan en dat er op een WK gewoon staat als ingespeeld team. Dat was al te zien in het Olympisch kwalificatietoernooi, waar Nederland een aantal puike wedstrijden afleverde. Tilburg doet het echter zo goed in de Oberliga dat maar de vraag is of de spelers (allemaal) mee kunnen doen op het WK van 9-15 april. Gelukkig heeft Nederland dankzij de BeNe-Liga een heel brede basis aan spelers die ook in aanmerking komen voor het Nederlands team aangevuld met meerdere spelers in een grote buitenlandse competitie (Frankrijk, Oostenrijk) en zullen de beste spelers van onze beste BeNe-Liga club (Herentals) niet voor het nationaal team mogen uitkomen, want ‘import’.

Tyler Melancon dicht bij het doel van Hrelja

Tyler Melancon dicht bij het doel van Hrelja

De finale van de BeNe-Liga is bekend en dat wordt een mooi toetje op een mooi seizoen, met de terechte finalisten Heerenveen en Herentals. Naar het zich laat aanzien weer voor een uitverkocht Thialf. Het was ook een bijzonder jaar, want Heerenveen wist als hoogste eindigende Nederlandse club beslag te leggen op de Nederlandse titel, de achtste in totaal en de eerste na 32 jaar.

Toen loste ons Nijmegen overigens Heerenveen af als landskampioen. Een Heerenveen dat net 7 topjaren achter de rug had, een Heerenveen dat hofleverancier was van het Nederlandse team dat zelfs in die begin jaren ’80 nog tussen de wereldtop en op de olympische spelen acteerde. Dát Heerenveen was gevuld met Nederlands-Canadezen. Kinderen van Nederlandse emigranten uit de jaren ’50 en ’60 die in Nederland met een Nederlands paspoort voor Oranje konden uitkomen. Dat met Nederlands-Canadezen gevulde Heerenveen werd in 1984 volledig verrast door een team jonge honden uit Nijmegen die onder de bezielende leiding van Alex Andjelic voor het eerst de landstitel naar Nijmegen haalde.

Dankzij de BeNe-Liga én de overstap van Tilburg naar Duitsland kon het Nederlandse ijshockey maar eens zo aan de vooravond staan van een nieuwe bloeiperiode. Tenslotte begon de vorige groeiperiode ook met de invoering van een qua omvang ‘normale’ competitie met Belgische teams erin.

Laten we wel wezen, Nederland zal nooit een Canada worden, maar Nederland (en België) hebben evenveel ijsbanen als Noorwegen en meer dan Letland, ongeveer evenveel spelers samen en een sterkere economie met meer financiële mogelijkheden en potentiële sponsors. Toch zijn die eerste twee A-landen en is het Nederlands (en Belgische) ijshockey ver weggezakt. De BeNe-Liga werd misschien als een stap terug ervaren door velen, het was nodig om straks twee stappen naar voren te kunnen zetten en wie weet kunnen ná Tilburg meer Nederlandse en Belgische clubs de overstap naar Duitsland maken?

web-0010

Het was een mooi jaar, maar het wórdt een nog veel mooier jaar. Nijmegen heeft een goede organisatie, de jeugd groeit ook weer, er is een Eerste divisie-team bijgekomen waar jonge spelers kunnen wennen aan het niveau en waarmee senioren die tekort komen voor het eerste behouden kunnen blijven voor het ijshockey en voor de club. Nijmegen kreeg het afgelopen seizoen een Facebookpagina die ruim 2500 mensen ‘leuk’ vinden, 2500 mensen die geïnteresseerd zijn in ons plaatselijke ijshockey. In potentie heeft Nijmegen dus een flinke aanhang. Van de sociale media kan Nijmegen nog veel plezier hebben, dat bewijzen de Flyers bijvoorbeeld op Twitter, Facebook en Instagram.

Er was nog meer mooi nieuws Harry Roelofs blijft verbonden aan Nijmegen met zijn bedrijf Ahoud als sponsor en de club van 5 groeit uit naar een club van 8. Volgend jaar maakt naar alle waarschijnlijkheid Groningen ook de overstap naar de BeNe-Liga. Wat zou het mooi zijn als ook de Nederlandse en Belgische Eerste divisie en de jeugdcompetities in elkaar geschoven konden worden. Uiteindelijk komt dat ten goede van het niveau in Nederland en in België.

Wat gaan we doen?

In de zomermaanden wordt er gewerkt aan een sterk competitief team. Lukt het om de kern van dit team vast te houden, dan zij we al een eind op weg. En we gaan werken aan het terughalen van de ijshockeyliefhebber naar Triavium. En ze zijn er nog steeds, de mensen die je in de stad tegenkomt en die als het onderwerp op ijshockey komt zeggen dat “ze vroeger wekelijks naar Heyendaal” gingen, maar die nu om de één of andere reden niet meer gaan. Wat zou het mooi zijn als we het Triavium net als in de jaren ’80 de hal op Heyendaal weer vol kunnen krijgen. Nijmegen is nog steeds een ijshockeystad, dat bewezen de laatste thuiswedstrijden in de BeNe-Liga en de halve finale voor de NIJB-beker tegen Heerenveen en dat bewees zeker het eind van het seizoen 2014-2015 waarin thuis tegen Den Haag voor een vol huis werd gespeeld en ook de halve finale tegen Amsterdam voor een volle hal gespeeld werd.

Over al deze ontwikkelingen zullen we de komende weken en maanden berichten. Houdt u onze website in de gaten voor het laatste nieuws over de Nijmeegse Devils.

Hoofdsponsoren