9x
4x
1x
1x

Het seizoen zit er (bijna) op….

Wilco Veldhorst
6 februari 2017

Het publiek vermaakte zich uitstekend

Nog één thuiswedstrijd te gaan en het seizoen 2016-2017 zit erop. Een seizoen dat vooral teleurstelling bracht. Het seizoen begon hoopvol met een rij overwinningen in de bekercompetitie waarin een halve finale-plaats bijna niet meer leek te missen. Helaas het ging fout en het ging goed fout. Vanaf dat moment werd er niet een wedstrijd meer gewonnen.

De AHOUD Devils sluit de competitie af met een troosteloze laatste plaats. Zonde, want dat Nijmegen leuk kan hockeyen was in de laatste twee thuiswedstrijden tegen Zoetermeer en Amsterdam goed te zien. Niet alleen in die twee wedstrijden trouwens, maar ook in de wedstrijden aan het begin van de competitie.

Goed, een laatste plaats. Ontzettend jammer, zeker na de twee finaleplaatsen in de Eerste divisie en de playoff-plaats in het vorige debuutseizoen in de BeNe-Liga. Verontrustend? Nee, Nijmegen heeft potentieel genoeg, de organisatie staat, er zijn geen financiële problemen zoals in het verleden, de boarding is voller dan ooit en ook het aantal toeschouwers bleef relatief hoog in de afgelopen maanden bij tegenvallende resultaten. Een mooie opsteker, want uiteindelijk doen we het daar natuurlijk allemaal voor, om mensen te vermaken.

Man of the Match Eef Gerritsen

Het team, dat dit seizoen geteisterd werd door langdurige blessures en het vertrek van een paar zeer ervaren spelers die goed waren voor een productie van honderden doelpunten en assists in hun carrières. Veel jonge spelers konden dit seizoen noodgedwongen de broodnodige speeltijd opdoen op een niveau dat misschien voor een aantal van hen nog net iets te hoog gegrepen was. Volgend seizoen zijn deze jongens weer een jaar verder, beter, volwassener en als Nijmegen in elke linie een of twee ervaren spelers erbij krijgt doen ‘we’ volgend seizoen weer gewoon mee om de prijzen.

Het seizoen loopt dan weliswaar eerder ten einde dan we voor mogelijk hielden en gewend zijn in Nijmegen, het houdt ook in dat er tijd genoeg is om ons voor te bereiden op een nieuw seizoen.

Mitchel Knoop neemt Calvin Pohlman in de heupzwaai.

Een andere mooie opsteker is dat de BeNe-Liga die dit jaar zijn tweede jaargang beleefde een succes te noemen is. Er kwamen mooie derby’s bij, Geleen tegen Luik, Nijmegen tegen Den Bosch, Den Bosch-Eindhoven, Eindhoven-Tilburg, Groningen-Heerenveen, Den Haag-Zoetermeer en in plaats van de vele verplichte potjes tegen dezelfde tegenstanders in een eredivisie die soms maar uit vier of vijf teams bestond is er nu een mooie competitie met dit jaar veertien clubs, daarmee hebben Nederland en België een volwassen ijshockeycompetitie gekregen.

Dat blijkt ook uit de toeschouwers, die in veel plaatsen de weg naar de ijshal weer weten te vinden. Jammer was dat we deze jaargang afscheid moesten nemen van de Belgische vrienden uit Turnhout en Heist en van Dordrecht, maar voor deze laatste kwam Groningen dan weer terug. Jammer dat de NIJB besloot om voor de Nederlandse titel een aparte best-of-four in het leven te roepen. Als je een mooie competitie hebt, moet het winnen van die competitie de hoofdprijs zijn. Misschien volgend jaar?

Misschien dat de NIJB en de KBIJF dan ook de competitie naar een enkele competitie om kunnen zetten met dertien thuis- en uitwedstrijden (of stiekem hopen we op meer, want het zou mooi zijn als er nog wat clubs bijkwamen, Luxemburg of Mechelen of Heist?). Een paar Duitse clubs uit de grensstreek erbij zou ook mooi zijn, meer en betere spelers, waardoor de tegenstand omhoog gaat.

We hopen uiteraard ook dat de NIJB en de KBIJF nu eens gewoon vol vertrouwen geven aan de BeNe-Liga, want de BeNe-Liga is een succes en verdient het verder uitgebouwd te worden. De Belgische clubs bleken niet de zwakke broeders waar we ze in ‘Holland’ voor versleten. Wat heet, vorig seizoen ging Herentals er met de titel vandaar en ook dit seizoen zijn de clubs die onderaan staan in beide poules niet de Belgische teams. Het is tijd dat we in Nederland wat nederigheid leren.

handje tik voor de supporters.

Afgelopen weekend waren er drie clubs waar meer dan 1000 mensen op de tribune zaten, Heerenveen, Zoetermeer en Den Haag. Dat is lang geleden. Ook de toeschouwersaantallen zitten weer in de lift, terwijl het ‘niveau’ lager is dan dat van de ‘oude’ eredivisie. De gok om meer clubs tegen elkaar te laten spelen in meer spannende wedstrijden heeft goed uitgepakt. Meer wedstrijden en een grotere competitie betekent dat deze competitie ook weer interessanter wordt voor radio en tv en interessanter voor de media zal het gemakkelijker maken nieuw talent aan te trekken in de jeugdopleiding.

Er valt nog genoeg te wensen, maar als je ziet waar ‘we’ vandaan komen heeft het Nederlandse ijshockey net op tijd de weg omhoog weer gevonden zo lijkt het. Nu nog een mooie afsluiter tegen Tilburg, we hopen op een vol huis en een bezoek aan Antwerpen en dan zit het seizoen erop en dan evalueren en waar nodig verbeteren.

Door Wilco Veldhorst

Hoofdsponsoren