9x
4x
1x
1x

Tomislav Hrelja en Dave Stappershoef: zondag naar Leuven

Wout van der Hoef
19 november 2016

Dave Stappershoef

De AHOUD Devils Nijmegen gaat zondag 20 november op bezoek bij IHCL Leuven. Voor het eerst dit seizoen trekt het team de grens over om op 18.15 uur aan te treden tegen de huidige nummer twee van poule B van de BeNe-league.

N1 radioverslaggever Erwin Schipper had de afgelopen week twee interviews. Direct na de met 6-0 verloren wedstrijd tegen Den Haag had hij verdediger Dave Stappershoef voor de microfoon. Afgelopen woensdag voor de training sprak hij met doelman Tomislav Hrelja.


Dave Stappershoef

Erwin: Vorige week tegen de Tilburg Trappers kwamen we vlug achter, tegen Den Haag weer. Wat ging er mis in het begin?

Dave: Het is heel moeilijk om daar precies met de vinger naar te wijzen, want er zijn zoveel dingen die uiteindelijk niet kloppen. In het begin maken we gewoon persoonlijke fouten en dan lopen we gelijk achter de feiten aan. Dat is gewoon moeilijk en dat hebben we de hele wedstrijd gedaan. Daar komen nog wat vervelende straffen bij, wat we zelf doen natuurlijk, dan zijn zij met een man meer en creëren ze kansen. Wij creëren zelf geen kansen en uiteindelijk verlies je zo’n wedstrijd met dikke cijfers.

Erwin: Het wordt 6-0 uiteindelijk. Jullie kregen nog een mogelijkheid op 2-1, maar vervolgens komt de tweede periode eraan en worden er ineens twee straffen uitgedeeld, die volgens mij onterecht waren. Wat vond jij daarvan, want ineens was het 5 tegen 3?

Dave: Klopt, je hebt natuurlijk de scheidsrechters erbij, zonder scheidsrechters heb je geen sport, dus het is heel belangrijk de schuld niet aan de scheidsrechter te geven. Het is vervelend dat het gebeurt. In een 5 tegen 3 is het altijd moeilijk om te overleven.

Erwin: Je overleeft hem nog bijna.

Dave: Maar net op het eind krijgen ze een kans en schieten ze hem er wel in en dat is jammer. Dat ligt niet aan de scheidsrechter maar dat ligt helemaal aan ons zelf. We hebben ook genoeg momenten gehad dat wij met special teams, wij een man meer hebben of een man minder, sowieso in de penalty killing dat we daar gewoon wel sterk staan, maar vandaag was het eigenlijk niet zo.

Erwin: In de derde periode slaat nog even de vlam in de pan. Wat gebeurde er?

Dave: Er is sowieso frustratie, dat is altijd zo, dat hoort een beetje bij het spelletje, dat het wat harder is. Dan is er wat frustratie, dan loopt het niet lekker, zij reageren, zij zijn ook een fel team. Uiteindelijk hebben we twee jongens die in de lappenmand zitten.

Erwin: En nu volgende week naar Leuven

Dave: Leuven is natuurlijk een eindje rijden. Een wedstrijd in België is altijd weer anders dan een wedstrijd in Nederland, net een andere atmosfeer. Het mooie daarin is dat we eigenlijk revanche kunnen gaan nemen op de afgelopen twee weken, dus dat zullen we ook echt moeten doen. We zullen echt keihard moeten knallen, de koppen de juiste kant op en gaan met die banaan.


img_1090

Tomislav Hrelja

Erwin: Ik heb de eer om hier te staan met de keeper van de AHOUD Devils. Je bent een uitstekende keeper, ik heb een aantal keer gekeken en het is echt prachtig om naar je te kijken. Op welk moment besluit je keeper te worden bij ijshockey?

Tomislav: Die keuze heb ik eigenlijk al heel vroeg gemaakt. Ik ben op mijn vierde begonnen met ijshockey en toen wist ik al heel snel dat ik keeper wilde worden. Mijn vader was ook keeper dus op de een of andere manier zat dat er vanaf het begin al in. Alleen op mijn achtste ben ik pas echt begonnen. Ik moest eerst maar leren schaatsen voordat ik een dure uitrusting kreeg, dat was toen het motto.

Erwin: De eerste vraag die in mij opkomt; is het niet doodeng?

Tomislav: Nee, vind ik niet. Ik vind juist dat het spel vertraagt als de puck op je afkomt. Je went eraan.

Erwin: Wat heb je allemaal aan bescherming?

Tomislav: Ik ben heel dik ingepakt. In principe heb je alles wat een speler ook heeft, maar alles extra. Dus ik heb een volledig masker, beenstukken die veel dikker en zwaarder zijn, maar ook steviger natuurlijk, en ook handschoenen die pucks kunnen stoppen en weren.

Tomislav Hrelja

Erwin: Je hebt een vanghandschoen en een weerhandschoen. Kun je uitleggen wanneer je welke gebruikt?

Tomislav: Die beslissing ligt eigenlijk aan de kant waar de puck komt. Aan de linkerhand hebt ik de vanghandschoen en daarmee kan ik het spel stilleggen. Rechts heb ik die mogelijkheid niet omdat daar de blocker zit en daarmee kan ik de pucks rechtstreeks de hoek in weren. Als de puck op mijn lichaam komt, dan heb ik de keus om de handen samen te gebruiken.

Erwin: Wat voor een bescherming heb je voor je nek en adamsappel? Daar hangt iets, maar als de puck nu van de zijkant komt?

Tomislav: Ik heb een plastic maskertje, een plastic nekbeschermer, die hangt met veters aan mijn helm. Hij hangt altijd naar beneden en zolang ik gewoon naar de puck blijf kijken, dan hangt hij daar gewoon. Pas als ik echt veel ga bewegen en krijg je de puck van een onverwachte hoek, dan loop je pas risico.

Erwin: Is het weleens gebeurd?

Tomislav: Het gebeurt weleens, maar het geeft me gewoon veel meer bewegingsvrijheid om goed rond te kijken en dan heb je geen klassieke nekbescherming nodig.

Erwin: Doe jij net als de meeste ijshockeyers er veel fitness bij want je moet behoorlijk veel rek en strek oefeningen doen en erg lenig zijn?

Tomislav: Dat is wel nodig. Ik ben altijd wel veel naar de sportschool geweest en nu probeer ik het gewoon bij te houden. Doordeweeks tijdens de trainingen probeer ik goed warm te lopen, te rekken en te strekken, de stijfheid van overdag kwijt te raken. Op de sportschool probeer je aan je soepelheid te werken en ook aan je explosiviteit. Er zitten weleens lastige dagen tussen maar dat heeft te maken met de algemene stijfheid en die probeer je met de voorbereiding op de wedstrijd eruit te krijgen.

Erwin: Wat zijn jouw sterke punten? Is dat reflectie of je lenigheid?

Tomislav: Ik denk dat mij bijzonder maakt, ik ben niet bijzonder lenig of bijzonder sterk, maar…dan vult Erwin het in met ‘goede reactie’…

Man of the Match

Erwin: Je bent afgelopen vrijdag tegen Den Haag Man of the Match geworden, daar zaten echt een paar mooie reddingen tussen.

Tomislav: Ja dat klopt, maar ook wel weer zes goals, dus…lachend.

Erwin: Hoe vind je dat jullie begonnen zijn aan het seizoen, vrij wisselvallig?

Tomislav: Dat is iets wat we altijd hebben en ja, dat is iets wat we zullen blijven houden. Zeker in deze situatie waar we oudere spelers kwijt zijn en niet echt de rust hebben om de wedstrijd goed in vertrouwen te beginnen. We zijn vaak te afwachtend, we reageren op wat er gebeurt en met reageren ben je dus altijd een stap te laat.

Erwin: Wanneer ben jij met dit seizoen tevreden?

Tomislav: Als teamspeler ben ik tevreden als we er alles aan hebben gedaan, met de huidige middelen zien hoe ver je komt, het samen doet en geen grote tegenslagen hebt. Persoonlijk wil ik toch wel een beter resultaat dan vorig jaar, een vooruitgang maken.

Erwin: Als ik jullie een compliment mag maken; ik zie jullie wél werken tot en met het einde, zelfs bij 5 of 6 nul achter, dan wordt er nog keihard geknokt voor elke meter ijs.

Tomislav: Ja dat klopt, dat is ook wel nodig. IJshockey is een sport waarbij er makkelijk gescoord wordt. Zo makkelijk als je een tegendoelpunt krijgt, zo makkelijk kun je hem zelf maken. Dan heb je het momentum weer terug. Het is belangrijk om vanaf de eerste minuut, de eerste seconde goed te starten en dat missen we nog.

Hoofdsponsoren