9x
4x
1x
1x

Jake en Jay maken het verschil

Wout van der Hoef
8 oktober 2016

pnf_1080

De AHOUD Devils heeft vrijdagavond thuis in het Triavium drie belangrijke punten gepakt tegen de gekortwiekte Eagles uit Den Bosch. Niet dat beide Devils er met kop en schouders bovenuit staken, maar omdat zij wel scoorden, waar anderen dat niet deden. De gasten uit Den Bosch mistten twee belangrijke aanvallers; Mark Schra en Willy Schut.

Nijmegen was vorige week goed begonnen aan het bekeravontuur door een punt uit Geleen mee te nemen. Den Bosch verloor vorige week in overtime en moest twee van de drie punten naar Tilburg laten gaan. Dus beide teams startten met een punt, maar Nijmegen, dat twee weken geleden met 3-4 de onderlinge oefenwedstrijd in het Sportiom had gewonnen, startte met veel meer zelfvertrouwen en lef.

De eerste periode was duidelijk in het voordeel van de thuisploeg. De Nijmeegse doelman Jefrey Vermeulen had veel minder werk te verzetten dan zijn collega Thijs van Oosterhout. Zo probeerde Wesley Hendriks het twee keer met een hard schot vanaf de blauwe lijn. De grootste kans na negen minuten was voor de uiterst gedreven spelende Wessel Copier, maar oog in oog met Van Oosterhout scoorde de jonge Utrechtenaar niet.

Ook Den Bosch kreeg zijn kansjes, maar Vermeulen pareerde bekwaam de inzet van Koen van der Pas. Nijmegen was niet alleen speltechnisch sterker, ook fysiek was Nijmegen de bovenliggende partij. Mannen als Rick Wijnen en Wesley Hendriks demonstreerden hun krachten waarvan het thuispubliek heerlijk kon genieten, dit in tegenstelling uiteraard van de Bossche spelersbank. Scheidsrechter Martin de Wilde liet veel toe.

De Nijmeegse druk werd groter en de thuisploeg kreeg een tweede powerplay mee. De dreiging met schoten van Wesley Hendriks was er wel, de doelpunten bleven echter uit. De allergrootste kans kreeg Nijmegen met een man minder. Jake Hendriks zat met een penalty voor een crosscheck op de strafbank, toen Peter Vissers plots helemaal vrij voor Van Oosterhout uitkwam. Vissers raakte op het slechts denkbare moment de controle over de puck kwijt. Daardoor werd de eerste pauze met een 0-0 stand bereikt.

pnf_0915

1-0 Jake Hendriks

In de tweede periode was het zaak om het overwicht in doelpunten om te zetten. En zo geschiedde. Jake Hendriks scoorde in powerplay na drie minuten de 1-0 binnen met een krachtig schot. De assists kwamen op naam van Jesse Hendriks en de tot Man of the Match uitgeroepen Mitchel van Holten.

pnf_1058

2-0 Jay Plamont

De wedstrijd werd iets harder maar Nijmegen hield de wedstrijd onder controle. De lijn met Mike Vedder, Harley Verkroost en Jay Plamont was uiteindelijk succesvol na een prachtige aanval over heel veel schijven. Mitchel Knoop kreeg de assist en Plamont stond zoals vaker dit seizoen op de juiste plek om af te ronden. De 2-0 was volkomen terecht en werd ook de tussenstand na 40 minuten.

Met Bryan van Rossum voor Den Bosch op de strafbank, opende de AHOUD Devils ook goed in de derde periode. De 3-0 zou de wedstrijd definitief in het slot gooien. Het liep echter anders, want met een volledig team op het ijs sloeg Den Bosch toe na een rebound voor open goal. Eén momentje van onoplettendheid achterin bij Nijmegen gaf Berry Donders de kans om Den Bosch op 2-1 te brengen en zijn team te voorzien van nieuwe moed.

pnf_1308

Tom Kokke met de kans op 3-1

Het liep ineens niet meer bij de thuisploeg en Den Bosch leefde op na de meevaller. Wesley Hendriks probeerde het nog eens met afstandsschoten en ook een drie-op-een leverde geen doelpunt op. Het was een lastige fase waarin de keuze gemaakt moest worden om de 3-1 te forceren of de 2-1 heilig te verklaren. Gelukkig voor de kijker speelde de thuisploeg op de 3-1.

Het leverde kansen op voor Tom Kokke na een slimme pass van Dylan Kost, en voor Eric Hoogvliets. Aan de andere kant hadden Bryan Vos en Valentijn Scheffe de puck voor het intikken. Beide teams verzuimden om te scoren, al dan niet dankzij of met dank aan de beide goalies. Ook de laatste strohalm van Den Bosch, dat de doelman van het ijs haalde, leverde niets meer op. Daarmee bleef de wedstrijd steken op 2-1 en behaalde Nijmegen de volle winst van drie punten.

pnf_0966

Dave Stappershoef en Matyáš Soltés

Na afloop keek verdediger Dylan Collard terug op een geslaagde officiële start in het Triavium. Collard is een van de nieuwe gezichten van Nijmegen, maar de enige van buitenaf. Hij heeft zijn plek gevonden in het team van Josh Mizerek. De afgelopen weken heeft hij zich het systeem van zijn coach meester gemaakt. In zijn eerste oefenduel tegen Amsterdam was hij avontuurlijker, maar nu kent hij zijn taken. Op de eerste plaats moet hij voor zijn defensieve taken zorgen. Dat houdt niet in dat hij zal blijven loeren op de schotkansen die ongetwijfeld ook voor hem zullen volgen. Op dit moment is de hiërarchie duidelijk in de verdediging. Maar als de kans zich voordoet, zal hij het niet nalaten om zijn eerste treffer te noteren.

Vanavond speelt het team van de AHOUD Devils om 20:15 uur in Eindhoven tegen de Kemphanen. Die wedstrijd wordt niet om de beker gespeeld maar is de eerste wedstrijd in de competitie om het kampioenschap. Eindhoven is de enige ploeg die zich niet, waarschijnlijk met spijt achteraf, heeft ingeschreven voor de bekercompetitie. De leiding is in handen van scheidsechter Jeroen Hesselberth.

Door Wout van der Hoef

Hoofdsponsoren