9x
4x
1x
1x

Joey Oosterveld nekt Devils

Wout van der Hoef
20 december 2015

IMG_1048

Het is de AHOUD Devils Nijmegen zaterdagavond niet gelukt om punten uit Amsterdam mee naar huis te nemen. Na een spannende en redelijk gelijk opgaande wedstrijd, bleek er één man met kop en schouder boven uit te steken; de Amsterdammer Joey Oosterveld. Zijn enorme drive en talent werden beloond met twee goals, twee assists en drie punten.

Toch kan Nijmegen terugkijken op een goede wedstrijd waarin ze zeker niet kansloos was. Amsterdam was wel de bovenliggende partij, maar in de 4-2 eindstand zitten twee powerplaygoals én een shorthanded goal tegen. Nijmegen zelf scoorde zelfs met twee man meer op het ijs. Het duel werd mede door de strafbank beslist.

De overige uitslagen van vrijdag en zaterdag waren wel gunstig voor de AHOUD Devils. Zo verloor Dordrecht in het bekertoernooi in Heerenveen met 8-0 en werd het thuis met 3-11 door Geleen verslagen. Daardoor blijft Nijmegen op de vierde plaats, ongeacht het resultaat van de wedstrijd van vanmiddag thuis tegen de UNIS Flyers. De tegenstander in de halve finale wordt Geleen of Heerenveen, dat weten we vanavond.

In de BeNe-league verloor Kemphanen Eindhoven thuis met 0-5 van Hijs Hokij Den Haag. Daardoor blijft de ploeg van coach Marc Visschers op de vierde plaats steken met 16 punten uit 14 wedstrijden. Nijmegen volgt daar direct achter met 15 uit 13. In januari 2016 zal het team van coach Josh Mizerek jacht gaan maken op die vierde plaats.

IMG_0898

Jake Hendriks opende na 10 sec. al bijna de wedstrijd

Gisteren lukte het dus net niet om de punten te pakken. Toch zag het er heel redelijk uit. Door het vertrek van Willy Schut en de terugkeer van Wesley Hendriks en Nick de Jong achterin, kon Eric Hoogvliets weer voorin acteren en vormde hij samen met Jake en Jesse Hendriks de eerste aanvalslijn. Na 10 seconde leken ze al succesvol maar Jake stuitte op doelman van Duin. Nijmegen startte zo aanvallend dat na 1.01 minuut het team al vier schoten op de Amsterdamse doelman had gelost.

De thuisploeg had wel een optisch overwicht, maar herbergde ook wel een indrukkende line-up met mannen als Dax van der Velden, Tobias Kathan, John Versteeg, Calvin Pohlman, Julian Berteling, Daniel Lam, Michael Mackie Kwist en de eerder genoemde absolute Man of the Match Joey Oosterveld. Feit was dat dit team slechts door één hard schot vanaf de blauwe lijn door Michael Mackie Kwist na 13.06 op een 1-0 voorsprong kwam. De AHOUD Devils kon gewoon mee in de strijd.

In de tweede periode startte de Amsterdammers veel feller dan in de openingsfase van de eerste wedstrijd. Een break van Peter Vissers en Wessel Copier leek ze samen alleen voor doelman van Duin te brengen, maar Copier vergat op de blauwe lijn te wachten en schaatste vele meters offside. Voor de echte ommekeer zorgde Donny van Musscher, die na zijn zoveelste aanslag eindelijk met een 5+20 straf kon vertrekken.

IMG_0972

Jake Hendriks met de 2-1

De thuisploeg liep in die vijf minuten eerst shorthanded uit naar 2-0 door Oosterveld, maar zag toen door een foutieve shift en een roughing straf voor Mackie Kwist Nijmegen bijna vier minuten met vijf tegen drie powerplay voordeel hebben. Het duurde 4.50 voordat Jake Hendriks een assist van Eric Hoogvliets doeltreffend afrondde. Het was een uitstekende goal en de Devils was helemaal terug in de wedstrijd.

IMG_0945

Een vermakelijk stel met enige jalouzie?  1x Hendriks toch succesvol 🙂

De 2-2 hing in het tweede deel van de tweede periode in de lucht en Jay Plamont en Hoogvliets waren er heel dicht bij. Een foutje van Jake zette hem op de strafbank en in powerplay schoot Kathan zijn ploeg vanaf de blauwe lijn op een 3-1 voorsprong. De thuisploeg nam het heft weer in handen en nog voor de tweede dweilpauze had het team van coach Ron Berteling drie goede kansen om de uitstekende doelman Tomislav Hrelja te passeren.

In de derde periode was alles nog mogelijk. Nijmegen speelde gedurfd en na aanhoudend en succesvol forechecken van Hoogvliets ging de puck via Jake naar Rick Wijnen en schoot de captain van Nijmegen zijn team naar een 3-2 tussenstand. Er waren nog twaalf minuten te gaan en het werd een echte wedstrijd. Opnieuw was Hoogvliets dicht bij een treffer en was Nijmegen aan de betere hand. Twee straffen voor Mitchel Knoop en Dave Stappershoef brak echter het ritme en stond Amsterdam met vijf tegen drie.

IMG_1023

Ze hadden nog een grapje bij iedere straf, inclusief een blauw lichtje, moet kunnen toch…

In eerste instantie leek de penalty killing succesvol en een razendsnelle break van opnieuw Hoogvliets werd slechts ternauwernood gestuit door doelman van Duin. Met vijf tegen vier had Hrelja nog een paar magnifieke saves in huis, maar na een prachtige aanvalscombinatie vond Versteeg de bij de tweede paal vrijgelaten Oosterveld die met de 4-2 de wedstrijd op slot gooide.

Terwijl Amsterdam trachtte de wedstrijd in de laatste vijf minuten uit te spelen, zette Nijmegen nog een keer alles op de aanval. Doelman Hrelja werd vervangen door een extra speler en de druk op doelman van Duin werd nog eens stevig opgevoerd. Helaas maakte een straf aan Nijmeegse zijde een einde aan deze laatste poging en ging de 4-2 als eindstand de boeken in.

Vanmiddag ontvangt de AHOUD Devils in het Triavium de UNIS Flyers Heerenveen. De laatste wedstrijd uit het bekertoernooi en de tegenstander is tevens de koploper. Met de Flyers hebben we direct ook de zwaarste tegenstander met de meest geroutineerde Nederlandse ploeg op bezoek. De club zinspeelde het gehele vorige seizoen op deelname aan de Duitse Oberliga, maar zag daar uiteindelijk toch vanaf.

Desalniettemin herbergt Heerenveen een aantal bijzonder spelers. Mannen als Tony Demelinne, Ronald Wurm en Marco Postma behoren tot de nationale top. Tel daarbij de zeer ervaren import Pippo Limnell Finocchiaro, de makkelijk scorende Canadees Harry Matheson plus een aantal lokale Friese talenten en je hebt een nationaal topteam dat zowel in de beker als in de BeNe-league favoriet is. De wedstrijd vangt aan om 17.15 uur.

IMG_0943

Onze mooie AHOUD Devils bus van Toonen Reizen

Hoofdsponsoren