9x
4x
1x
1x

Knap herstel Devils in Hamm

Wout van der Hoef
25 september 2017

De AHOUD Devils heeft zich afgelopen zondag in Hamm knap hersteld van de nederlaag van vrijdag tegen de Hammer Eisbären. Winst in de zin van de wedstrijd winnen zat er nog net niet in, maar het team van coach Jeffrey van Iersel streed voor elke meter.

Het ging er stevig aan toe in het knusse ijshockeystadion van Hamm, waar het verschil in binnen- en buitentemperatuur toch zeker als 20 graden aanvoelde. Het verschil in wedstrijd tussen vrijdag en zondag was ook een factor 20. De Nijmeegse ploeg speelde als een eenheid en knokte voor elkaar van de eerste tot en met de laatste minuut.

IJshal in Hamm

De Eisbären waren zondag met mannen als Martin Benes, Robin Loecke en Michal Spacek opnieuw bikkelhard en levensgevaarlijk, maar de Devils bleven overeind en hadden net als de Duitsers voldoende kansen om goals te maken. Dat het in de eerste periode 0-0 bleef, ondanks 23 om 10 doelpogingen, had naast het teamwork ook te maken met het prima optreden van Tomislav Hrelja.

Ten opzichte van vrijdag miste de AHOUD Devils de geblesseerde Jake Hendriks. De meest opvallende wissel was de samenstelling van de eerste twee lijnen. Jay Plamont stond in één lijn met Levi Houkes en Kay Gielen, Aivaras Bendzius stond in één lijn met Wessel Copier en Justin Evers.

Jesse Hendriks ging verhaal halen maar werd door twee spelers aangevallen.

Dat het team niet alleen in samenspel groeit maar ook voor elkaar opkomt, bleek in de laatste minuut van de eerste periode. Houkes werd door Spacek onreglementair gecheckt, maar de Tsjech werd direct aangevallen door Jesse Hendriks. Spacek werd daarop weer geholpen door Tim Pietzko en dus besloot de zeventienjarige Martijn Geerligs de strijd weer twee tegen twee te laten zijn.

In de tweede periode sloegen de gasten snel toe door een beetje verdekt schot van Benes. De Devils kreeg kort na de 1-0 een powerplay mee en voerde de druk flink op. Ook Hamm kreeg kansen, maar stuitte telkens weer op Hrelja. De sfeer sloeg definitief om toen Loecke wild met zijn stick om zich heen sloeg en Kay Gielen met een oorblessure uitschakelde.

Kay Gielen; Een sneetje in het oor wat een bloedpropje opleverde en hem werd geadviseerd niet meer verder te spelen.

De 2+2 straf kwam de Devils goed uit. Mike Vedder nam de plaats van Gielen over en de powerplay duurde ruim twee minuten totdat Marek Pitka, met assistentie van Peter Vissers en Levi Houkes, de 1-1 maakte. Nijmegen had zich terug in de wedstrijd geknokt en het werd een heerlijke tweede periode. Beide teams kregen kansen op de voorsprong.

Levi Houkes.

Die kwam er voor de thuisploeg. In de 35ste minuut schoot Loecke de stand naar 2-1 en goed twee minuten later stond het 3-1 door een treffer van Pietzko. De Duitsers hielden de Devils goed onder druk en het aantal schoten in de tweede periode was vrijwel in evenwicht, 19 om 16.

In de derde periode bleef het tempo moordend hoog en spelers hapte herhaaldelijk naar adem. Nijmegen bleef de aansluitingstreffer zoeken en Hamm bleef zoeken naar een vierde goal. Die kwam er in de 47ste minuut na krachtig doorzetten van Thomas Ehlert.

Wessel Copier op de huid gezeten door de spelers van Hamm.

Het mooie van de wedstrijd was dat de Devils niet opgaf, maar met alles wat de spelers in huis hadden, op jacht gingen naar een doelpunt. Levi Houkes was de man die dwars door het centrum de 4-2 scoorde. Daarna ging de Devils nog negen minuten door met de jacht op meer, maar die kwam er niet meer.

Ondanks de 4-2 nederlaag, was het een fantastische avond in Hamm en was iedereen ervan overtuigd dat de volgende stap in de oefencampagne succesvol was gezet.

Hoofdsponsoren