9x
4x
1x
1x

Marek Pitka: vertrouwen in de toekomst

Bestuur
9 november 2017

De afgelopen zomer werd Marek Pitka met veel trompetgeschal aangekondigd bij de AHOUD Devils. De Slowaakse verdediger bleek de ontdekking van het seizoen 2016-2017 in de BeNe-League en maakte zoveel furore in Eindhoven dat hij de op een na meest scorende verdediger van de league werd.

We zijn dit nog prille seizoen vier oefenwedstrijden, vijf bekerwedstrijden en vier BNL-wedstrijden verder, maar de Pitka van vorig seizoen hebben we nog niet gezien. De AHOUD Devils verloor de eerste zeven wedstrijden van het seizoen en daarmee verklaarde Pitka zijn soms niet altijd vrolijke gezicht.

Hij heeft geen last van heimwee of gewenning, hij vindt Nijmegen een uitstekende stad en het Triavium een prachtige ijsbaan, maar wel erg koud. Pitka had in die reeks van zeven wedstrijden wel een behoorlijke positieve uitschieter in de BNL-wedstrijd in Amsterdam. Ondanks de 7-6 nederlaag in een wat curieuze wedstrijd, scoorde hij zeker een ruime voldoende en noteerde hij zijn eerste goal en assist.

Natuurlijk heb je altijd mensen die dan vinden dat hij meer moet verdedigen, maar wellicht zit nu juist daar het grote verschil met vorig seizoen. Hij geeft zelf aan dat dit seizoen gewoon niet te vergelijken is met het vorige. Ondanks dat her en der mensen aan hem vroegen waarom het nu nog niet zo gaat als men stiekem hoopte. Zelf twijfelt hij geen seconde aan zijn kwaliteiten en heeft veel vertrouwen in de toekomst.

Pitka: “Also I said 20 times we can’t compare this season to last season. I play same as last year but I will not make 40 points as last year for sure. There are different players and different positions in the team, but it doesn’t mean I don’t play on 100%. I think more important are three points for Nijmegen than three points for goals and assists for Pitka.”

Kijk, dat zijn natuurlijk de juiste woorden. Het team, de spelers, het systeem is gewoon anders. Hij heeft een andere taak en zelf twijfelt hij niet aan zijn inzet die gewoon 100% is. De volle winst voor het team is belangrijker dan zijn eigen statistieken. Wellicht hebben we wat meer geduld nodig.

In de thuiswedstrijd tegen Tilburg op 13 oktober raakte Pitka geblesseerd en miste hij drie weken de wedstrijden en de trainingen. Toch blijkt het aantal wedstrijden dat hij daardoor miste, helemaal niet zoveel, slechts twee beker- en twee BNL-wedstrijden. Afgelopen zaterdag speelde hij in Den Bosch tegen de Red Eagles weer mee, maar had in die wedstrijd een nog onopvallende rol.

Deze week is Pitka even terug naar huis voor een korte vakantie. Het is nat en mistig in zijn stad Poprad, maar hij geniet desondanks van een weekje extra rust. Na het weekend is hij weer terug in Nijmegen en gaat hij weer volop in training om zo snel mogelijk in vorm te zijn. Hij wil zich optimaal voorbereiden voor de komende wedstrijden en zich vol overgave inzetten en zo het team helpen aan overwinningen.

Ook Pitka wil de play-offs halen en bij de top 4 behoren, maar dat is de ambitie van iedereen. Eerst de play-offs zien te halen en dan meer proberen te bereiken. Of wij dat AHOUD Devils kunnen bereiken? Natuurlijk, maar belangrijke voorwaarde is dat we als team spelen en als speler ieder zijn taak goed uitvoeren.

Het loopt nu ook al veel beter, aldus Pitka. Na de moeizame start van het seizoen waarin de wedstrijden verloren gingen, zoals alle wedstrijden uit de voorbereiding, maakt het team nu goede vorderingen. Nijmegen heeft een jong team, maar wel met goede spelers. Hij is ook erg blij voor Wessel Copier dat de talentvolle aanvaller een kans krijgt in het Nederlandse team.

De eerstvolgende wedstrijd van de AHOUD Devils is vrijdag 17 november thuis tegen Amsterdam. Zondag 19 november gaat de AHOUD Devils op bezoek bij het Belgische Herentals. Marek Pitka krijgt dan de uitgelezen kans om te laten zien hoe waardevol hij kan zijn. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het hem gaat lukken!

Zijn woonplaats Propod in Slowakije

Hoofdsponsoren