9x
4x
1x
1x

Merkwaardige avondje Amsterdam

Wout van der Hoef
8 oktober 2017

Het AHOUD Devils team was vrijdagavond nog zoekende naar de ideale samenstelling van de lijnen en wellicht speelstijl in de met 0-5 verloren bekerwedstrijd tegen Geleen, in Amsterdam werd het antwoord nog niet gevonden. In een bijzonder merkwaardige partij werd met minimaal verschil verloren.

We willen zo graag een nieuwe start maken na het verloren afgelopen seizoen. De vier oefenduels tegen sterke Duitse tegenstanders gingen echter verloren, en ook de eerste twee bekerduels leverden nog niet de winst op waar we allemaal naar hunkeren. Daarom was het BeNe-League avondje in Amsterdam misschien wel de meest uitgelezen mogelijkheid. Achteraf gezien was dat ook zo, we waren er dichtbij, maar oh, wat kan er veel misgaan in 60 minuten ijshockey.

In Amsterdam zelf ging er van alles mis met de opblaasbare mascotte en met het Nijmeegse doeltje waarvan het net nog gerepareerd moest worden. De Jaap Eden hal zelf was wel fantastisch aangekleed met vele teamlogo’s en spelersbanners. Ze hebben flink uitgepakt bij de Amsterdam Tigers nieuwe stijl.

Iwan Muso

De AHOUD Devils startte goed aan de wedstrijd en had snel een powerplay mee. De eerste kans viel te noteren in een penalty killing, waarin Marek Pitka net naast schoot. Het jeugdige Nijmegen (snel maar slordig) tegenover een veel oudere, maar dus meer ervaren en zuinig op puckbezit spelende, thuisploeg.

Die thuisploeg nam in de achtste minuut dan ook de leiding door Iwan Muso, maar na de 1-0 was het snel weer gelijk. Marcel Kars verloor de puck in het aanvalsvak en via Wessel Copier was de puck snel aan de overzijde van de baan bij Justin Evers die de 1-1 scoorde. De Nijmeegse ploeg speelde aanvallend, maar moest geducht blijven voor de geslepen Amsterdamse aanvallers.

Puckverlies in het eigen vak van de Devils leidde de 2-1 in, volkomen onnodig. Nog pijnlijker werd de 3-1, die vlot volgende. Het was wel een prachtige goal van de Amsterdamse aanvaller Muso die achter de goal schaatste, zich snel omdraaide en boven in de korte hoek schoot. In plaats van de leiding te nemen, stond Nijmegen in no-time twee doelpunten achter. De startende doelman Vermeulen werd vervangen door Hrelja. Een omgekeerde herhaling van vrijdagavond.

Calvin Hendriks

De meest curieuze fase van de wedstrijd was de 14de minuut. Vanuit de shift kwamen Harley Verkroost, Jesse en Calvin Hendriks in gevechten uit. Het ging zo snel dat het overzicht ver te zoeken was en de aanleiding onduidelijk. Het resultaat was dramatisch; de complete lijn kon gaan douchen van scheidsrechter Paul Worber. De wedstrijd lag lang stil wegens alle administratieve handelingen.

De Amsterdam Tigers kreeg 5 minuten powerplay, maar hoe mooi was het dat Nijmegen gewoon goed in de killing speelde en Levi Houkes zijn klasse toonde door na een steal, solo shorthanded de 3-2 te maken. Dat was ook de stand na 20 minuten.

Levi Houkes (#41) met de 3-2 short handed

In de tweede periode startte de AHOUD Devils weer uitstekend en met een overmacht van 3 op 1 werd de 3-3 gescoord door Pitka. Al het werk werd nog geen minuut later tenietgedaan door opnieuw slordig puckverlies. John Versteeg kreeg na een slimme centerpass een vrije doortocht en scoorde de 4-3.

Eef Gerritsen schoot na de 4-3 vrij voorlangs, wat ook gewoon de 4-4 had kunnen zijn. Houkes trof daarna de lat. De nieuwe derde lijn werd gevormd door Mitchel van Holten, Mike Vedder en noodzakelijk een verdediger. Eerst Mitchel Knoop, later door Danny Mols. We waren immers al drie aanvallers kwijt. Na een boarding kon ook Aivaras Bendzius de kleedkamer opzoeken en waren we de vierde aanvaller van de avond kwijt. In de powerplay kwam Amsterdam op 5-3.

5-4, Gielen van de blauwe lijn of een tip in van Pitka (#55)?

De Devils kwam aan het einde van de tweede periode nog bijzonder sterk terug. In powerplay, Amsterdam schoot de puck in de tribune en je moest Wolber echt eerst wakker maken dat daar twee minuten voor staat, kwam Nijmegen op 5-4. Houkes schoof de puck naar Gielen op de blauwe lijn. Of Pitka nog een tip in maakte, zullen we nooit zeker weten. Kort daarop schoot Pitka op aangeven van Gerritsen de stand naar 5-5. Helaas zat de tweede periode erop, want het begon weer te lopen.

5-5 Marek Pitka

Net als in de eerste twee periodes schoot Nijmegen goed uit de startblokken voor de derde periode. Het werd een spetterende openingsfase in een moordend tempo. Kansen te over voor beide teams en met 5-5 op het scorebord een fantastisch schouwspel. Het deed een beetje pijn om te zien hoe Mackie-Kwist met een lullig schuivertje vanaf de blauwe lijn de stand op 6-5 bracht. Voor de vierde keer stond Nijmegen op een achterstand.

Had Nijmegen nog voldoende veerkracht over om deze tegenslag te verwerken? Het was Amsterdam dat jacht maakte op de 7-5 en die kwam er in de 53ste minuut door de immer gevaarlijke Calvin Pohlman. Hij stond vrij voor de goal, terwijl beide Nijmeegse verdedigers de aangever in de hoek opzochten.

Met nog twee minuten op de klok haalde coach Jeffrey van Iersel doelman Hrelja naar de kant en weldra scoorde Gielen de 7-6. De tijd was echter te kort voor een tweede stunt en was de thuisploeg de gelukkige winnaar.

Hoofdsponsoren